Strana 1 z 1

Win server 2008 - AD

Napísané: So 19. Sep, 2015, 10:59
od užívateľa nick44
caute,
chcel by som si spravit domacu siet s win serverom, no zopar veci mi nieje jasnych. Chcel by som vas poprosit ci by ste mi mohli pomoct.
Siet vyzera nasledovne: nas ISP dava pevne IP adresy, takze v routri je vybrany WAN rezim Static IP kde su zadane a v routri je zapnuty DHCP server s rozsahom IP adries 192.168.5.100 - 192.168.5.199. Na router su zatial pripojene kablom dva pocitace, server a dva notebooky su nan pripojene prostrednictvom wifi. Server bezi ako je uvedene v nadpise na win server 2008. Rad by som na serveri rozbehal file server a AD. OS som zvolil hlavne kvoli zvedavosti a rad by som sa nieco nove priucil.
Nainstaloval som teda OS, priradil mu pevnu ip v routri a pustil som sa do instalacie AD, nazov domeny som dal home44.local ,no zistil som, ze potrebujem aj server DNS a tu nastal problem. Nemam v tom jasno. Ak to spravne chapem, tak DNS server bezi u ISP, u mna na routri a dalsi by mal byt na serveri?
Docital som sa, ze by som mal nadstavit na serveri staticke ip a ip servera zadat aj ako IP DNS servera formou loopbacku 127.0.0.1 a nainstalovat DNS na serveri a nasledne v nom pridat A a PTR zaznamy pre kazdy PC. Mozte mi niekto vysvetlit ako vlastne DNS funguje , resp. ako by mal byt server DNS spravne nakonfigurovany?

To je zatial vsetko s cim mam problem ,budem velmi vdacny kazdemu co prispeje do tejto temy.

Vopred dakujem. :-)

Re: Win server 2008 - AD

Napísané: So 19. Sep, 2015, 21:15
od užívateľa dadik08
https://www.youtube.com/watch?v=J44jvmoDxzo[/youtube]

:D

Bez instalacie DNS na win serveri AD nevytvoris. A nemozes vyuzit ani nijaky iny DNS. DHCP by som tiez spustil na severi. Potom si to moze automaticky udrziavat DNS zaznamy. Ale toto je len taky moj napad. Nech to niekto skusenejsi potvrdi/vyvrati. :)

Re: Win server 2008 - AD

Napísané: So 19. Sep, 2015, 21:32
od užívateľa dadik08
DNS na serveri si nakonfiguruj takto.

https://technet.microsoft.com/en-us/lib ... 30756.aspx

Na PC, ktore chces pridat do Active Directory musi bezat minimalne Pro verzia windows.

Re: Win server 2008 - AD

Napísané: Ut 22. Sep, 2015, 10:00
od užívateľa Snake
nemas nastavene forwarders v DNSku, a samo ze server musi mat statiku

Re: Win server 2008 - AD

Napísané: St 23. Sep, 2015, 17:31
od užívateľa nick44
dakujem za odpovede! :-)
O nutnosti mat Pro verzie winu na pc viem , este mi chybaju dve licencie, ale to doriesim neskor. Dadik08 - video ktore si sem dal nejde prehrat.
Mozete mi blizsie popisat , vysvetlit ako nadstavit forwarders v DNS? Staci ked v spravcovi DNS / servery pro predavani pridam IP adresu DNS servera od ISP? a co sa tyka tej statiky tak DNS server mam dat 127.0.0.1 ? a kedze nemam dhcp na serveri tak musim rucne pridat A a PTR zaznamy pre kazdy PC v domene?

Re: Win server 2008 - AD

Napísané: Pi 25. Sep, 2015, 16:42
od užívateľa Snake
presne tak, alebo IP druheho ADDS servera. V DNS MSC klikni pravym na ADDS server a v casti forwarders zadaj DNS Googlu alebo poskytovatela.