Win server 2008 - AD

Všetko o serverovom operačnom systéme Microsoft Windows Server...
nick44
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 2
Dátum registrácie: So 19. Sep, 2015, 10:29

Win server 2008 - AD

Príspevok od užívateľa nick44 » So 19. Sep, 2015, 10:59

caute,
chcel by som si spravit domacu siet s win serverom, no zopar veci mi nieje jasnych. Chcel by som vas poprosit ci by ste mi mohli pomoct.
Siet vyzera nasledovne: nas ISP dava pevne IP adresy, takze v routri je vybrany WAN rezim Static IP kde su zadane a v routri je zapnuty DHCP server s rozsahom IP adries 192.168.5.100 - 192.168.5.199. Na router su zatial pripojene kablom dva pocitace, server a dva notebooky su nan pripojene prostrednictvom wifi. Server bezi ako je uvedene v nadpise na win server 2008. Rad by som na serveri rozbehal file server a AD. OS som zvolil hlavne kvoli zvedavosti a rad by som sa nieco nove priucil.
Nainstaloval som teda OS, priradil mu pevnu ip v routri a pustil som sa do instalacie AD, nazov domeny som dal home44.local ,no zistil som, ze potrebujem aj server DNS a tu nastal problem. Nemam v tom jasno. Ak to spravne chapem, tak DNS server bezi u ISP, u mna na routri a dalsi by mal byt na serveri?
Docital som sa, ze by som mal nadstavit na serveri staticke ip a ip servera zadat aj ako IP DNS servera formou loopbacku 127.0.0.1 a nainstalovat DNS na serveri a nasledne v nom pridat A a PTR zaznamy pre kazdy PC. Mozte mi niekto vysvetlit ako vlastne DNS funguje , resp. ako by mal byt server DNS spravne nakonfigurovany?

To je zatial vsetko s cim mam problem ,budem velmi vdacny kazdemu co prispeje do tejto temy.

Vopred dakujem. :-)

dadik08
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 347
Dátum registrácie: So 31. Jan, 2009, 19:51
Bydlisko: KE/VT

Re: Win server 2008 - AD

Príspevok od užívateľa dadik08 » So 19. Sep, 2015, 21:15

https://www.youtube.com/watch?v=J44jvmoDxzo[/youtube]

:D

Bez instalacie DNS na win serveri AD nevytvoris. A nemozes vyuzit ani nijaky iny DNS. DHCP by som tiez spustil na severi. Potom si to moze automaticky udrziavat DNS zaznamy. Ale toto je len taky moj napad. Nech to niekto skusenejsi potvrdi/vyvrati. :)
AMD FX6300 | ASUS M5A97 R2.0 | 2x Kingston HyperX Genesis 4GB 1600MHz CL9 | HD4650 | Samsung 850 EVO 250 GB WD Blue 500 GB | Seasonic S12II 620 W FDB | Noctua NH-D15S, Accelero S1 rev.2, | Fractal Design R4 | Cooler Master MasterKeyboard PRO L
HifiMan HE-4xx, Audio=Technica ATH M30x (Brainvawz hybrid pads)

dadik08
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 347
Dátum registrácie: So 31. Jan, 2009, 19:51
Bydlisko: KE/VT

Re: Win server 2008 - AD

Príspevok od užívateľa dadik08 » So 19. Sep, 2015, 21:32

DNS na serveri si nakonfiguruj takto.

https://technet.microsoft.com/en-us/lib ... 30756.aspx

Na PC, ktore chces pridat do Active Directory musi bezat minimalne Pro verzia windows.
AMD FX6300 | ASUS M5A97 R2.0 | 2x Kingston HyperX Genesis 4GB 1600MHz CL9 | HD4650 | Samsung 850 EVO 250 GB WD Blue 500 GB | Seasonic S12II 620 W FDB | Noctua NH-D15S, Accelero S1 rev.2, | Fractal Design R4 | Cooler Master MasterKeyboard PRO L
HifiMan HE-4xx, Audio=Technica ATH M30x (Brainvawz hybrid pads)

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13692
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Win server 2008 - AD

Príspevok od užívateľa Snake » Ut 22. Sep, 2015, 10:00

nemas nastavene forwarders v DNSku, a samo ze server musi mat statiku
#rollerman

nick44
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 2
Dátum registrácie: So 19. Sep, 2015, 10:29

Re: Win server 2008 - AD

Príspevok od užívateľa nick44 » St 23. Sep, 2015, 17:31

dakujem za odpovede! :-)
O nutnosti mat Pro verzie winu na pc viem , este mi chybaju dve licencie, ale to doriesim neskor. Dadik08 - video ktore si sem dal nejde prehrat.
Mozete mi blizsie popisat , vysvetlit ako nadstavit forwarders v DNS? Staci ked v spravcovi DNS / servery pro predavani pridam IP adresu DNS servera od ISP? a co sa tyka tej statiky tak DNS server mam dat 127.0.0.1 ? a kedze nemam dhcp na serveri tak musim rucne pridat A a PTR zaznamy pre kazdy PC v domene?

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13692
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Win server 2008 - AD

Príspevok od užívateľa Snake » Pi 25. Sep, 2015, 16:42

presne tak, alebo IP druheho ADDS servera. V DNS MSC klikni pravym na ADDS server a v casti forwarders zadaj DNS Googlu alebo poskytovatela.
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
#rollerman

Napísať odpoveď

Návrat na "Windows Server"