Rychlost elektriny (rychlost PC)

Všetko o vede...
Užívateľov profilový obrázok
vir2al_i9
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 500
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 11:38
Bydlisko: TT region

Rychlost elektriny (rychlost PC)

Príspevok od užívateľa vir2al_i9 » So 04. Aug, 2012, 10:41

Nazdar, tak ma napadlo ze preco vlastne je napr pocitac aj pomaly ked (asi) rychloste elektriny je takmer tak velka ako rychlost svetla :?:
Notebook: Acer Aspire V15 (V5-591G-5014) (NX.G66EC.005)
Monitor: iiyama ProLite E2483HS
Tablet: Nexus 7 - 16 GB
Phone: Asus ZenFone 2
AUDIO: Koss SB/49

Užívateľov profilový obrázok
STENLY
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12162
Dátum registrácie: So 20. Dec, 2008, 13:44
Bydlisko: Hubová, okr. RK (31)
Kontaktovať užívateľa:

Re: Rychlost elektriny (rychlost PC)

Príspevok od užívateľa STENLY » So 04. Aug, 2012, 11:40

to bude tým zdrojom čo máš v podpise :hysterical:
PC1: MB: ASRock Z87M OC Formula CPU: Intel Core i5 4670K @ 3,4GHz RAM: Crucial BallistiX Tactical LP 4x4GB 1866MHz CL8 1,5V SSD: Crucial M500 240GB mSATA
HDD: WD Red 3TB GPU: Gigabyte GTX 970 4GB PSU: Corsair AX750 CASE: Corsair Obsidian 350D W Monitor: Dell U2412M (24") Repro: Logitech Z2300 + Samson SR850
PC2: MB: Gigabyte B75N CPU: Intel Core i3 3220 @ 3,3GHz RAM: Kingston HyperX Savage 2x4GB 1600MHz CL9 1,5V SSD: Corsair Force 3 120GB HDD: Samsung F1 320GB
GPU: Asus GTX 660 2GB PSU: AC Fusion 550 CASE: Cooler Master Elite 130 DVD: Samsung SE-208GB/RSBD Monitor: Philips 227E (21.5") Repro: Microlab B77
PC3: MB: Gigabyte B85N CPU: Intel Core i3 4330 @ 3,5GHz RAM: Kingston 4+2GB 1333MHz CL9 1,5V SSD: Crucial M500 120GB mSATA HDD: Seagate Barracuda Green 2TB GPU: Asus GTX 750 Ti Strix 2GB PSU: Sharkoon SHA350M CASE: Cooler Master Elite 110

Užívateľov profilový obrázok
vir2al_i9
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 500
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 11:38
Bydlisko: TT region

Re: Rychlost elektriny (rychlost PC)

Príspevok od užívateľa vir2al_i9 » So 04. Aug, 2012, 12:19

ale néé :D vazne myslim ako celkovo nie ten moj pc
Notebook: Acer Aspire V15 (V5-591G-5014) (NX.G66EC.005)
Monitor: iiyama ProLite E2483HS
Tablet: Nexus 7 - 16 GB
Phone: Asus ZenFone 2
AUDIO: Koss SB/49

Užívateľov profilový obrázok
dexterav
HW expert
HW expert
Príspevky: 20650
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´
Kontaktovať užívateľa:

Re: Rychlost elektriny (rychlost PC)

Príspevok od užívateľa dexterav » So 04. Aug, 2012, 12:22

lebo tranzistory ;)
Spoiler: ukázať
Intel Core i7 8700k@5GHz,Strix Z370 F, 2X16GB 3500, RTX2080Ti 2100/15800, H2O + Carbide 600Q,Leadtex Titanium 1kW, 6500GB SSD, HiFace2 + Sapphire + Schiit Magni 2U + Shure1540, AW3418DW, Dell G5 7590 + 2060RTXT + Audinst Hud-Mx2 + ATH-M50x ,Mate 20 Pro, HTPC
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander

Užívateľov profilový obrázok
vir2al_i9
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 500
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 11:38
Bydlisko: TT region

Re: Rychlost elektriny (rychlost PC)

Príspevok od užívateľa vir2al_i9 » So 04. Aug, 2012, 12:32

no no no, mohol by si mi to prosim dopodrobna objasnit, co trandaky to ako spomaluju, co zadrzaju prud a potm ho pustia :D :?:
Notebook: Acer Aspire V15 (V5-591G-5014) (NX.G66EC.005)
Monitor: iiyama ProLite E2483HS
Tablet: Nexus 7 - 16 GB
Phone: Asus ZenFone 2
AUDIO: Koss SB/49

Gorrdon
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 79
Dátum registrácie: Po 02. Jan, 2012, 00:34

Re: Rychlost elektriny (rychlost PC)

Príspevok od užívateľa Gorrdon » So 04. Aug, 2012, 13:06

lebo elektricky odpor, ktory maju polovodice a podobne srandy :D

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4221
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Rychlost elektriny (rychlost PC)

Príspevok od užívateľa molnart » So 04. Aug, 2012, 13:31

a potom preco nie je 286-ka rovnako rychla ako Core i7, ked elektrika je rovnako rychla? a vobec, potom preco mi nejde Battlefield 3 na rychlovarnej kanvici??
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
Per
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12582
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Rychlost elektriny (rychlost PC)

Príspevok od užívateľa Per » So 04. Aug, 2012, 13:45

1.ked robis nejaku robotu sam, tak si 286..
2.ked zavolas na pomoc celu krcmu tak si i7
3.ked sa vsetci ozerete tak ste ako kanvica
Naposledy upravil/-a Per v So 04. Aug, 2012, 13:55, upravené celkom 1 krát.

Gorrdon
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 79
Dátum registrácie: Po 02. Jan, 2012, 00:34

Re: Rychlost elektriny (rychlost PC)

Príspevok od užívateľa Gorrdon » So 04. Aug, 2012, 13:48

vacsie tranzistory = vyssia spotreba . je rozdiel ci mas tranzistor 1 mikron alebo 22 nm :). namiesto toho jedneho velkeho narves viac mensich je ten vypocovy vykon niekde inde .Staci ked si nastudujes zaklady elektrotechniky a zistis :-)
a ty rychlovarnu konvicu berem ako joke :D

LordKJ
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 7173
Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49
Bydlisko: Bratislava/Kežmarok
Kontaktovať užívateľa:

Re: Rychlost elektriny (rychlost PC)

Príspevok od užívateľa LordKJ » So 04. Aug, 2012, 15:51

cely topic beriem ako joke :D
[......]

CageJ
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 6815
Dátum registrácie: Ne 02. Jan, 2011, 01:43
Bydlisko: Praha, Prešov

Re: Rychlost elektriny (rychlost PC)

Príspevok od užívateľa CageJ » So 04. Aug, 2012, 16:28

lebo existuju aj iste ine fyzikalne zakony ;)...

a preto sa vyvijaju kvantove a ine pocitace..
dnesne su uz takmer na konci s vyvojom, IPC a vykon jednotlivych jadier uz nerastie ako kedysi, preto tam rastie pocet jadier...

EDIT: A este k tvojej otazke, lebo ani zmensovat tranzistory nejde do nekonecna. Sucasnou technologiou - High K Metal Gate a jej upravami je to niekde na urovni 8-10nm. Aspon zatial :D ..
Naposledy upravil/-a CageJ v Po 06. Aug, 2012, 01:35, upravené celkom 2 krát.

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7090
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Rychlost elektriny (rychlost PC)

Príspevok od užívateľa shiro » Ne 05. Aug, 2012, 21:13

rychlost elektriny nema co robit s rychlostou pc, obzvlast nie s takou, ako ju vidi BFU zakladatel temy....ale ako for dobre :-)
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
Hrochy
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1253
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2004, 14:00
Bydlisko: Modra

Re: Rychlost elektriny (rychlost PC)

Príspevok od užívateľa Hrochy » Po 13. Aug, 2012, 22:16

Mozno ti pomoze toto:
Frekvencia s ktoru mozu tranzistory spolahlivo pracovat (vytvarat vodivu cestu a nasledne ju uzatvarat - samozrejme vsetko s istou toleranciou, kedze otvoreny stav ma svoj odpor a zatvoreny tiez) ovplyvnuje vypoctovy vykon PC. Rychlost sirenia sa elektronov cez medene vodice napr. na zakladnej doske je konecna a mensia ako rychlost svetla. A prave tu je problem. Ak je pouzivany procesor, ktory pracuje na vysokej frekvencii, tak vie velmi rychlo spracovavat poziadavky, ktore do neho vstupuju a vystupuju. Procesor komunikuje napr. s north bridge, VGA, RAM a pod. Ak teraz procesor dokaze spracovat a vygenerovat impulzy skor, ako sa fyzicky dostanu cez medene ploche vodice do inych casti zakladnej dosky, vznika oneskorenie. S tymto oneskorenim sa musi pocitat pri navrhu dosky. Pri nizsich frekvenciach CPU a dalsich cipov to taky problem nebol. Pri vyssich uz je. Napr. nemozno spracovavat ulozene data v RAM skor, ako ich nacitany stav sa dostava do CPU na spracovanie. Mozno napr. spocitat pri danej dlzke vodica, kolko impulzov sa sucasne posiela za sebou.

Je teda rozdiel, ako vieme vyuzit fyziku a jej skutocny stav. Rychlost PC je vyuzivanie fyziky, ona sama sa vsak nemeni. Opticke siete posielaju opticke signaly rychlostou cca rychlost svetla / index lomu (napr. 1,5). To, ako rychlo sa do vlakna posielaju impulzy vsak urcuje, aka je realna rychlost prenosu v bitoch. Ak sa zvysi rychlost prenosu v bit/s (napr. frekvenciou posielania symbolov pri rovnakej modulacii pre danu frekvencnu dlzku) tak sa zvysi aj celkova rychlost prenosu. Problem vsak je napr. vo frekvencii posielania impulzov. Ak sa posielaju prilis rychlo, zacnu sa od istej dlzky opt. vlakna zlievat (to suvisi s laserom, typom vlakna a parametrami vlakna, ktore su nedokonale). Je to sice trochu iny priklad, ale podobny :).

Dalsi problem v PC su ruzenia, ktore vytvaraju elektorny siriace sa v medenych plochych vodicoch. Vsimnite si napr., ze na MB nevidite velmi pravouhle odbocenie spojov. Je to prave kvoli vyzarovaniu tychto druhov spojov, kde pri pravouhlom spoji je vacsia sirka vodica, ako vo zvysku rovnej casti. Niektori vravia, ze to nie je pravda, ini ze je ... nejaky vplyv to bude mat, inak by sa o tom tolko nediskutovalo :).
Spoiler: ukázať
PC: C2D E8400@4.3GHz, Asus P5K + Freezer 13, 4x2GB Corsair 800MHz 4-4-4-12, GTX 660, 2 TB Hitachi, Samsung 850 PRO 256GB, 2 TB HDD WD Green, LCD DELL U2515H.
Notebooky:
DELL 110L - 1,7GHz PentiumM, 1,25GB RAM, 80GB HDD, 15" 1024x768
Macbook Pro retina 13 - i5 4258U @2.4GHz, 8GB RAM, 256GB SSD, 13" 2560x1600
HP Elitebook 8440p - i5 580M, 6GB RAM, Samsung 840 EVO 250 GB, 14,1" 1366x768
HP Elitebook 2540p - i5 540M, 8GB RAM, Samsung 850 EVO 250 GB, 12,1" 1280x800
Lenovo G570 - i3, 8GB RAM, Samsung 850 PRO 256 GB, 15,6" 1366x768

Užívateľov profilový obrázok
AmOK
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1505
Dátum registrácie: Ut 25. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Rychlost elektriny (rychlost PC)

Príspevok od užívateľa AmOK » Ut 14. Aug, 2012, 07:32

Ja by som povedal takto. V prvom rade je nezmysel porovnavat rychlost elektriny s rychlostou pc. Rychlost pc nie je (momentalne) zavisla na rychlosti elektriny, ale na rychlosti zopnutia a rozopnutia spominanych tranzistorov. To znamena na rychlosti akou su schopne posunut nejaku informaciu, nulu, alebo jednicku dalej. Elektrina je len medium, ktore tuto informaciu prenasa.
Keby si sa spytal preco su rychlejsie pocitace ktore funguju na elektrinu, ako pc, ktore funguju napriklad na vodu, tak by odpoved bola jasna. Lebo voda nedokaze tak rychlo tiect ako elektrina, to znamena, ze informacia (0/1) bude brzdena mediom.
Naspat k teme a jednoduchy priklad.
Myslienka (elektrina), je teoreticky nekonecne rychla oproti reci, alebo gestam (tranzistor zopnuty, vypnuty), ktore myslienku (0/1) vyjadruju. Postavime do 100 metroveho zastupu 100 ludi. Informaciu/stav 1 bude predstavovat capnutie po lavom pleci, informaciu/stav 0 po pravom. Poslednemu v zastupe zadame stav (napr. 1), ktory ma preposlat predposlednemu, ten dalsiemu atd...
Pokial by fungovala telepatia, t.j. myslienka (elektrina) by nebola obmedzovana rychlostou HW (reflexami ludi, zdvihnut spravnu ruku, dotknut sa..) tak prvy dostane info relativne bleskovo. Realne je to ale nemozne, takze musis pouzit nejaky vyjadrovaci prostriedok, t.j. co najrychlejsich tipkov a co najefektivnejsie slovo, alebo gesto.
Pri geste to znamena v idealnom pripade 100 kusov Bruce Lee s nunchaku (AMD), pripadne vylepsis technologiu (Intel), spravis vacsie rozostupy a bude ti stacit 70 Chuck Norrisov ktori budu na vzdialenost 1,43m kopat z otocky...
Cokolvek starsie, alebo menej trenovane (vela nm CPU, technologia bez 3D tranzistorov, atd..) bude posuvat nekonecne rychlu myslienku pomalsie.
Ak pouzijes dochodcov Duronov, tak si pockas primerane veku (zastarala technologia). Pri prenose informacie/stavu sa tiez moze stat, ze si niekto v zastupe spletie pravu s lavou, teda tranzistor chybuje z roznych dovodov. Moze to byt vekom (death cpu), zlymi klimatickymi podmienkami (prehrievanie/upal), alebo podvyzivou (nizke Vcore), pripadne to niekto prehnal s dopingom (vysoke, nestabilne OC).
Netreba to brat doslovne, s tou nekonecne rychlou myslienkou by sa dalo polemizovat a rozviest to dalej. Dostali by sme sa k spominanym kvantovym cpu, ale snad na pochopenie pojmov elektrina a rychlost cpu staci.

Benzin hori zhruba rychlostou 300m/s, teda za minutu urazi benzinova lajna za idealnych podmienok 18km, alebo 1080km/h. S rychlostou beznych aut to vsak nijako nesuvisi, lebo su rovnako ako kremikove tranzistory v cpu obmedzovane fyzikou.
Hrochy to pekne odborne a konkretne rozpisal. Tento moj priklad je skor lopatistice vysvetlenie pojmov a dojmov, ktorym som sa to snazil doplnit.

Užívateľov profilový obrázok
vir2al_i9
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 500
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 11:38
Bydlisko: TT region

Re: Rychlost elektriny (rychlost PC)

Príspevok od užívateľa vir2al_i9 » Ut 14. Aug, 2012, 12:17

dakujem ze ste sa takto rozpisali, uz som to vlastne pochopil len este nieco sa chcem opytat:
Aj vytvaranie vodivej cesty a jej uzatvarenie je tiez vlasne pohyb elektronov (elektrina), a tie v tychto tranzistoroch nejdu (takmer) rychlostou svetla :?: alebo ako je to ?
Notebook: Acer Aspire V15 (V5-591G-5014) (NX.G66EC.005)
Monitor: iiyama ProLite E2483HS
Tablet: Nexus 7 - 16 GB
Phone: Asus ZenFone 2
AUDIO: Koss SB/49

Napísať odpoveď

Návrat na "Veda všeobecne"