Hladam program na jednoduchu konverziu videa

Všetko o digitálnych videách, kodekoch, kamerách, programoch na strih, a problémoch s nimi...
Googler1
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 175
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19

Hladam program na jednoduchu konverziu videa

Príspevok od užívateľa Googler1 » Št 14. Aug, 2014, 16:39

Caute
hladam program na prekonvertovanie videa s jednoduchym rozhranim.
Potrebujem aby ten program automaticky (bez nutnosti dodatocneho nastavovania) zachovaval povodne hodnoty vstupneho videa (rozlisenie, bitrate, framerate).
Chcem pomocou toho programu menit iba format videa, codec videa a kontajner videa - to je vsetko co od programu pozadujem.
Tiez by bolo dobre ak by program podporoval davkovy import (import viacerych videi naraz) a vytvoril tak poradie konvertovania jednotlivych videi.

Hladam pokial mozno free alternativu.
Dakujem za odpovede.

Užívateľov profilový obrázok
pali987
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 122
Dátum registrácie: Po 12. Jan, 2009, 15:28
Bydlisko: Trebišov/Bratislava

Re: Hladam program na jednoduchu konverziu videa

Príspevok od užívateľa pali987 » Št 14. Aug, 2014, 18:29

SUPER - celkom dobry free program, ma sice viacero nastaveni ale myslim ze splna co pozadujes.
CPU: Core I5 4670K MB: Asrock z87 extreme 3 RAM: Kingstone Hyperx Savage ddr3 2x8gb
SSD
: Kingston SSDNow UV400 240GB PSU: Corsair HX850 OS: Windows 7 Ultimate 64 bit LCD: HP LP2275w

Užívateľov profilový obrázok
Majokral
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 57
Dátum registrácie: Ut 27. Máj, 2014, 08:10

Re: Hladam program na jednoduchu konverziu videa

Príspevok od užívateľa Majokral » Št 14. Aug, 2014, 23:50

Asus X401A

DanOne
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 184
Dátum registrácie: So 09. Máj, 2009, 15:09
Bydlisko: Bratislava

Re: Hladam program na jednoduchu konverziu videa

Príspevok od užívateľa DanOne » Pi 15. Aug, 2014, 00:49


Googler1
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 175
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19

Re: Hladam program na jednoduchu konverziu videa

Príspevok od užívateľa Googler1 » Pi 15. Aug, 2014, 01:25

Majokral napísal:Jednoznacne odporucam http://www.freemake.com/sk/free_video_converter/
Dik za radu uz ho testujem ale chcem sa opytat ked som nechal povodne hodnoty niekolkych mojich testovanych videi (povodny bitrate a rozlisenie) a zmenil som iba bitrate audia a format na mp4 a codec na mpeg4 tak obraz vystupneho videa bol na Full HD monitore viditelne "kockatejsi" a rozmazanejsi v porovnani s originalom (zdalo sa mi akoby bol v konverte zmenseny bitrate videa oproti originalu ale pritom bol bitrate videa povodny) a tieto "vady" boli viditelne skor na zaberoch z dialky. Pri detailnych zaberoch (zaberoch z blizka) rozdiel v kvalite medzi originalom a konvertom nebol az taky znacny.

Viete mi povedat cim to je? Ma mp4 format alebo vyssie uvedeny codec nejake limity tykajuce sa kvality? Alebo je ten program nekvalitny?

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 6567
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Hladam program na jednoduchu konverziu videa

Príspevok od užívateľa shiro » Pi 15. Aug, 2014, 09:03

ked zmenis kodek, tak co cakas? kazdy pracuje inac a minimalne bitrate tam nastavit musis. Zabudni na to, ze nejaky program si to vycita a prepocita sam, aby sa to tebe subjektivne pacilo. Skade ma program vediet, co tebe vyhovuje a co uz nie?
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
valistar
VIP
VIP
Príspevky: 7155
Dátum registrácie: So 14. Mar, 2009, 19:27
Bydlisko: Ostrava/Košice

Re: Hladam program na jednoduchu konverziu videa

Príspevok od užívateľa valistar » Pi 15. Aug, 2014, 09:31

mpeg4 je zastaraly, co cakas od neho? tusim prva verzia bola vydana este v minulom storoci :D

ci je koncovka mp4 to neries, to je len kontainer do ktoreho to hodis...
ked mpeg4 porovnas s dnes casto pouzivanym h264 tak ma pri rovnakom bitrate ovela horsi obraz - ale na druhu stranu je jednoduchsi na prehravanie. HDckove H264 neprehras ked nemas dvojjadro alebo cip co ho vie akcelerovat. odporucam nieco si o kodekoch nastudovat predtym ako sa do niecoho pustis - idealny program mozes hladat do nekonecna a nebudes spokojny, pokym nepochopis ako to vlastne funguje. ;)

Googler1
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 175
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19

Re: Hladam program na jednoduchu konverziu videa

Príspevok od užívateľa Googler1 » Pi 15. Aug, 2014, 11:53

myslel som ze kvalitu videa urcuje hlavne bitrate a rozlisenie nevedel som ze ulohu zohrava aj codec samotny resp. myslel som si ze codec moze ovplyvnit kvalitu ale nepredpokladal som ze to bude viditelny rozdiel.
Ako hovorim hodnotu bitrateu a rozlisenia som nechal taku ako je na originalnom videu pretoze vyssi bitrate sa nastavit neda kedze konvertovanim sa da kvalita videa asi iba znizovat a nie zvysovat.

OK tak skusim vysvetlit moju situaciu: Mam NASko na ktorom mam nakopirovane videa z dovoleniek a z tohto NASu streamujeme tieto videa do viacerych zariadeni naraz (niekolko PC, notebookov obcas do nejakych fotoramikov a mobilov) a teraz NAS musi pocas streamingu tychto videi ich aj renderovat do vystupneho streamoveho codecu/formatu a to sposobuje lagovanie prehravahnia videi kedze NAS ma obmedzeny vykon. Preto som to chcel spravit tak ze vsetky videa vopred prerendrujem do streamoveho codecu aby na samotnom NASe zostala len uloha streamingu (bez potreby renderingu). Zistil som ze streamovy codec je mpeg4 ale kedze som zistil ze jeho kvalita nie je pre mna dobra chcem sa spytat ci existuje aj iny (kvalitnejsi) streamovy codec?

AdrianK
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 5
Dátum registrácie: Ne 04. Júl, 2010, 17:10

Re: Hladam program na jednoduchu konverziu videa

Príspevok od užívateľa AdrianK » Pi 15. Aug, 2014, 12:25

Odporučil by som asi HandBrake, prípadne MediaCoder ( nie som si istý, či náhodou nie je dostupný iba v trial verzii )

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 6567
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Hladam program na jednoduchu konverziu videa

Príspevok od užívateľa shiro » Pi 15. Aug, 2014, 12:41

Googler1 napísal:Mam NASko na ktorom mam nakopirovane videa z dovoleniek a z tohto NASu streamujeme tieto videa do viacerych zariadeni naraz (niekolko PC, notebookov obcas do nejakych fotoramikov a mobilov) a teraz NAS musi pocas streamingu tychto videi ich aj renderovat do vystupneho streamoveho codecu/formatu a to sposobuje lagovanie prehravahnia videi kedze NAS ma obmedzeny vykon.
preco jednoducho na kazdom zariadeni nevlezies na ten NAS a nespustis si video? O decoding videa sa bude starat kazde zariadeni zvlast a nebude ti zatazovat NAS. Neviem preco nechavas vsetko na NAS (ak teda ma taku nejaku funkciu, ze ono dekoduje video, pride mi to divne a zbytocne) a este chces vsetky videa aj prekodovavat = praca navyse a zbytocna namaha....

Ako myslis ze pracuje napr. youtube? vsetko sa dekoduje vo flashplayeri na tvojom pc. Pri pocte ich videi by potrebovali dalsiu serverfarmu len na decoding, keby fungovali systemom, aky ty popisujes.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Googler1
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 175
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19

Re: Hladam program na jednoduchu konverziu videa

Príspevok od užívateľa Googler1 » Pi 15. Aug, 2014, 13:04

shiro napísal:preco jednoducho na kazdom zariadeni nevlezies na ten NAS a nespustis si video?
Pretoze podla toho co viem mobilne zariadenia (mobily, tablety fotoramiky...) nepodporuju pripojenie sietovej jednotky (samba protokol)

Je to sice trochu odbocenie od temy ale prave youtube funguje tak ze vsetko sa renderuje na ich serveroch a na klientskom zariadeni sa iba prehra uz renderovany vystup. Keby to bolo tak ako pises vies kolko by trvalo spustenie FHD videa na nejakom starsom HW uzivatela? Velmi dlho staci ked si to otestujes tak ze na starom pc spustis cez youtube FHD video a uvidis ze sa ti spusti v podstate hned. To znamena ze enkodovanie prebieha na strane serverov youtube lebo ak by to renderoval ten stary HW uzivatela tak by spustenie toho FHD videa trvalo ovela dlhsie.

A k tvojej poznamke: Ano skutocne je to tak ze youtube (Google) ma po celom svete tisicky serverov ktore sa staraju o rendering a prehravanie videi

DanOne
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 184
Dátum registrácie: So 09. Máj, 2009, 15:09
Bydlisko: Bratislava

Re: Hladam program na jednoduchu konverziu videa

Príspevok od užívateľa DanOne » Pi 15. Aug, 2014, 14:32

Googler1 napísal: To znamena ze enkodovanie prebieha na strane serverov youtube
Tak to sa velmi mylis.

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 6567
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Hladam program na jednoduchu konverziu videa

Príspevok od užívateľa shiro » Pi 15. Aug, 2014, 15:03

Googler1 napísal: Pretoze podla toho co viem mobilne zariadenia (mobily, tablety fotoramiky...) nepodporuju pripojenie sietovej jednotky (samba protokol)
vyskusal si to vobec? Mozno tak fotoramiky, ale to su blbosti, do ktorych nahras fotky priamo cez usb a mas hotovo. Ked to dobre spravis, nemas problem si na mobile alebo tablete si prehravat videa z domacej LAN. Behasl som svojho casu s android smartfonom po disku pocitaca u mna doma, da sa to.
Googler1 napísal:Je to sice trochu odbocenie od temy ale prave youtube funguje tak ze vsetko sa renderuje na ich serveroch a na klientskom zariadeni sa iba prehra uz renderovany vystup. Keby to bolo tak ako pises vies kolko by trvalo spustenie FHD videa na nejakom starsom HW uzivatela? Velmi dlho staci ked si to otestujes tak ze na starom pc spustis cez youtube FHD video a uvidis ze sa ti spusti v podstate hned. To znamena ze enkodovanie prebieha na strane serverov youtube lebo ak by to renderoval ten stary HW uzivatela tak by spustenie toho FHD videa trvalo ovela dlhsie.
Dobre si pobavil, odporucam nastudovat co je to streaming a dekoding, pretoze si to riadne pleties. Keby vsetko dekodovalo youtube, tak ti flash player vobec nezatazuje cpu v pc, pretoze by len zobrazoval obraz. A preco ho zatazuje? Lebo dekoduje o dusu. Keby vsetko dekodoval server YT, tak aj na 486ke plynule prehras FHD video.

Ze sa ti FHD video spusti ihned nema nic s dekodovanim, ale s prenosom dat. Ked mas pomaly net, tak si pockas aj na spustenie a budes stale cakat na nacitavanie novych dat. Vzdy a vsade ti online video dekoduje tvoj pc.
Googler1 napísal:A k tvojej poznamke: Ano skutocne je to tak ze youtube (Google) ma po celom svete tisicky serverov ktore sa staraju o rendering a prehravanie videi
Opat si dobre pobavil. YT ma tisicky serverov, ale nie kvoli decodingu, ale na storage a zabezpecenie rychleho fungovania sluzby. Nic nikde nedekoduje, to sa deje na tvojom pc. Vela serverov musia mat uz len kvoli load balancingu sluzby, na ktoru pristupuje denne niekolko milionov ludi.

Vzhladom k tvojmu nicku by som sa na nasledujuci tyzden siel hanbit do jaskyne, pretoze kazdy googler si dokaze toto zakladne info vygooglit v priebehu 10 minut.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Googler1
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 175
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19

Re: Hladam program na jednoduchu konverziu videa

Príspevok od užívateľa Googler1 » Pi 15. Aug, 2014, 15:38

nemylim sa vyssie som vysvetlil preco to tak musi byt.
V skratke po dokonceni uploadu daneho videa prebehne jeho konverzia do cieloveho formatu/kodeku ktory je kompatibilny s youtubeackym HTML5 prehravacom (youtube nepouziva flash). Nasledne v pripade, ze sa jedna o FHD video (1080p) tak servery youtube bud vopred alebo pri prehravani skonvertuju video do viacerych kvalit z ktorych si uzivatel vybera priamno v prehravaci youtube (1080p, 720p, 544p, 360p, 240p...). Poviem priklad ja mam CPU intel I7 3930k (co je na terajsie pomery nadpriemer cpu) a ked renderujem nejake svoje FHD videa s dlzkou 30 minut s bitrateom okolo 5000kbit/s tak mi rendering takeho videa do nizsej kvality (720p) zaberie cca 10 - 15 minut a to opakujem ze mam nadpriemerny CPU. Zda sa ti ze by si na spustenie videa na YT cakal tak dlho ked prepnes jeho kvalitu z 1080 na 720p? Urcite nie a keby to bolo tak ako pises tak by som tak dlho musel cakat pretoze tak dlho trva mojmu PC prekonvertovanie kvality

Ak si myslis ze nie je pravda ze rendering prebieha na strane YT a hovoris ze taketo info sa daju vygooglit za 10 minut mozes sem dat link na clanok ktory popiera to co hovorim?

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 6567
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Hladam program na jednoduchu konverziu videa

Príspevok od užívateľa shiro » So 16. Aug, 2014, 11:29

Ale o tom sa tu nebavime. To co popisujes je encoding videa. To robis aj ty, ked si nahravas video z dovolenky kamerou - data z obrazoveho snimaca kamery enkodujes nejakym kodekom a vysledok je videosubor. YT robi to iste - nejake data co pridu z tvojho pc pri uploade prekoduje na nejaky format videa ktory pouziva a vysledkom je videosubor.

Samozrejme, ze YT si prekodovava video do roznych kvalit, aby sa usetrila prenosova kapacita. Cely cas ti tuna ale pisem, ze YT nedecoduje video pri prehravani - to sa deje u teba na pc vo flash playeri. A o tom sa tu bavime.

Ide tu o decoding videa, ktory nechavas robit NASko, ktoreho cpu je z desatiny tak vykonny ako ten, co mas v pc. Je to logicky blbost, pretoze chuda NAS s procakom ktory bezi dajme tomu na 600Mhz to ma vsetko stihat, ked mu tam zabijes decodovat 3x full hd video?

Rozmyslaj preboha. Preto som ti pisal, nechaj decoding na kazdom zariadeni a nech si kazde zariadenie taha len data z NASka, s cim NASko nebude mat ziaden problem. Ono len odosle data do daneho zariadenia a tym to pre neho konci.

Ze si ty nevies v zariadeniach nastavit obycajny pristup na zdielany disk v LAN je uz iny problem.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Napísať odpoveď

Návrat na "Digitálne Video"