Praca v zahranici... Ako na to?

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...
Mimiik
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3048
Dátum registrácie: St 25. Jan, 2012, 21:07
Bydlisko: Kežmarok- Ľubica
Kontaktovať užívateľa:

Praca v zahranici... Ako na to?

Príspevok od užívateľa Mimiik » Po 08. Júl, 2013, 12:01

Uz dlhsi cas rozmyslam o tom, ze by som vypadol z tohto Ficovolicskeho vykoristovaneho statu, rozmyslal som ci mam ist von niekde cez agenturu a najst si job popri praci v nej, popripade ako sa vravi na vlastnu pest, ale zase toho sa bojim lebo neviem co kde a ako vobec zacat, nemam nikde v zahranici znamych teda ziadne zabezpecene ubytko, pracu a pod.

Laka ma UK, krajina je to pre mna idealna podla mna, s jazykom problem nieje ale momentalne neviem ako a cim zacat.

Potreboval by som nejake rady od ludi ktori su "abroad" a ktori si tym uz presli, cim zacat, s cim pocitat, ako si najst job a pod. :)

Dik
Intel i5 4670k 4.6ghz 1.22V, Corsair h100i, Asus Maximus VI Hero, Kingston Hyperx predator 2*4gb 2400mhz cl11 XMP, Kingston HyperX 3k SSD, ST Barracuda 2TB (ST2000DM001), Asus GTX670 DCUII 1307boost/7100 1.2V,Corsair HX650, NZXT Phantom 630, repro: Logitech Z-5500, PSP 3004 black nejaky FHD Asus 22" :D

Hero 4670k validator

Užívateľov profilový obrázok
xsi69
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3680
Dátum registrácie: Pi 07. Apr, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava

Re: Praca v zahranici... Ako na to?

Príspevok od užívateľa xsi69 » Po 08. Júl, 2013, 12:42

Popozeral by som sa skorej po robote v severskych krajinach - finsko , norsko , svedi .
Tam sa dohovoris aj anglicky , ale nevyhnes sa novemu jazyku .
UK uz nie je take lukrativne ...
A kazia to tam poliaci .
Kde su casy ked 1 libra bola 75 sk :)
Spoiler: ukázať
PC:
CPU/Cooler: i5-4670K 3,4ghz@4,7Ghz 1,4V + Alpenföhn Brocken 2+XF140
MB: Asrock Z87M-Extreme4
RAM: 2x8gb Crucial Ballistix tactical@2133mhz 10-9-10-24 T1 1,4V
GPU: 1070ti Asus Turboblower
NVME: 512gb VPN100
SSD1: Samsung 860 qvo 512gb
SSD2: Samsung 840 EVO 250gb
SSD3: Hikvision C100 1TB (hot_backup)
HDD: 2x WD RED 3TB RAID 1 v silentmaxxoch (cold_backup)
PSU: Superflower Golden King 550w 80+platinum
CASE: Fractal Arc Mini
LCD: AOC Q3279VWF
Audio: Xonar DX , Microlab B77+solo6c , Fiio X3 64gb , Sony MDR-1R
OS: Win 10
Cooling: 4x120mm fractal silent@350rpm, cryorig XF140@ 400rpm, Enermax tb silence@ 300rpm, SS he01 140x38mm fan @ 400rpm

NB_Personal: HP elitebook 830 G5
CPU: i7 8650u
RAM: 32gb
GPU: Intel 620
SSD: 1tb nvme
LCD: fHD sureview 120hz
LTE: áno

NB_Work: HP elitebook 840 G5
CPU: i7 8650u
RAM: 32gb
GPU: Intel 620
SSD: 512gb nvme
LCD: fHD
LTE: áno


Phone: Xiaomi mi8 128gb weekly rom

Užívateľov profilový obrázok
Jednoduska
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3734
Dátum registrácie: Po 19. Nov, 2012, 15:45
Bydlisko: Kosice, 040 01

Re: Praca v zahranici... Ako na to?

Príspevok od užívateľa Jednoduska » Po 08. Júl, 2013, 14:04

Ide o ci ti je jedno co budes robit alebo si chces udrzat nejaky ten "standard"... ked ti to je jedno najdes pracu vsade, do UK sa chodi pravidelne do skladov naberaju ale nie je to lahka praca.

Mimiik
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3048
Dátum registrácie: St 25. Jan, 2012, 21:07
Bydlisko: Kežmarok- Ľubica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Praca v zahranici... Ako na to?

Príspevok od užívateľa Mimiik » Po 08. Júl, 2013, 14:11

Ide mi o to aby som tam dosiel, nasiel si pracu, zo zaciatku to je viac menej jedno aku, myslim ze ked uz ma clovek zaklad ako byvanie a pracu z ktorej sa moze odrazit tak neni problem si najst novy, lepsi job. Mam po krk slovenskych domorodych osadnikov ciernej pleti, otrokarcenia, na agentury som pocul len zle veci. No chodi sa pravidelne mozno, ale vsetko to je asi cez agentury, rad by som aspon nejake referencie aby som sa nenechal obabrat o prachy a neostal doma.
Intel i5 4670k 4.6ghz 1.22V, Corsair h100i, Asus Maximus VI Hero, Kingston Hyperx predator 2*4gb 2400mhz cl11 XMP, Kingston HyperX 3k SSD, ST Barracuda 2TB (ST2000DM001), Asus GTX670 DCUII 1307boost/7100 1.2V,Corsair HX650, NZXT Phantom 630, repro: Logitech Z-5500, PSP 3004 black nejaky FHD Asus 22" :D

Hero 4670k validator

Užívateľov profilový obrázok
Jednoduska
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3734
Dátum registrácie: Po 19. Nov, 2012, 15:45
Bydlisko: Kosice, 040 01

Re: Praca v zahranici... Ako na to?

Príspevok od užívateľa Jednoduska » Po 08. Júl, 2013, 14:18

To je jasne ze treba davat pozor, nejeden aj moj znami ostal bez penazi. Ja s tebou suhlasim, zaciatok nie je dolezity, len casto sa deje to ze clovek zanevrie na hladanie lepsiej prace a po 5. tich rokov v sklade zisti ze je tam kde bol (to len do buducna aby si sa tomu vyhol ;) ). ja som robil napriklad 2 roky v grecku ale to nie je to co hladas asi, mam zopar znamich v UK a vsetci dostavaju slusne zaplatene za to spominane skladnictvo ked budes chciet zistim ti cez koho tam sli to uz cez SS.

Ale suhlasim so "xsim", severeske staty ta zaistia financne lepsie, UK je prepchata lacnou pracovnou silou a ked ti vadi nasa cernejsie mensina (niezeby som nesuhlasil) tak v UK to nebude o nic lepsie s Arabmi.
Naposledy upravil/-a Jednoduska v Po 08. Júl, 2013, 14:26, upravené celkom 1 krát.

Mimiik
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3048
Dátum registrácie: St 25. Jan, 2012, 21:07
Bydlisko: Kežmarok- Ľubica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Praca v zahranici... Ako na to?

Príspevok od užívateľa Mimiik » Po 08. Júl, 2013, 14:24

No ak by si bol taky dobry a prezistil mi to tak by som bol rad, konecne by sa dalo od niecoho odrazit. Momentalne robim sice len L2 IT ale tie prachy co tu dostavam su fakt mizerne :)
Intel i5 4670k 4.6ghz 1.22V, Corsair h100i, Asus Maximus VI Hero, Kingston Hyperx predator 2*4gb 2400mhz cl11 XMP, Kingston HyperX 3k SSD, ST Barracuda 2TB (ST2000DM001), Asus GTX670 DCUII 1307boost/7100 1.2V,Corsair HX650, NZXT Phantom 630, repro: Logitech Z-5500, PSP 3004 black nejaky FHD Asus 22" :D

Hero 4670k validator

Užívateľov profilový obrázok
Jednoduska
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3734
Dátum registrácie: Po 19. Nov, 2012, 15:45
Bydlisko: Kosice, 040 01

Re: Praca v zahranici... Ako na to?

Príspevok od užívateľa Jednoduska » Po 08. Júl, 2013, 14:28

heh, IT na slovensku, nie si sam kto si je vedomy svojho podpriemerneho platu :D . spytam sa a poslem ti SS ak mi daju vediet.

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4884
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Praca v zahranici... Ako na to?

Príspevok od užívateľa Chris » Po 08. Júl, 2013, 14:55

vravis, ze robis v L2 ? v KK a akej technologii ? Preco radsej nehladat pracu rovno v "obore" , ale zacinat pracami, ktore ti jednak nic nedaju a druhe, ked budu pozerat seriozny zaujemcovia CV tak sa ta budu pytat, ze preco ?

Ale tiez by som sa skor pozeral po DE/AT/SWE/FIN a pod.
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Mimiik
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3048
Dátum registrácie: St 25. Jan, 2012, 21:07
Bydlisko: Kežmarok- Ľubica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Praca v zahranici... Ako na to?

Príspevok od užívateľa Mimiik » Po 08. Júl, 2013, 15:08

Pretoze bez pohovoru ma taktiez nikam nezoberu a saskovat hore dole koli pohovorom 1. financne dost narocne cestovat hore dole, 2. strata casu, ak to nevyjde 3. cestovat taku dialku na pohovor a ked uz clovek trafi tam kde ma tak z neho po tej ceste terigania zo Slovenska nic nebude. Robim v SNV a z KK dochadzam takze z toho hovna co zarobim odpocitaj este mesacne nejakych 100-120€ benzin :D takze tak. Ako napisem to tak, anglictina mi nerobi problem, po anglicky viem dobre, ale uz zo ZS viem ze ohladom nemciny nic zo mna nebude :D

Ako to myslis v akej technologii?
Intel i5 4670k 4.6ghz 1.22V, Corsair h100i, Asus Maximus VI Hero, Kingston Hyperx predator 2*4gb 2400mhz cl11 XMP, Kingston HyperX 3k SSD, ST Barracuda 2TB (ST2000DM001), Asus GTX670 DCUII 1307boost/7100 1.2V,Corsair HX650, NZXT Phantom 630, repro: Logitech Z-5500, PSP 3004 black nejaky FHD Asus 22" :D

Hero 4670k validator

Užívateľov profilový obrázok
Jednoduska
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3734
Dátum registrácie: Po 19. Nov, 2012, 15:45
Bydlisko: Kosice, 040 01

Re: Praca v zahranici... Ako na to?

Príspevok od užívateľa Jednoduska » Po 08. Júl, 2013, 15:24

Pohovory cez skype su v dnesnej dome samozrejmostou za pokus by to stalo si myslim :)

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4884
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Praca v zahranici... Ako na to?

Príspevok od užívateľa Chris » Po 08. Júl, 2013, 15:24

tak, stale je pohovor po telefone ak beru na vedomie dialku, pripadne este aj cez skype som dost videl :D

napr. L2 (Level 2 aby sme si rozumenili) robis napr. windows server, local support, unix, lnx, citrix, VMware, Storage , backup atd.. lb to je dost rozdiel niekedy
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Mimiik
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3048
Dátum registrácie: St 25. Jan, 2012, 21:07
Bydlisko: Kežmarok- Ľubica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Praca v zahranici... Ako na to?

Príspevok od užívateľa Mimiik » Po 08. Júl, 2013, 15:51

No oprava/diagnostika PC, NB, tlaciarni, sietovych zariadeni, servisy u zakaznika, helpdesk support, kablovacky, active directory, terminaly, dodavky tovaru atd. Spravuje sa pomerne vela a niektore aj dost velke firmy a tam siete, PC a HW, robota nieje zla ale zijeme z € nie z typu roboty :D ku serverovym veciam som sa zatial nedostal, inac Neni problem ani web/html a photoshop :D s Win serverom by som sa rad skamaratil, mam doma 180 dnovu enterprise 2003 ale netusim ci na tom nieco rozbeham cez virtual na skusku alebo potrebujem to mat na normal HDD

/kur*a prehrieva sa mi notebook a sekaju mi na forku uz aj smajlici :D
Intel i5 4670k 4.6ghz 1.22V, Corsair h100i, Asus Maximus VI Hero, Kingston Hyperx predator 2*4gb 2400mhz cl11 XMP, Kingston HyperX 3k SSD, ST Barracuda 2TB (ST2000DM001), Asus GTX670 DCUII 1307boost/7100 1.2V,Corsair HX650, NZXT Phantom 630, repro: Logitech Z-5500, PSP 3004 black nejaky FHD Asus 22" :D

Hero 4670k validator

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Praca v zahranici... Ako na to?

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Po 08. Júl, 2013, 21:55

notebook vycistit chladenie, aspon poriadne vyfukat so zavretymi ocami aby si ich nemal plne. Robim to tak kazdy rok preventivne, vylieta z toho dost bordelu.

Skandinavske krajiny platia take dane a poistenia ze sa z toho poser... zlaknes ked ich budes porovnavat s tymto vykoristovatelskym statom, ako si ho nazval. Rakusaci platia vacsie dane/odvody ako my. Nemci platia vacsie dane ako my. Cim vacsi plat, tym vacsi rozdiel.

Nie je to ani v tom svete take jednoduche ako sa zda na prvy pokus.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4761
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Praca v zahranici... Ako na to?

Príspevok od užívateľa molnart » Po 08. Júl, 2013, 22:13

jj, na slovensku mi ide na dane a odvody cca. 30% platu, ked som robil v rakusku bolo to takmer 50% a v skandinavskych krajinach to bude este viacej. plus to musis sledovat aj v kontexte zivotnych nakladov, ak sa nechces tlacit s 3-4 ludmi na byte ale mat nieco len pre seba, tak za akekolvek slusnejsie byvanie vysolis tisicku mesacne
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon
HP EliteBook 840 G6
HP Microserver Gen8 PVE + OMV + OPNsense

maniak
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1029
Dátum registrácie: So 31. Jan, 2009, 00:41
Bydlisko: Kittsee, Rakusko

Re: Praca v zahranici... Ako na to?

Príspevok od užívateľa maniak » Po 08. Júl, 2013, 22:44

molnart: v rakusku su sice dost vysoke dane a odvody, ale treba povedat aj tie zivotne naklady. Za 3-izbovy byt s komplet vsetkymi nakladmi das do tych 500-600 eur (tych 600 platim a budem mat na energiach preplatky), ani vo Viedni, co mam znamych, nespominali, ze by to bolo vyrazne viac. Nezdanitelne minimum je okolo 11 000 eur, na 13. a 14. plat mas narok zo zakona. z danoveho priznania si odratas haldu veci (studijne materialy, cast najmu/hypoteky, pocitac, proste vsetko, co akokolvek moze suvisiet s tvojou pracou, taktiez nejaka cast poistenia, ... a ano, plati to aj pre bezne fyzicke osoby nepodnikatelia), ceny potravin rovnake, alebo len o malo drahsie za vyrazne vyssiu kvalitu, ceny aut su o 3-5 tisic vyssie, poistenie asi o 30-40% (ale porovnavam na seba spolu s cestnou danou, ktoru platim na SVK, v rakusku povinnost pre vsetkych), benzin je o 10-15 centov lacnejsi, cestovne MHDckou vyrazne drahsie. Rakusaci nechcu moc hovorit po anglicky, hoci aj vedia. Na druhej strane, v zamestnaniach, kde je to povinnost, s tym nie je ziaden problem a vedia velmi dobre po anglicky (a vacsinou nemcinu potom nevyzaduju). Este aj ta zivnost ta vyjde v Rakusku vyhodnejsie, asi do 75 000 eur zisku su komplet dane (teda dan z prijmu a odvody) nizsie, ako na Slovensku. Potom uz len pozor na to, ci zivnost nie je v rakusku licencovana (napr. moja je, tak sa teraz natahujem trosku s uradmi).

Napísať odpoveď

Návrat na "Debata o všetkom"