Strana 1 z 2

Voltmeter(analog) a la ukazovatel zatazenia HDD

Napísané: Ne 10. Feb, 2008, 14:19
od užívateľa Broslowski
Takze viete ako na to?... lebo ked ho tam len tak pichnem tak rucicka stale beha aj ked nieje hdd zatazene....

Tusim MAtLo to tak mal spravene ...

PLS poradte schemu or something like that.

THX

Napísané: Ne 10. Feb, 2008, 14:35
od užívateľa LittleMan
ja sice nie som daky extrafyzik - elektrikar ale myslim si, ze zvysena zataz nemeni volty ale ampery - takze treba asi ampermeter ...

Napísané: Ne 10. Feb, 2008, 16:05
od užívateľa Broslowski
mno to m anenapadlo je to teoreticky mozne... no skusim to tu nechat nech sa vyjadra extra mega elektrikari:-D ale kedze by sa menil prud co v normalnom pripade prechadza diodou tak nezhorela by? :lol:

Napísané: Ne 10. Feb, 2008, 18:10
od užívateľa Gudas
Samozrejme ze napatie sa nemeni (resp. nemalo by sa, v malych odchylkach sa meni pri zatazi/odbere prudu - keD je zdroj maksi).
Pri zatazi disku sa bude zrejme menit malinko prud (napatie nie), takze jedine ak by si si zohnal nejaky citlivejsi ampermeter.

ano, dióda zhori keD prekrocis jej povolene hodnoty, napatie na nej zostava (takmer) rovnake - pozri si VACH diódy.

Napísané: Ne 10. Feb, 2008, 19:41
od užívateľa SurrendeR
no voltmeter ako ukazovatel zatazenia... pri konstantom napeti... asi tazko :)

Ampermeter alebo rovno wattmeter..

dostupnejsi ampermeter... neviem sice kam konkretne to zapojis, kedze tam mas 2 cesty napajania...
12V motorcek+mechanika
5V elektronika

potreboval by si rovno 2 naraz na jeden disk ale myslim ze je to sprostost..

pises ze ukazovatel zatazenia... skor by to bol ukazovatel spotreby / odberu pri zatazeni disku ;)

vykaslal bych sa na to :roll:

Napísané: Po 11. Feb, 2008, 01:23
od užívateľa Broslowski
matlo to tak mal a mrte sa mi to pacilo.....

ked som napojim voltmeter do serie namiesto diody tak mi pekne pri zatazeny ustalilo rucicku na 3V avsak ak disk nebol zatazeny skakala rucicka hore dole... takze asi tak....

matlo porad :wink:

Napísané: Po 11. Feb, 2008, 01:35
od užívateľa Gudas
Jaa on to chce namiesto HDD LED!
Ja (a asi aj SurrendeR) som si myslel ze to chces priamo cez napajaci molex...

No ak to myslis takto, tak ma teraz v neskorej noci napada jedno - daj tam diódu a voltmeter daj paralelne a nastav to tak, aby plnu vychylku ukazoval pri napati kedy sa LED rozsvieti a ostatne napatia aby ignoroval, resp. nebola vychylka.
Do serie sa dava ampermeter.

Napísané: Po 11. Feb, 2008, 01:40
od užívateľa Broslowski
Got i t... domou sa dostanem az piatok dam vediet akko to dopadlo :wink:

asi to haluzilo koli tomu ze voltmeter ma nekonecne velky odpor :P radovo M ohmy.

dufam ze pojde a neodpalim si svoju evgu

Napísané: Po 11. Feb, 2008, 19:55
od užívateľa SurrendeR
omg, tak to je iba namiesto HDD diody?

tak to duplom nechapem aky ma zmysel..

sak do tej diody ide bude 0 alebo 5V... potom uz len zalezi na frekvencii ako casto tam tych 5V ide... to dodava efekt mensej svietivosti.

takze take nieco ako "ukazovatel zatazenia" ma rovnaku hodnotu ako ta ledka :)

a ano, Voltmeter ma mat v idealnom stave nekonecny odpor.. keby mal 0 ohm, tak to je skrat a ... nasledky si mozes domyslet...

zas naopak, idealny ampermeter ma 0 ohm..

takze suma sumarum...

ak chces, v klude si tam zapoj (paralelne na tu diodu) ten Voltmeter na "efekt" :) nic tym nepokazis, len si daj bacha aby si to nezoskratoval ;)

Napísané: So 16. Feb, 2008, 17:49
od užívateľa Matl0_w1C
cest praci!

pokial sa nemylim, pouzil som ampermeter, teraz uz to tam nemam,..
mam novu uchylku, vybrakoval som hdd, hlavicku som pripojil na hdd LED-ku, pekne to beha :D

Obrázok

Napísané: So 16. Feb, 2008, 20:18
od užívateľa Broslowski
si maniak :lol: ... diki

Napísané: Ne 17. Feb, 2008, 11:32
od užívateľa KocuR
SurrendeR napísal:sak do tej diody ide bude 0 alebo 5V... potom uz len zalezi na frekvencii ako casto tam tych 5V ide... to dodava efekt mensej svietivosti.
Taky detail...skusal si napajat LED diódu na 5V? Ako dlho to taka LEDka asi vydrzi?

Napísané: Ne 17. Feb, 2008, 13:04
od užívateľa Matl0_w1C
aby sa nepovedalo, VIDEO..

Napísané: Ne 17. Feb, 2008, 22:27
od užívateľa The_Devil
Mozes zapojit aj ampermeter do serie s odporom a toto cele zapojit paralelne na HDD LED a malo by to fungovat. Potom uz len menit hodnotu odporu aby ti ta rucicka fungovala ako ma(aby nestlala na zaciatku alebo konci stupnice).

Napísané: Ne 17. Feb, 2008, 22:56
od užívateľa SurrendeR
TomKocuR napísal:Taky detail...skusal si napajat LED diódu na 5V? Ako dlho to taka LEDka asi vydrzi?
tak hej, je tam asi 100 ohm odpor... ale ked tam nemas ledku, tak tam mas 5V ;)

inak exsistuju aj 5V ledky ale tie su zvecsa vecsie :lol:

a s tym A do serie s odporom... aky to ma potom zmysel? aky je potom rozdiel oproti "efektu" voltmetru? :roll: