Voltmeter(analog) a la ukazovatel zatazenia HDD

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...
Užívateľov profilový obrázok
Broslowski
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 11095
Dátum registrácie: Ut 24. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: Topoľčany (27)

Voltmeter(analog) a la ukazovatel zatazenia HDD

Príspevok od užívateľa Broslowski » Ne 10. Feb, 2008, 14:19

Takze viete ako na to?... lebo ked ho tam len tak pichnem tak rucicka stale beha aj ked nieje hdd zatazene....

Tusim MAtLo to tak mal spravene ...

PLS poradte schemu or something like that.

THX

LittleMan
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1112
Dátum registrácie: Pi 27. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: NR - okolie, Brno
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa LittleMan » Ne 10. Feb, 2008, 14:35

ja sice nie som daky extrafyzik - elektrikar ale myslim si, ze zvysena zataz nemeni volty ale ampery - takze treba asi ampermeter ...
Life is short - enjoy it!
HP ProBook 6470b, 8GB RAM, SSD | Intel Pentium 4 2.80GHz, 2xKingston DDR 512MB, Intel D875PBZ, Radeon 9800XT, 3×SATA (600GB)

Užívateľov profilový obrázok
Broslowski
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 11095
Dátum registrácie: Ut 24. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: Topoľčany (27)

Príspevok od užívateľa Broslowski » Ne 10. Feb, 2008, 16:05

mno to m anenapadlo je to teoreticky mozne... no skusim to tu nechat nech sa vyjadra extra mega elektrikari:-D ale kedze by sa menil prud co v normalnom pripade prechadza diodou tak nezhorela by? :lol:

Užívateľov profilový obrázok
Gudas
VIP
VIP
Príspevky: 8195
Dátum registrácie: Po 09. Okt, 2006, 02:00
Bydlisko: Rudina (27)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Gudas » Ne 10. Feb, 2008, 18:10

Samozrejme ze napatie sa nemeni (resp. nemalo by sa, v malych odchylkach sa meni pri zatazi/odbere prudu - keD je zdroj maksi).
Pri zatazi disku sa bude zrejme menit malinko prud (napatie nie), takze jedine ak by si si zohnal nejaky citlivejsi ampermeter.

ano, dióda zhori keD prekrocis jej povolene hodnoty, napatie na nej zostava (takmer) rovnake - pozri si VACH diódy.
Spoiler: ukázať
Desktop| ASRock Z68 Pro3-M | Core i3 3220 @ 3,4GHz + Phanteks PH-TC14PE (pasívne) | 12GiB DDR3 1333MHz | MSI GTX760 Gaming | SuperFlower Golden King 550W 80+ Platinum | Crucial m4 256GB + WD 1TB Red 2,5" 5400rpm @ Scythe Quiet Drive| Fractal Design Define Mini + Nexus D12SL-12 + Noiseblocker PK-1 + Scythe Gentle Typhoon | LG IPS235 + LG L225WT | Creative Inspire T2900 + Beyerdynamic DT990 Pro + Creative X-Fi HD | Logitech MX1100 + QcK Steel mini
Laptop| Acer Aspire One 753 | Celeron U3400 (1,06GHz) | 2x2GiB DDR3 | A-DATA S599 128GB
PC.sk IRC kanál PC.sk
Práve testujem: - Next: -

Užívateľov profilový obrázok
SurrendeR
VIP
VIP
Príspevky: 3648
Dátum registrácie: Ut 28. Sep, 2004, 14:00
Bydlisko: Stará Turá - BA
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa SurrendeR » Ne 10. Feb, 2008, 19:41

no voltmeter ako ukazovatel zatazenia... pri konstantom napeti... asi tazko :)

Ampermeter alebo rovno wattmeter..

dostupnejsi ampermeter... neviem sice kam konkretne to zapojis, kedze tam mas 2 cesty napajania...
12V motorcek+mechanika
5V elektronika

potreboval by si rovno 2 naraz na jeden disk ale myslim ze je to sprostost..

pises ze ukazovatel zatazenia... skor by to bol ukazovatel spotreby / odberu pri zatazeni disku ;)

vykaslal bych sa na to :roll:
Spoiler: ukázať
PC:Asus x99A-USB 3.1 || Intel i7 5820k 4.1GHz || Gainward GTX 970 4GB Phantom || 4x8 GB RAM || NVMe - 500GB Samsung EVO 970 || RAID0 - 2x120GB OCZ Agility 3 || RAID0 - 2x1TB Seagate Barracuda || Cooler Master Centurion Silencio 452 || Corsair RM750 || 24" EIZO EV2436WFS3-BK EcoView ||
FOTO: Canon EOS 5D MKII || Canon 50mm F1.8II || Tamron 24-70/F2.8 VC || Canon 70-200/F4L IS || Canon EX580 MKII
Mobil: Samsung Galaxy S7
Car: BMW E36 328i Tour

Užívateľov profilový obrázok
Broslowski
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 11095
Dátum registrácie: Ut 24. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: Topoľčany (27)

Príspevok od užívateľa Broslowski » Po 11. Feb, 2008, 01:23

matlo to tak mal a mrte sa mi to pacilo.....

ked som napojim voltmeter do serie namiesto diody tak mi pekne pri zatazeny ustalilo rucicku na 3V avsak ak disk nebol zatazeny skakala rucicka hore dole... takze asi tak....

matlo porad :wink:

Užívateľov profilový obrázok
Gudas
VIP
VIP
Príspevky: 8195
Dátum registrácie: Po 09. Okt, 2006, 02:00
Bydlisko: Rudina (27)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Gudas » Po 11. Feb, 2008, 01:35

Jaa on to chce namiesto HDD LED!
Ja (a asi aj SurrendeR) som si myslel ze to chces priamo cez napajaci molex...

No ak to myslis takto, tak ma teraz v neskorej noci napada jedno - daj tam diódu a voltmeter daj paralelne a nastav to tak, aby plnu vychylku ukazoval pri napati kedy sa LED rozsvieti a ostatne napatia aby ignoroval, resp. nebola vychylka.
Do serie sa dava ampermeter.
Spoiler: ukázať
Desktop| ASRock Z68 Pro3-M | Core i3 3220 @ 3,4GHz + Phanteks PH-TC14PE (pasívne) | 12GiB DDR3 1333MHz | MSI GTX760 Gaming | SuperFlower Golden King 550W 80+ Platinum | Crucial m4 256GB + WD 1TB Red 2,5" 5400rpm @ Scythe Quiet Drive| Fractal Design Define Mini + Nexus D12SL-12 + Noiseblocker PK-1 + Scythe Gentle Typhoon | LG IPS235 + LG L225WT | Creative Inspire T2900 + Beyerdynamic DT990 Pro + Creative X-Fi HD | Logitech MX1100 + QcK Steel mini
Laptop| Acer Aspire One 753 | Celeron U3400 (1,06GHz) | 2x2GiB DDR3 | A-DATA S599 128GB
PC.sk IRC kanál PC.sk
Práve testujem: - Next: -

Užívateľov profilový obrázok
Broslowski
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 11095
Dátum registrácie: Ut 24. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: Topoľčany (27)

Príspevok od užívateľa Broslowski » Po 11. Feb, 2008, 01:40

Got i t... domou sa dostanem az piatok dam vediet akko to dopadlo :wink:

asi to haluzilo koli tomu ze voltmeter ma nekonecne velky odpor :P radovo M ohmy.

dufam ze pojde a neodpalim si svoju evgu

Užívateľov profilový obrázok
SurrendeR
VIP
VIP
Príspevky: 3648
Dátum registrácie: Ut 28. Sep, 2004, 14:00
Bydlisko: Stará Turá - BA
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa SurrendeR » Po 11. Feb, 2008, 19:55

omg, tak to je iba namiesto HDD diody?

tak to duplom nechapem aky ma zmysel..

sak do tej diody ide bude 0 alebo 5V... potom uz len zalezi na frekvencii ako casto tam tych 5V ide... to dodava efekt mensej svietivosti.

takze take nieco ako "ukazovatel zatazenia" ma rovnaku hodnotu ako ta ledka :)

a ano, Voltmeter ma mat v idealnom stave nekonecny odpor.. keby mal 0 ohm, tak to je skrat a ... nasledky si mozes domyslet...

zas naopak, idealny ampermeter ma 0 ohm..

takze suma sumarum...

ak chces, v klude si tam zapoj (paralelne na tu diodu) ten Voltmeter na "efekt" :) nic tym nepokazis, len si daj bacha aby si to nezoskratoval ;)
Spoiler: ukázať
PC:Asus x99A-USB 3.1 || Intel i7 5820k 4.1GHz || Gainward GTX 970 4GB Phantom || 4x8 GB RAM || NVMe - 500GB Samsung EVO 970 || RAID0 - 2x120GB OCZ Agility 3 || RAID0 - 2x1TB Seagate Barracuda || Cooler Master Centurion Silencio 452 || Corsair RM750 || 24" EIZO EV2436WFS3-BK EcoView ||
FOTO: Canon EOS 5D MKII || Canon 50mm F1.8II || Tamron 24-70/F2.8 VC || Canon 70-200/F4L IS || Canon EX580 MKII
Mobil: Samsung Galaxy S7
Car: BMW E36 328i Tour

Užívateľov profilový obrázok
Matl0_w1C
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 873
Dátum registrácie: Po 23. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: BA
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Matl0_w1C » So 16. Feb, 2008, 17:49

cest praci!

pokial sa nemylim, pouzil som ampermeter, teraz uz to tam nemam,..
mam novu uchylku, vybrakoval som hdd, hlavicku som pripojil na hdd LED-ku, pekne to beha :D

Obrázok
Brm brm wrrrrrrrrrrr.. gotcha!..

Užívateľov profilový obrázok
Broslowski
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 11095
Dátum registrácie: Ut 24. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: Topoľčany (27)

Príspevok od užívateľa Broslowski » So 16. Feb, 2008, 20:18

si maniak :lol: ... diki

Užívateľov profilový obrázok
KocuR
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1105
Dátum registrácie: Ne 16. Apr, 2006, 02:00
Bydlisko: Košice
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa KocuR » Ne 17. Feb, 2008, 11:32

SurrendeR napísal:sak do tej diody ide bude 0 alebo 5V... potom uz len zalezi na frekvencii ako casto tam tych 5V ide... to dodava efekt mensej svietivosti.
Taky detail...skusal si napajat LED diódu na 5V? Ako dlho to taka LEDka asi vydrzi?

Užívateľov profilový obrázok
Matl0_w1C
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 873
Dátum registrácie: Po 23. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: BA
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Matl0_w1C » Ne 17. Feb, 2008, 13:04

aby sa nepovedalo, VIDEO..
Brm brm wrrrrrrrrrrr.. gotcha!..

Užívateľov profilový obrázok
The_Devil
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 135
Dátum registrácie: St 03. Máj, 2006, 02:00
Bydlisko: Košice
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa The_Devil » Ne 17. Feb, 2008, 22:27

Mozes zapojit aj ampermeter do serie s odporom a toto cele zapojit paralelne na HDD LED a malo by to fungovat. Potom uz len menit hodnotu odporu aby ti ta rucicka fungovala ako ma(aby nestlala na zaciatku alebo konci stupnice).

Užívateľov profilový obrázok
SurrendeR
VIP
VIP
Príspevky: 3648
Dátum registrácie: Ut 28. Sep, 2004, 14:00
Bydlisko: Stará Turá - BA
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa SurrendeR » Ne 17. Feb, 2008, 22:56

TomKocuR napísal:Taky detail...skusal si napajat LED diódu na 5V? Ako dlho to taka LEDka asi vydrzi?
tak hej, je tam asi 100 ohm odpor... ale ked tam nemas ledku, tak tam mas 5V ;)

inak exsistuju aj 5V ledky ale tie su zvecsa vecsie :lol:

a s tym A do serie s odporom... aky to ma potom zmysel? aky je potom rozdiel oproti "efektu" voltmetru? :roll:
Spoiler: ukázať
PC:Asus x99A-USB 3.1 || Intel i7 5820k 4.1GHz || Gainward GTX 970 4GB Phantom || 4x8 GB RAM || NVMe - 500GB Samsung EVO 970 || RAID0 - 2x120GB OCZ Agility 3 || RAID0 - 2x1TB Seagate Barracuda || Cooler Master Centurion Silencio 452 || Corsair RM750 || 24" EIZO EV2436WFS3-BK EcoView ||
FOTO: Canon EOS 5D MKII || Canon 50mm F1.8II || Tamron 24-70/F2.8 VC || Canon 70-200/F4L IS || Canon EX580 MKII
Mobil: Samsung Galaxy S7
Car: BMW E36 328i Tour

Napísať odpoveď

Návrat na "Debata o všetkom"