Serverovna pre banku

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...
Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7003
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Serverovna pre banku

Príspevok od užívateľa shiro » Ut 11. Dec, 2018, 09:13

Ako sme zacali diskutovat inde, topik sa bude tykat vybudovania serverovne pre banku.
Dovod: vyska poplatkov za vedenie uctu, ci transakcie, ked vsetko je to len par kB cisiel.
Chapem, HW nieco stoji. No banka primarne zaraba ine sumy a inde. Nie na nas, beznom plebse :-)

Takze, ako velmi ju zatazi vybudovanie serverovne, ked sa nam poplatky za vedenie uctu (zerie mozno niekolko kB dakde na HDD v serveri) a pripadne poplatky za transakcie splhaju pekne hore? Sak tam nelietaju terabajty, aby museli kupovat kopu HDD.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7003
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Serverovna pre banku

Príspevok od užívateľa shiro » Ut 11. Dec, 2018, 09:14

Zatial sa napisalo:
Broslowski napísal:
Po 10. Dec, 2018, 17:24
shiro mozno aj tusis ze ak v tom nerobis netusis aku komplexitu a ake systemy potrebuje mat take bankove prostredie k tomu aby fungovalo. Cize, fakt ti viem ze z prvej ruky potvrdit ze bezny smrtelnik anilen netusi co vsetko je za tým. za 100k nekupis ani support pre ten jeden server :D
beardie napísal:
Ut 11. Dec, 2018, 03:20
len aby si bol v obraze, jeden aplikacny server 2x 14C, 128 GB RAM, 2x960 GB SSD na OS a 2x 2 TB SSD na data stoji 10k eur vratane 3-rocnej zaruky, one time build cost je 400 euro, OS support nejakych 200 eur na rok, DC cost okolo 100 eur na rok, DPH k tomu
RHEL licencia zaratana nie je, backup to este nema a to sa na to este nenalogoval ziaden admin, aby tam nainstaloval aplikaciu
jednonodove produkcne clustre sa samozrejme kvoli HA nerobia, takze vsetko krat dva
co si mozes kupit za tych 100k si mozes vyratat...
...takze mozeme pokracovat, rad sa dozviem cosi nove :-)
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
wingo
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2297
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36
Bydlisko: Podbrezová

Re: Serverovna pre banku

Príspevok od užívateľa wingo » Ut 11. Dec, 2018, 09:53

Podľa mňa len tak z hlavy nástrel:
1. Potrebuješ minimálne 2 plne vybavené serverovne v rozličných lokalitách navzájom synchronizované kvôli bezpečnosti a dostupnosti
2. Jedna položka servery, druhá samostatné diskové polia + bezpečne uložené offline zálohy (kópie na odlišných geografických miestach, všetko prísne 24/7 strážené... tu by sa možno dalo ušetriť a využiť existujúce sejfy pobočiek banky? :) )
3. Nezabudnime na certifikovanú sieťovinu, ktorá nebude iba pár routerov za pár tisíc :)
4. Nezabudnime HW support s prísnymi SLA, ktoré nie sú vôbec lacné
5. Bezpečný a stabilný connect do internetu, pre banky certifikované VPN riešenie...
6. A teraz SW na mieru, s náročnými certifikátmi čo bude položka ktorá nebude mať iba zopár núl na konci. Keďže 99% bánk má existujúce systémy ktoré budú naďalej bežať lebo "bezpečnosť a čo ak a záloha keby dačo" na ktoré sa treba napojiť a musia vzájomne spolupracovať, náročnosť rastie exponenciálne.
7. Samozrejme support pre daný SW s prísnymi SLA, čo tiež nebude lacný špás
8. Nezabudnime na vlastné IT oddelenie čo bude treba platiť, pohotovosti, bezpečnostné certifikáty...
9. Audity, bezpečnostné previerky, ďalšie audity, množstvo certifikácií a ich neustála kontrola a obnova aby banka vôbec mohla vykonávať svoju činnosť a posielať SEPA a SWIFT platby, platby kartami kartových spoločností...

Zabudol som na niečo? Podľa mňa sa pod milión nedostaneš ani pri malej internetovej banke na zelenej lúke, a pri zabehnutých bankách s množstvom pobočiek len SW ktorý má bezpečne a spoľahlivo spolupracovať so všetkým čo si ťahajú so sebou historicky pôjde do tých miliónov... lebo zmluvné podmienky budú prísne a riziko vysoké.
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/

i7 6700K, Noctua NH-D14, GIGABYTE GA-Z270 GAMING K3, 16GB DDR4 Corsair Vengeance 3200MHz, Gainward GTX 1080 Phoenix GS, Toshiba XG3 1TB M.2 NVMe, 1TB Samsung SpinPoint F3 3RZ + Silentmaxx HD-Silencer, Corsair TX650 + Enermax T.B. Silence UCTB12A, Fractal Design Define R3 (outtake: Noiseblocker NB-eLoop Fan B12-P, intake: Enermax T.B. Silence UCTB14B bottom), Acer HN274H, Logitech K200, Logitech G400, Superlux HD-330 + Brainwavz memory foam sheep skin round earpads

Užívateľov profilový obrázok
Broslowski
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 11069
Dátum registrácie: Ut 24. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: Topoľčany (27)

Re: Serverovna pre banku

Príspevok od užívateľa Broslowski » Ut 11. Dec, 2018, 10:39

K veci - nikto ti nezverejni presnu infrastrukturu tej ci onej banky - je to interné info pod silným NDA. Viem ze aj kolegovia citaju fora tak ja pri tomto radsej koncim :p beardie vsak urcite daco "vymyslí" :p

wingo celkom moze byt - chyba tam dolezita vec - legacy systemy a ich integracia do modernych systemov. Ako nebudem sekat machra - neviem o celej infrastrukture vela - mam inu expertizu, ale tiez som sem prisiel s tym ze - sak to je len banka to bude daco jak ked si bezis eshop vacsi :D no a realita je na mile daleko..

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7003
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Serverovna pre banku

Príspevok od užívateľa shiro » Ut 11. Dec, 2018, 11:56

Ohladom tych serverov, co dakto pisal...ze moze stat aj 10k...to su co za servery, nejake strasne SUNy? :-)
Akoze viem, ze napr. intel ma serverove xeony stojace 8k len za procesor. ale aj tak...samozrejme myslim server, mimo nejakeho supportu, ktory moze stat kopu $$.

Tiez myslim, ze switche, routre, kable a ostatnu infrastukturu maju banky rovnaku ako hocikto iny.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4154
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Serverovna pre banku

Príspevok od užívateľa molnart » Ut 11. Dec, 2018, 12:03

kokso, takuto temu som tu fakt necakal... shiro, to mas nejaky rodinny bizis, ci co? lebo normalne banky tieto veci maju nariadene od materskej firmy co a ako maju robit. osobne si neviem predstavit ze vsetky tie naklady na vybudovanie, certifikaciu, redundanciu a ludske kapacity ktore k tomu treba by sa oplatili. len si zober najom na sekundarnu serverovnu, kde musis platit aj za to ze niekto ti vrtulnikom bude tankovat palivo do generatora ak by budovu zaplavilo.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
wingo
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2297
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36
Bydlisko: Podbrezová

Re: Serverovna pre banku

Príspevok od užívateľa wingo » Ut 11. Dec, 2018, 12:09

Broslo, je to zahrnuté v bode 6 ;)

Človek ani nemusí robiť v banke aby vedel rádovo odhadnúť, stačí mať trošku prehľad ako to vyzerá v nejakej väčšej spoločnosti s mission-critical IT systémami (a tým fakt nemyslím eshop, aj keby to bola Alza, celkovo mám pocit že commerce, hlavne end user commerce to dosť fláka) a odtiaľ extrapolovať pre ešte vyššiu bezpečnosť, testy, záruky a prísnejšie certifikácie. Taktiež mi pomohol jeden článok čo som dávnejšie čítal o nasadzovaní IT systému v banke, len si už nepamätám kde a kedy som to čítal + občasné úryvky v niektorých článkoch o tom ako niektoré banky stále prevádzkujú drahé staré mainframe systémy, aplikácie v Cobole atď.
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/

i7 6700K, Noctua NH-D14, GIGABYTE GA-Z270 GAMING K3, 16GB DDR4 Corsair Vengeance 3200MHz, Gainward GTX 1080 Phoenix GS, Toshiba XG3 1TB M.2 NVMe, 1TB Samsung SpinPoint F3 3RZ + Silentmaxx HD-Silencer, Corsair TX650 + Enermax T.B. Silence UCTB12A, Fractal Design Define R3 (outtake: Noiseblocker NB-eLoop Fan B12-P, intake: Enermax T.B. Silence UCTB14B bottom), Acer HN274H, Logitech K200, Logitech G400, Superlux HD-330 + Brainwavz memory foam sheep skin round earpads

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13626
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Serverovna pre banku

Príspevok od užívateľa Snake » Ut 11. Dec, 2018, 20:01

Neviem chlapci o akych bankach hovorite, ale v tych v ktorych som bol rozhodne dake 100k zelezo nie je, 90% z nich ma backend v Azure/AWS, a nejaky frontend su blbe DL360ky.

Vela z nich hostuje v jednej kockovej serverovni (kto robi v praxi vie, kto nerobi vediet nemusi), kde ma nezavisly pristup k viacerym operatorom, job done. Audity na frontend systemy riesia na slovensku, audity backendu dodava dodavatel oblacika, serverhousing a jeho audity ma na starosti "kocka". Job done. Najdrahsie z tohto celeho je napojenie na NBS. Ziadne horibilne sumy sa tu bohuzial nekonaju.

PS: supporty platia matky, nie slovenske pobocky, lebo DPH :), ovela nakladnejsia je buzeracia v podobe slovenskych zakonov a ich kontroly
PPS: ovela lepsia story je slovensko.sk a systemy UPVII :))) to by som vedel pisat fuu :)
PPPPPPPPS: server za 10k neni rozhodne server :)), ale serverik, bezne davame "ejcpii" servery do SMB a tie zacinaju na 15k, FYI slovenska odnoz jednej nemeckej firmicky co dodava kombinacky a technicke vybavenie (Wole firma sa nazyWa na W), tak ta ma servre za cca 40k, najznamejsi "kominari" na slovensku za cca 60k, takze 10k rozhodne server nie je :)
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
M1ch4l
VIP
VIP
Príspevky: 6148
Dátum registrácie: Št 21. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Kysucký Lieskovec / Praha

Re: Serverovna pre banku

Príspevok od užívateľa M1ch4l » Ut 11. Dec, 2018, 20:17

Naozaj 90% bank je v cloude? Mal by som o tom pochybnosti, ale urcite ich vela bude o tom premyslat alebo budu v priebehu prechodu do cloudu. Banky su typicky dost tazkopadne.

Banka asi bude mat vacsie naklady na ludi ako na hardware. Ale aj ten hardware su nejake vyznamne naklady, okrem ineho potrebujes redundanciu a platit ludi, ktori ti to budu spravovat a starat sa o to. V tom je to lakadlo ist do cloudu - neriesis starostlivost o HW.
Dalej sa banka musi podriadovat celej rade regulacii, atd. atd.

Poplatky za vedenie uctu a transakcie mozu niektore banky drzat jednoducho len kvoli tomu, ze mozu. A ono sa to dohromady cez vsetkych klientov nascita.
Music: AKG K240 MK II / Beyerdynamic DT 770 Pro 80 Ohm @ NuForce uDAC v2
Bike: Scott Aspect 20 2012 black/green; Coffee: Chemex 6-cup
Spoiler: ukázať
CPU i7 4790K bez OC + Noctua U12S; MB Sabertooth Z97 Mark 2; RAM HyperX Fury 16 GB; GPU RTX 2070 Armor; OS SSD 850 Evo 250GB; Storage 860 QVO 2TB, WD Black 2TB; PSU Seasonic G550; CASE Define R4 Arctic White Window; Peripherals Aorus AD27QD + DELL U2311H, Roccat ARVO, Logitech G903 + Razer Destructor 2, Blue Snowball

shajek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4350
Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
Bydlisko: Pravenec
Kontaktovať užívateľa:

Re: Serverovna pre banku

Príspevok od užívateľa shajek » Ut 11. Dec, 2018, 20:32

o bankach vela neviem (nebol som tam) za to ked si pozriete (da sa dohladat) kde a ake objednavky stat robi v "IT sektore" (a inde, samozrejme) tak sa velmi rychlo dosmejete (PS: slovensko.sk je len taka spicka ladovca )
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7003
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Serverovna pre banku

Príspevok od užívateľa shiro » Ut 11. Dec, 2018, 21:34

Snake napísal:
Ut 11. Dec, 2018, 20:01
Vela z nich hostuje v jednej kockovej serverovni (kto robi v praxi vie, kto nerobi vediet nemusi), kde ma nezavisly pristup k viacerym operatorom, job done.
Nieco ala HP POD, ale vacsie?
Snake napísal:
Ut 11. Dec, 2018, 20:01
PPPPPPPPS: server za 10k neni rozhodne server :)), ale serverik, bezne davame "ejcpii" servery do SMB a tie zacinaju na 15k, FYI slovenska odnoz jednej nemeckej firmicky co dodava kombinacky a technicke vybavenie (Wole firma sa nazyWa na W), tak ta ma servre za cca 40k, najznamejsi "kominari" na slovensku za cca 60k, takze 10k rozhodne server nie je :)
No...a co su to za znacky a modely, ze to stoji 15k? Dufam ze to zabera aspon cely rack, pretoze ak je to jeden 1U blade, tak....ehm... :-)
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
wingo
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2297
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36
Bydlisko: Podbrezová

Re: Serverovna pre banku

Príspevok od užívateľa wingo » St 12. Dec, 2018, 09:30

Zaujímavá info o tom že už aj banky fičia v cloude (predpokladám že nie všetky, tak ako v každej oblasti nie každý prejde do cloudu aj ak to má zmysel), som myslel že ako konzervatívne inštitúcie naň prejdú ako posledné. Ale asi už aj sú posledné, všetko čo tam má zmysel dať tam už je :)
Dáva to logiku ako si spomínal, menej starostí ak má cloud certifikáty a ešte sa aj majú na koho vyhovoriť keby dačo :D

HW je aj tak IMHO asi najmenšia, alebo jedna z najmenších položiek.
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/

i7 6700K, Noctua NH-D14, GIGABYTE GA-Z270 GAMING K3, 16GB DDR4 Corsair Vengeance 3200MHz, Gainward GTX 1080 Phoenix GS, Toshiba XG3 1TB M.2 NVMe, 1TB Samsung SpinPoint F3 3RZ + Silentmaxx HD-Silencer, Corsair TX650 + Enermax T.B. Silence UCTB12A, Fractal Design Define R3 (outtake: Noiseblocker NB-eLoop Fan B12-P, intake: Enermax T.B. Silence UCTB14B bottom), Acer HN274H, Logitech K200, Logitech G400, Superlux HD-330 + Brainwavz memory foam sheep skin round earpads

Užívateľov profilový obrázok
Broslowski
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 11069
Dátum registrácie: Ut 24. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: Topoľčany (27)

Re: Serverovna pre banku

Príspevok od užívateľa Broslowski » St 12. Dec, 2018, 09:51

banka pre ktoru pracujem nie je, nechce byt a ani nebude v cloude :) to len napriklad :) mozno tak lokalne male alebo micro banky ficia v cloude - velke banky veru nie

Užívateľov profilový obrázok
lepermessiah
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1889
Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41
Bydlisko: ZV / BJ

Re: Serverovna pre banku

Príspevok od užívateľa lepermessiah » St 12. Dec, 2018, 10:54

Neviem co cakas shiro ze budu stat tie servery, ja som si co to odzil na projektoch bank, projektoch telco operatorov a posledne co som mal v rukach bol jeden taky pekny velky cerveny operator s kvapavkou, kde to co opisal beardie bola minimalna konfiguracia bezneho servera a to ich po europe boli doslova stovky (aj ked v dobe, ked som s tym robil tam bolo trosku viac diskov s podstatne mensou kapacitou, ale uz vtedy 8 jadier minimum a 128GB RAM..). Takze neviem ozaj co cakas ze ci bezia tie veci na Celerone a ze ci netreba vobec platit ludi co stoja za vyvojom a udrzbou ..
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 - 4590
MB: ASUS H97M-Plus
RAM: 2x8GB Crucial Ballistix Elite 1866 CL9 1.5V @ 1600 CL9 CR1
HDD: Samsung 960 Pro 512GB, WD RED 2TB R.1, WD MyBook3 Studio 1.5TB
GPU: GB 7950 3GB OC
Sound: ASUS Xonar Essence ST
PSU: Seasonic X-660
CASE: BitFenix Phenom M
WATER: XSPC EX240 + 2xNoctuaP12, HWLabs Nemesis GTX140 + NoctuaA14PWM, EK Acetal + EN CPU & GPU, ACool VPP655 + EK-D5 X-RES 140
LCD: Dell UltraSharp U2913WM + blink(1) + ambiledHD
Peripherals: Gigaworks T20 r.1, Superlux HD-662B, Logitech G810 + G403 Wireless, MS LifeCam Studio, 1TB mSATA USB-C Samsung 840EVO
+ laptop: Lenovo X1 Yoga 20JE-S0AJ00 + Samsung 840 1TB mSATA / USB-C

Užívateľov profilový obrázok
dendroid
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4794
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Košice

Re: Serverovna pre banku

Príspevok od užívateľa dendroid » St 12. Dec, 2018, 12:33

Mne len pride vtipne, ze prave on, co je vsade najmudrejsi a riesi, co to preboha tie prihluple neandertalske tvory okolo jeho genia riesia, zacal tuto debatu ...

To ako k comu sa chces shiro touto profesionalnou analyzou dopracovat ? Ci su poplatky bank opodstatnene alebo nie ? Cakas, ze ti tu niekto vypusti len tak do eteru, kolko stoji banku IT infrastruktura rocne ? Aj keby to vedel ?

Napísať odpoveď

Návrat na "Debata o všetkom"