Stavba rodinného domu

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...
shajek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4616
Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
Bydlisko: Pravenec
Kontaktovať užívateľa:

Re: Stavba rodinného domu

Príspevok od užívateľa shajek » Ut 31. Mar, 2020, 11:27

no nemam moc kde, vyvoj si robim sam.
Kedze v tom niesi moc zbehli, treba ti v podstate akurat tak letovacku, 1x Wemos D1 mini ALEBO 1x NodeMCU (s ESP8266), a 1x MH-Z19B.
Neviem ako si na tom s programovanim, ale ak to chces naprogramovat sam, tak ti treba napr Arduino a do toho stiahnut jadro pre ESP8266, co je len pripsanie jedneho linku do nastaveni, a potom uz veselo programujes.
Ak to neches programovat, jednoducho si stiahni hotovy hex Tasmoty a iba to tam nahraj pomocou nejakeho flasheru.
Urcite ti pomoze nieco typu "How to flash tasmota". A potom rozbehnutie senzoru je len otazka naklikania si to na Webe v tom procesore (a pripojenie 4 kablikov k tej doske)
HomeAssistant je kapitola sama o sebe, potrebujes to niekde spustit. Ci doma na nejakom RPi, alebo vonku na VPS. Dalej potrebujes nejaky MQTT broker, ktory HA obsahuje v sebe ako addon (najlepsie pouzit asi hassio).

a potom to bude vyzerat takto : Senzor (ESP8266 s tasmota) -> MQTT broker (napr. Mosquitto) -> HomeAssistant (Intel NUC, Rpi, Odroid, hocico x86)

PS: nieco tak pre predstavu a flash tasmoty ... alebo pozri este Tasmotizer .... ja pouzivam stale flasher z ESPeasy ....
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345

Užívateľov profilový obrázok
quicky
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 10822
Dátum registrácie: Št 12. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: Nitra

Re: Stavba rodinného domu

Príspevok od užívateľa quicky » Ut 31. Mar, 2020, 14:25

Jednoduska vykasli sa na reci typu rekuperaciu ti netreba a uz vobec ked mas otvaracie okna alebo nieco v tom duchu :D taka sprostost do neba volajuca... rekuperacia bola moja najlepsia investicia v dome, neviem si to vynachvalit kazdy jeden den a poznamka na zaver : vetrame aj my (ked je treba alebo len tak) + vetranie naozaj rekuperacii nevadi :)

co by som uz asi nedaval je urcite predsadena montaz okien - myslim,ze naklady sa nikdy nevratia, zbytocne "starosti" atd. a URCITE by som uz nedaval hlinikove dvere, j.bal to pes... kazdy skrabancek klucom je vidiet, na prasky som z toho...tolko penazi, fnuk

my sme so schucom velmi spokojni, len ta cena je dost, ale uz na "dotyk" su naozaj kvalitne :good:
King is back from VACation :D

Užívateľov profilový obrázok
Jednoduska
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3678
Dátum registrácie: Po 19. Nov, 2012, 15:45
Bydlisko: Kosice, 040 01

Re: Stavba rodinného domu

Príspevok od užívateľa Jednoduska » Ut 31. Mar, 2020, 14:48

Jo ako ja sa urcite od rekupky nenecham odradit recami, snazim sa ist pragmaticky... Este aj otec co orbi vzduchotechniku ma iny nazor ako ja (ja chcem kompaktnu jednotku, od je za TC a reku separe a tak). ale vzdy je to o tom aby to vyhovovalo koncovemu uzivatelovi teda mne.

Ale som rad aj za vstupy ludi co nie su spoko, clovek sa mozno dozvie co nerobit alebo urobit inak.

A hlinikove dvere si pisem, a ani ma to nelakalo takze pohoda skor sa budem orientovat do dreva kde bude moznost (a rozpocet).

Dnes cakam na vyjadrenie starostky/stavebneho uradu v obci, dom planujeme dat rovno na hranicu tak som zvedavy ci ma cakaju natahovacky...

Užívateľov profilový obrázok
amplifier
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 332
Dátum registrácie: Po 24. Nov, 2014, 20:09
Bydlisko: Viničné

Re: Stavba rodinného domu

Príspevok od užívateľa amplifier » Ut 31. Mar, 2020, 14:55

Btw ja nehovorim ze je to sprostost rekup. Iba hovorim ze sa tazko kvantifikuje ucinnost, efekt alebo ako to nazvat. Quicky nejake typy pre zacinajucich rekuperatistov (what?). Teda co som sa pytal ako to mas nastavene, ake prietoky, ake intervaly, ako ovladas, ci merias atd..

Jednoduska ja som sa s uradom natahoval 0.75 roka... tiez som chcel ist meter od susedneho pozemku (pole) a ani za nic..
Project Fractal Define S Black & White http://zostavy.tichepc.sk/sk/#reference ... lack-white
CASE: Fractal Desing Define S PSU: Superflower Leadex 80 Plus Platinum 850W GPU: Gigabyte GTX980Ti MB: Asus X99-A CPU: Intel i5820K @4,5GHz/1,25V
RAM:
2x8GB Crucial Ballistix Sport SSD: Samsung 850 EVO 500GB HDD: Seagate 1TB SCREEN: Dell U2515H Ultrasharp MOUSE: Mionix Naos 3200
MOUSEPAD:
Razer Goliathus Speed KEYBOARD: Hľadám novú vysnívanú SOUND: Schiit Modi 2 Uber + Magni 2 Uber SPEAKERS: Mackie CR4
HEADPHONES: Beyerdynamic DT-150/AKG 712 PRO/Hifiman HE-400i PHONE: Moto Z Play

Užívateľov profilový obrázok
quicky
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 10822
Dátum registrácie: Št 12. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: Nitra

Re: Stavba rodinného domu

Príspevok od užívateľa quicky » Ut 31. Mar, 2020, 15:05

amp to som konkretne na teba nemyslel,uz tu boli predtym take "hlupe" komentare.

mame vetranie nastavene zvacsa na 30% (co ti asi nic nepovie pokial nepozries konkretne parametre jednotky), spotreba za rok cca 265kwh...jednotku mam komfovent r400v.

najskor som chcel nieco pekne drahsie atd, nakoniec som po forkach nasiel neskutocne vela dobrych referencii na tuto jednotku a pana co to montuje, teda mozem s kludnym svedomim povedat,ze sluzby hodnotim 90% (10% si necham do buducna keby nieco :), cena skvela (cca 4400eur komplet na kluc) usetril som 40% z ceny inej znacky co som chcel (keby mi dali zlavu tych par stovak, tusim 200 co som pytal tak dnes mam nieco ine a pekny minus na ucte; ked mi nedali ani korunu zlavu tak som to z principu nekupil :D )

ovladam to cez web rozhranie + mam ovladaci panel, ale uprimne zapnes to raz a neriesis, nastavis si program a vsetko ide automaticky. nemam potrebu sa s tym nejak hrat.
King is back from VACation :D

Užívateľov profilový obrázok
Diablo1st
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3853
Dátum registrácie: Po 29. Aug, 2005, 20:00
Bydlisko: MY

Re: Stavba rodinného domu

Príspevok od užívateľa Diablo1st » Ut 31. Mar, 2020, 15:36

Jednoduska napísal:
Ut 31. Mar, 2020, 14:48
Jo ako ja sa urcite od rekupky nenecham odradit recami, snazim sa ist pragmaticky... Este aj otec co orbi vzduchotechniku ma iny nazor ako ja (ja chcem kompaktnu jednotku, od je za TC a reku separe a tak). ale vzdy je to o tom aby to vyhovovalo koncovemu uzivatelovi teda mne.

Ale som rad aj za vstupy ludi co nie su spoko, clovek sa mozno dozvie co nerobit alebo urobit inak.

A hlinikove dvere si pisem, a ani ma to nelakalo takze pohoda skor sa budem orientovat do dreva kde bude moznost (a rozpocet).

Dnes cakam na vyjadrenie starostky/stavebneho uradu v obci, dom planujeme dat rovno na hranicu tak som zvedavy ci ma cakaju natahovacky...
Ja ti môžem odporučiť dvere od Adlo. Nemajú síce toľko dekorov na výber, ale kvalitovo je to vyššie ako bežné hliníkové dvere a ešte za nižšiu cenu.
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.

Užívateľov profilový obrázok
quicky
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 10822
Dátum registrácie: Št 12. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: Nitra

Re: Stavba rodinného domu

Príspevok od užívateľa quicky » Ut 31. Mar, 2020, 16:39

ja som isiel do ozaj dobrych hlinikovych dveri, ale problem je to vsetkych...keby mi toto povedali vopred tak nad tym ani neuvazujem.
King is back from VACation :D

Užívateľov profilový obrázok
Jednoduska
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3678
Dátum registrácie: Po 19. Nov, 2012, 15:45
Bydlisko: Kosice, 040 01

Re: Stavba rodinného domu

Príspevok od užívateľa Jednoduska » Ut 31. Mar, 2020, 21:03

darklol napísal:
Ut 31. Mar, 2020, 08:42
no hypo uz je druha vec... co som pocul a cital tak zivnostnikom uz niektore banky prestali davat alebo tak. treba sa v kazdom pripade ist popytat
Ja som zmiereny s tym ze skonci v lete materska a zamestnam sa pri zivnosti ked bude treba. bud eto ako vojna, zenu decko psa pol roka neuvidim ale mozme stavat dom :laugh:

Inak nemate niekto skladbu prestresenia terasy ze na pergole hore lexan (za mna jednoznacne plny nie tie dutinkove) a pod pergolou natiahnuta na leto markiza/popripade inak uchytene latkove tienenie? Zaluzie urcite nechcem (osobna dizajn preferencia), plan bol latkove rolety vonkajsie (co je for some reason drahsie ako zaluzie x nasobne...) ale bude to zbytocne ak letne slnko prekryjem takto.

a teda otazka, ma to niekto takto? popripade by ste to riesili inak? predbieham viem ale tak... poznate to :red: je tak prijemne planovat na co clovek minie prachy ktore nema :D

Užívateľov profilový obrázok
amplifier
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 332
Dátum registrácie: Po 24. Nov, 2014, 20:09
Bydlisko: Viničné

Re: Stavba rodinného domu

Príspevok od užívateľa amplifier » Ut 31. Mar, 2020, 23:12

shajek napísal:
Ut 31. Mar, 2020, 11:27
a potom to bude vyzerat takto : Senzor (ESP8266 s tasmota) -> MQTT broker (napr. Mosquitto) -> HomeAssistant (Intel NUC, Rpi, Odroid, hocico x86)
Dikes za pripsevok shajek, urcite to detailne pozriem, MH-Z19B som uz vtedy ked som to hladal pozeral na ebay. Idem od bud. pondelka na matersku (viac mene nutenu) tak snad bude viac casu..Lebo vacsinou je cas takto od 22:30 kym neodpadnem. Skusal som nieco, nejake zaklady mam, uvidime ako to pojde, odkedy som neni na vyske som riesil skor "velku" automatizaciu.
quicky napísal:
Ut 31. Mar, 2020, 15:05
mame vetranie nastavene zvacsa na 30% (co ti asi nic nepovie pokial nepozries konkretne parametre jednotky), spotreba za rok cca 265kwh...jednotku mam komfovent r400v.
Podla datasheetu to je 300m3/hod, 30% teda 100m3/hod? Kolko mas podlahovu? Ja som platil za 400m3/h ten Brink 5160€, bolo to o 1200€ menej nez som mal druhu najnizsiu ponuku (dokopy asi 7 firiem som zvazoval, ponuky som mal 4 tusim).
quicky napísal:
Ut 31. Mar, 2020, 15:05
ale uprimne zapnes to raz a neriesis, nastavis si program a vsetko ide automaticky. nemam potrebu sa s tym nejak hrat
Sak toto a jak vies ze je to dobre nastavene? Ja vobec nechapem podla coho sa to robi, je na to nejake pravidlo kolko vzduchu sa ma vymenit za nejaky cas?
Jednoduska napísal:
Ut 31. Mar, 2020, 21:03
popripade by ste to riesili inak?
Ja mam taky sen, dal som si raz do guglu hlinnikova bioklimaticka pergola..Odvtedy to chcem, pri mojej terase cca 7*4,5 to vychadzalo cez 7k€. A je to asi lowest priority.
Btw pojdem do toho Premacu co som riesil ten plot, zajtra dojde bager, kopat 230m :-)
Project Fractal Define S Black & White http://zostavy.tichepc.sk/sk/#reference ... lack-white
CASE: Fractal Desing Define S PSU: Superflower Leadex 80 Plus Platinum 850W GPU: Gigabyte GTX980Ti MB: Asus X99-A CPU: Intel i5820K @4,5GHz/1,25V
RAM:
2x8GB Crucial Ballistix Sport SSD: Samsung 850 EVO 500GB HDD: Seagate 1TB SCREEN: Dell U2515H Ultrasharp MOUSE: Mionix Naos 3200
MOUSEPAD:
Razer Goliathus Speed KEYBOARD: Hľadám novú vysnívanú SOUND: Schiit Modi 2 Uber + Magni 2 Uber SPEAKERS: Mackie CR4
HEADPHONES: Beyerdynamic DT-150/AKG 712 PRO/Hifiman HE-400i PHONE: Moto Z Play

Užívateľov profilový obrázok
quicky
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 10822
Dátum registrácie: Št 12. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: Nitra

Re: Stavba rodinného domu

Príspevok od užívateľa quicky » St 01. Apr, 2020, 09:53

uzitkova je 175m2 prizemny...co sa tyka nastavenia mas tam prednastavene profili vetrania + plany (tyzdnove - pracovny, doma, vikendy atd...) vsetkoi si vies nastavit podla seba ale pritom je to uplne easy, pan mi poradil ako to nastavit idealne, plus sam mi vravel,ze nema zmysel to pustat na neviem kolko %, ze uplne staci na 20-30% vykonu tej jednotky.

pergolu aj ja "riesim" rozumej chcel by som ale absolutne nie som ochotny za nu dat 7 az 12tis euri :( tiez mame rozmer tak 7,5 x 3,5m...zatial bude musiet stacit slnecnik (3-4m priemer) za par euri.

inak pri 20% je spotreba rekuperacie 19-20w, pri 30% je to teraz cca 24-26w

p.s. k tym % mi aj pan vravel,ze proste nema zmysel to hrotit lebo to CO2, kedy mas pocit tazkeho vydychaneho vzduchu su az ozaj vysoke hodnoty, inymi slovami nevidis rozdiel (pocitovo) medzi vetranim na 30% alebo 50+%, chcel som aj co2 snimac ale za 250eur doplatok a povedal mi sam,ze uplna zbytocnost (co som bol prekvapeny kedze to predava :D fakt velmi seriozny pan)
Naposledy upravil/-a quicky v St 01. Apr, 2020, 10:31, upravené celkom 3 krát.
King is back from VACation :D

Užívateľov profilový obrázok
Diablo1st
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3853
Dátum registrácie: Po 29. Aug, 2005, 20:00
Bydlisko: MY

Re: Stavba rodinného domu

Príspevok od užívateľa Diablo1st » St 01. Apr, 2020, 10:28

Myslím, že je aj odporúčaná výmena vzduchu približne 0,3x za hodinu.
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.

Užívateľov profilový obrázok
sm_oOx^
king of the hill
king of the hill
Príspevky: 4546
Dátum registrácie: Ut 24. Aug, 2004, 14:00
Bydlisko: nitra

Re: Stavba rodinného domu

Príspevok od užívateľa sm_oOx^ » St 01. Apr, 2020, 10:55

quicky napísal:
Ut 31. Mar, 2020, 14:25
co by som uz asi nedaval je urcite predsadena montaz okien - myslim,ze naklady sa nikdy nevratia, zbytocne "starosti" atd. a URCITE by som uz nedaval hlinikove dvere, j.bal to pes... kazdy skrabancek klucom je vidiet, na prasky som z toho...tolko penazi, fnuk

my sme so schucom velmi spokojni, len ta cena je dost, ale uz na "dotyk" su naozaj kvalitne :good:
ako vies posudit, ako by sa ti ten dom spraval bez predsadenej montaze, resp. na zaklade coho hovoris, ze by si to nedaval? rekuperaciu vies vypnut a vyskusat, ale toto... mna okna vysli na takmer 25kEUR, predsadena montaz bola standardne v cene, inak to firma ani nemontovala. proste ak mas kvalitny profil (u mna reynaeyrs) a chces minimalizovat straty a eliminovat tepelne mosty, tak je to samozrejmost.

v neposlednom rade ide o esteticke a prakticke hladisko. pri 25cm+EPS su okna bez predsadenej montaze velmi utopene a spaleta ti ukrajuje z vyhladu. vyhodou je aj, ze vnutorny parapet ma u mna hlbku takmer 35cm, cize je perfektne pouzitelny ako polica takmer na cokolvek. nie tie 15cm parodie, kde das malinky kvatinac a bojis sa, ze spadne, ked prejdes okolo.

vacsinu okien a dveri mam z hlinika, maju 5 rokov a nikde nie su poskrabane... ani okolo klucovej dierky. nikde. mozno je to aj o kvalite laku.

shajek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4616
Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
Bydlisko: Pravenec
Kontaktovať užívateľa:

Re: Stavba rodinného domu

Príspevok od užívateľa shajek » St 01. Apr, 2020, 11:21

neche sa mi to tu moc skrolovat, ale nerobil tu niekto s vodou ? konkretne potrebujem studnu pripojit na dom a mozno pomoct so zavlahou.
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345

Užívateľov profilový obrázok
quicky
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 10822
Dátum registrácie: Št 12. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: Nitra

Re: Stavba rodinného domu

Príspevok od užívateľa quicky » St 01. Apr, 2020, 11:30

smooxo urcite by som to nedaval znova, lebo tych 3-5k (uz sa neviem vysomarit z ponuky kolko to bolo) za predsadenu sa "nikdy" podla mna nevrati (ci to viem zmerat asi nie, ale je kvantum pasivnych domov, ktore to nemaju a tiez funguju, povedzme si uprimne asi kolko tepla tade ujde; resp mohli by sme sa o tom relevantne bavit iba v pripade keby sa to meralo termo kamerou atd, je nerealne nasimulovat dva rovnake domy bez/ s predsadenou). Druha vec je vizualne hladisko ked mas 25+eps (co nie je standard, ja mam 20), ak ti nevadilo dat 25k za okna, tak predsadena ako taka ta trapit nemoze :)

my parapety takmer nemame, jedno kuchynske okno nad linkou, inak mame vsade "francuzske" okna.

p.s. moj subjektivny nazor peniaze za predsadenu sa daju lepsie vyuzit... kazdeho osobna volba :good:

tie dvere mame tusim Adeco - metris? ale vobec uz neviem co je co, napakovali sme ich cim sa dalo
Naposledy upravil/-a quicky v St 01. Apr, 2020, 11:37, upravené celkom 1 krát.
King is back from VACation :D

Užívateľov profilový obrázok
sm_oOx^
king of the hill
king of the hill
Príspevky: 4546
Dátum registrácie: Ut 24. Aug, 2004, 14:00
Bydlisko: nitra

Re: Stavba rodinného domu

Príspevok od užívateľa sm_oOx^ » St 01. Apr, 2020, 11:36

5k je extremne vela za predsadenu montaz. teda neviem, kolko mas okien a ako velkych, ale to ta niekto asi riadne obtiahol :-) mal som ponuky na okna aj od firiem, ktre si vycislovali montaz zvlast a nedostal som sa nad 1.5-2k za predsadenu montaz. a to mam okien (a velkych okien) pozehnane.

EDIT: a este mi napada, ci sa bavime len o rozdieli v cene klasicka vs. predsadena montaz a ci porovnavame jablka s jablkami. klasicka montaz na pasky vs. predsadena na pasky. alebo tym 3-5k myslis celkovu cenu za montaz. bo ak klasicka ma stat 2k a predsadena 3k, tak to nie je taka tragedia.

ale opat, vec, ktoru som neriesil. firma, ktoru som vybral na okna bez predsadenej montaze ani nerobila. cize toto rozhodovanie mi odpadlo. tym nezastavam predsadenu, ale vidim tam aj prakticke vyhody uz spomenute.

Napísať odpoveď

Návrat na "Debata o všetkom"