Chcem 3D tlač - ako? kto? za koľko? kde? Tipy, triky, taktiky,...

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...
Užívateľov profilový obrázok
stevo891
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 933
Dátum registrácie: St 14. Jan, 2009, 02:54
Bydlisko: TN

Re: Chcem 3D tlač - ako? kto? za koľko? kde? Tipy, triky, taktiky,...

Príspevok od užívateľa stevo891 » Ne 25. Okt, 2020, 16:22

Aky to je material? Pri abs je warping bezny ale stretol som sa uz aj s pla.
Kedze nevieme tvoje nastavenia slicera a je tam dalsich x neznamych je extremne tazke poradit. Hlavne ak aj fotky su take meh 🙄
Na to ale co vidim to vobec nevyzera zle.
Z vlastnej skusenosti ti radim ze by si nemal nahanat dokonalost pri fdm tlaceni lebo ju nikdy nedosiahnes. Budes len menit a upgradovat tlaciaren a vysledok bude stale podobny. Najviac sa aj tak da dosiahnut dobrym designom a vysperkovanim nastaveni slicera a tlaciarne.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you're still retarded.
Spoiler: ukázať
MB: ASUS SABERTOOTH Z97 MARK 2 | CPU:Intel Core i7-4790K @ 4600 MHz | COOLING: Raijintek Ereboss, 2x Noctua NF-P12-1300 | RAM: Kingston DDR3 12GB 1333MHz CL9 HyperX (2x4GB, 2x2GB) @ 1800MHz | VGA: ASUS STRIX-GTX970-DC2OC-4GD5| SSD: Kingston 240GB SSD HyperX SATA3, 2.5 | HDD: Seagate Barracuda 7200.12 SATA 3Gb/s 1TB | MONITOR: LCD Benq G2420HDBL | CASE: Fractal Design Define R2 Black Pearl, 3x Noctua NF-S12B FLX| FAN CONTROLLER:NZXT Sentry Mesh | PSU: Seasonic M12II-620

Užívateľov profilový obrázok
Thief
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1300
Dátum registrácie: Pi 14. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: BA-Dubravka
Kontaktovať užívateľa:

Re: Chcem 3D tlač - ako? kto? za koľko? kde? Tipy, triky, taktiky,...

Príspevok od užívateľa Thief » Ne 25. Okt, 2020, 16:52

PLA. original co bolo k tlaciarni. Vacsina default nastavena. Ten pes bol priamo na SDkarte, teda neviem nastavenia. Ale aj ine co som sa hral, tak mali nastavene pomalsi pohyb pri prvej vrstve, slabsi ofuk, retraction a z hop(sa mi zda, ze mi robil trochu zlobu)... Skusal som aj chep bed level - stvorce postupne v sebe od kraja do vnutra. Vonkajsie drzali a vnutorne sa poskodili a potrhali ako isiel dalsiu vrstvu. Teda nieje to tak, ze chcem dokonalost, ale skratka prva vrstva je velky problem a potom to ma vplyv na dalsie vrstvy (to je vidiet na tych krajoch podstavca - tam bolo pekne vidiet ako extruder zatlaca naspat kraje, ktore odstavali - odlepovali sa). Clovek by povedal, ze ked tam je sklo, tak to musi byt ok. Musim doniest zelezne pravitko a poriadne to pozriet, lebo uholnik co tu mam uz ma nieco za sebou. Ale najskor to vidim na BLtouch, alebo magneticku bed a zrovnat ju.
CPU: I5 3570k, MB: MSI Z77A-G45, RAM: 2x8GB Kingston Fury 1866Mhz, GPU: ASUS ROG STRIX GAMING RX570 DirectCU II 4GB, Monitor: Asus VG278HE, HDD: WD Caviar Green 2TB, Samsung SpinPoint F3 1TB, SSD: Kingstone HyperX 240GB, PSU: Enermax Revolution X't 630W Gold, NET:Orange FiberNet 300Mb, OS: Win 10 pro

Užívateľov profilový obrázok
pepe-flash
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 547
Dátum registrácie: So 04. Dec, 2004, 14:00
Bydlisko: Komárno

Re: Chcem 3D tlač - ako? kto? za koľko? kde? Tipy, triky, taktiky,...

Príspevok od užívateľa pepe-flash » Po 26. Okt, 2020, 20:05

Riešenie je úplne jednoduché. Volá sa 3d lac, alebo dinafix. Mám doma 3ks tlačiarní vlastnej konštrukcie a jeden ender 5 plus. Na všetkých mám obyčajné sklo a na endery mám otočené pôvodne sklo naopak. 3D lac rieši všetko. Udrží aj veľké diely s ABS. Keď je podložka horúca materiál drží a po vychladnutí povolí.

Užívateľov profilový obrázok
Thief
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1300
Dátum registrácie: Pi 14. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: BA-Dubravka
Kontaktovať užívateľa:

Re: Chcem 3D tlač - ako? kto? za koľko? kde? Tipy, triky, taktiky,...

Príspevok od užívateľa Thief » Po 09. Nov, 2020, 20:09

No podlozil som stred kusom papiera - viem nieje to idealne, ale na skusku... Zda sa, ze to je lepsie, aj ked stale ten stred nieje ok.

Obrázok

Edit:
Druhy pokus. Brim moc nepomohol, ostali tam medzery a miestami to uslo. Teda znova ta prilnavost, resp. vacsia vzdialenost. V jednom mieste to warplo :( , ale aj tak je to funkcne.
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Naposledy upravil/-a Thief v Po 09. Nov, 2020, 21:20, upravené celkom 1 krát.
CPU: I5 3570k, MB: MSI Z77A-G45, RAM: 2x8GB Kingston Fury 1866Mhz, GPU: ASUS ROG STRIX GAMING RX570 DirectCU II 4GB, Monitor: Asus VG278HE, HDD: WD Caviar Green 2TB, Samsung SpinPoint F3 1TB, SSD: Kingstone HyperX 240GB, PSU: Enermax Revolution X't 630W Gold, NET:Orange FiberNet 300Mb, OS: Win 10 pro

Užívateľov profilový obrázok
stevo891
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 933
Dátum registrácie: St 14. Jan, 2009, 02:54
Bydlisko: TN

Re: Chcem 3D tlač - ako? kto? za koľko? kde? Tipy, triky, taktiky,...

Príspevok od užívateľa stevo891 » Po 09. Nov, 2020, 21:18

uz si skusal vytlacit aj nieco normalne alebo za ten mesiac len stelujes? Na prvej vrstve zalezi menej ako si myslis. Pokial sa to neodlepuje uprostred 40h tlace tak nieje ziadny problem. Su pripady kedy clovek potrebuje perfektnu prvu vrstvu napr pri lepeni partov ale vacsinou je to zbytocne riesit.
Ako ani na predchadzajucich fotkach ani na tej poslednej nevidim ziadny problem, skus dat detail alebo radsej zacni tlacit nieco uzitocne alebo aj len esteticky pekne, ako ciarky. Odporucam toto:https://www.prusaprinters.org/prints/23 ... ki-pyramid

Inac ja som akurat dokocil jednu malu naladovu lampicku (asi 40cm :D) :
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you're still retarded.
Spoiler: ukázať
MB: ASUS SABERTOOTH Z97 MARK 2 | CPU:Intel Core i7-4790K @ 4600 MHz | COOLING: Raijintek Ereboss, 2x Noctua NF-P12-1300 | RAM: Kingston DDR3 12GB 1333MHz CL9 HyperX (2x4GB, 2x2GB) @ 1800MHz | VGA: ASUS STRIX-GTX970-DC2OC-4GD5| SSD: Kingston 240GB SSD HyperX SATA3, 2.5 | HDD: Seagate Barracuda 7200.12 SATA 3Gb/s 1TB | MONITOR: LCD Benq G2420HDBL | CASE: Fractal Design Define R2 Black Pearl, 3x Noctua NF-S12B FLX| FAN CONTROLLER:NZXT Sentry Mesh | PSU: Seasonic M12II-620

Užívateľov profilový obrázok
Thief
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1300
Dátum registrácie: Pi 14. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: BA-Dubravka
Kontaktovať užívateľa:

Re: Chcem 3D tlač - ako? kto? za koľko? kde? Tipy, triky, taktiky,...

Príspevok od užívateľa Thief » Po 09. Nov, 2020, 21:28

stevo: za ten mesiac som sa k tomu dostal druhy krat. Mam povinnosti. Z tej prvej fotky to samozrejme vidiet nebolo. Na dalsich uz skor.
Mam rad dobre zvladnute veci. Preco to robit polovicato? Predsa to nieje iba o tom nieco z toho dostat, ale spravit to dobre. Ja som tu tlaciaren nechcel iba na produkty, ale primarne sa naucit s tym robit a pochopit ako to cele funguje (preto som som aj kupoval lacny model). Mimo ine, ak sa bude dat, tak sa znova dostat do 3D modelovania.
CPU: I5 3570k, MB: MSI Z77A-G45, RAM: 2x8GB Kingston Fury 1866Mhz, GPU: ASUS ROG STRIX GAMING RX570 DirectCU II 4GB, Monitor: Asus VG278HE, HDD: WD Caviar Green 2TB, Samsung SpinPoint F3 1TB, SSD: Kingstone HyperX 240GB, PSU: Enermax Revolution X't 630W Gold, NET:Orange FiberNet 300Mb, OS: Win 10 pro

Marek125
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1683
Dátum registrácie: So 29. Jún, 2013, 22:46
Bydlisko: Nesluša

Re: Chcem 3D tlač - ako? kto? za koľko? kde? Tipy, triky, taktiky,...

Príspevok od užívateľa Marek125 » Po 09. Nov, 2020, 21:32

Skúšal si už aj inú značku PLA ako ten odpad čo to dávajú ku tomu? Inak jak nedrží tak dávaj 3DLac.

Užívateľov profilový obrázok
Thief
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1300
Dátum registrácie: Pi 14. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: BA-Dubravka
Kontaktovať užívateľa:

Re: Chcem 3D tlač - ako? kto? za koľko? kde? Tipy, triky, taktiky,...

Príspevok od užívateľa Thief » Po 09. Nov, 2020, 21:40

Marek: zatial nie, ako som pisal nebolo moc casu, ale asi zoberiem na skusku z alzy od Sunlu (zaujimava cena) aj Creality a poskusam. Pripadne prihodim aj nejake ST-PLA. Nejaky lak, alebo lepidlo je v plane tiez. Len ja som proste taky vrtak a neda mi spat, ze ten bed nieje rovny :D Pravdepodobne nakoniec aj tak dokupiom BLtouch.

BTW: na PLA som cital, ze zivotnost je niekolko mesiacov az rokov. Uz sa to niekomu realne rozpadlo vekom?
CPU: I5 3570k, MB: MSI Z77A-G45, RAM: 2x8GB Kingston Fury 1866Mhz, GPU: ASUS ROG STRIX GAMING RX570 DirectCU II 4GB, Monitor: Asus VG278HE, HDD: WD Caviar Green 2TB, Samsung SpinPoint F3 1TB, SSD: Kingstone HyperX 240GB, PSU: Enermax Revolution X't 630W Gold, NET:Orange FiberNet 300Mb, OS: Win 10 pro

Marek125
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1683
Dátum registrácie: So 29. Jún, 2013, 22:46
Bydlisko: Nesluša

Re: Chcem 3D tlač - ako? kto? za koľko? kde? Tipy, triky, taktiky,...

Príspevok od užívateľa Marek125 » Po 09. Nov, 2020, 22:21

Bed nieje rovný ani na Prusa tlačiarní, ktoré stoja podstatne viac. Skús iné značky PLA mne tiež na začiatku robilo problém čosi vytlačiť s toho čo dávali ktomu potom som kúpil Prusament a to bolo o inom. A potom som bral len to najlacnejšie s Alzy Gembird samizda a s toho som mal všeličo a žiadny problém.

Užívateľov profilový obrázok
pepe-flash
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 547
Dátum registrácie: So 04. Dec, 2004, 14:00
Bydlisko: Komárno

Re: Chcem 3D tlač - ako? kto? za koľko? kde? Tipy, triky, taktiky,...

Príspevok od užívateľa pepe-flash » Ut 10. Nov, 2020, 08:35

BLtouch pri ploche 22x22 cm je úplná zbytočnosť. Ak použiješ napr. sklo, ani to nebude úplne rovné. Stále tam bude nejaká nerovnosť v stotinách. 3D tlač pracuje s presnosťou na desatiny. Ja som moju tlačiareň, ktorá má 21x21cm bed nastavoval naposledy asi pred pol rokom a to iba preto, že som menil trysku. Raz nastavíš a hotovo. Na priľnavosť prvej vrstvy nie je nič lepšie ako 3D lak. Napr. pri prušovi musíš mať tú jeho podložku perfektne odmastenú, lebo inak nefunguje.
Vyskúšaj iný materiál. Ten PLA ST od Creality funguje bez problémov. Ja ho tlačím na teploty 215/50.

PS: Práve teraz mi Ender 5 plus (tu už má zmysel BLtouch - plocha 35x35cm) tlači na sklo s 3D lakom, PLA PM 18 hodinovú tlač.

Užívateľov profilový obrázok
Thief
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1300
Dátum registrácie: Pi 14. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: BA-Dubravka
Kontaktovať užívateľa:

Re: Chcem 3D tlač - ako? kto? za koľko? kde? Tipy, triky, taktiky,...

Príspevok od užívateľa Thief » Ut 10. Nov, 2020, 18:58

pepe: ja rozumiem, ze to nemusi byt uplne rovne, ale ked si pozries napr. foto toho brimu, tak je vidiet, ze sa ani nespaja - je prilis vysoko (filament nieje natlaceny), co ale prilnavost nevyriesi. Na druhu stranu, ked nastavim na kraji vysku prakticky na dotyk, teda uz ani papier tam neviem nacpat, tak stale v strede je daleko. A mam v plane to popozerat/rozobrat, ci nemoze byt chyba aj inde, kedze sa mi zda, ze bed nieje tak krivy - hlinikove profilove pravitko. Kolieska su tiez podla mna dobre pritlacene, takmer ich nepretocim prstom a nevykla sa nic.
CPU: I5 3570k, MB: MSI Z77A-G45, RAM: 2x8GB Kingston Fury 1866Mhz, GPU: ASUS ROG STRIX GAMING RX570 DirectCU II 4GB, Monitor: Asus VG278HE, HDD: WD Caviar Green 2TB, Samsung SpinPoint F3 1TB, SSD: Kingstone HyperX 240GB, PSU: Enermax Revolution X't 630W Gold, NET:Orange FiberNet 300Mb, OS: Win 10 pro

Užívateľov profilový obrázok
pepe-flash
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 547
Dátum registrácie: So 04. Dec, 2004, 14:00
Bydlisko: Komárno

Re: Chcem 3D tlač - ako? kto? za koľko? kde? Tipy, triky, taktiky,...

Príspevok od užívateľa pepe-flash » Ut 10. Nov, 2020, 19:17

Určite je niečo krivé. X-ová je rovná ? Lebo keď je plocha rovná, tak musí byť krivá osa X.

Užívateľov profilový obrázok
Thief
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1300
Dátum registrácie: Pi 14. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: BA-Dubravka
Kontaktovať užívateľa:

Re: Chcem 3D tlač - ako? kto? za koľko? kde? Tipy, triky, taktiky,...

Príspevok od užívateľa Thief » Ut 10. Nov, 2020, 19:23

Cura 4.7.1 a prave taham 4.8.0 . Ale tu medzeru vidim aj od oka, resp. pri nastavovani s vypnutymi servami a kusom papiera, teda modelom to asi nebude.

Edit: sak prave preto, to chcem este rozobrat a lepsie pomerat. Ked som to skladal, tiez som to aspon 3x rozoberal aby to bolo rovnejsie...
Kupoval som to, ze je corona a mam dost casu, ked skoro nikam nechodim, ale v poslednej dobe sa skoro nezastavim, tak je malo casu sa tomu povenovat poriadne. Nerad robim nieco narychlo.
CPU: I5 3570k, MB: MSI Z77A-G45, RAM: 2x8GB Kingston Fury 1866Mhz, GPU: ASUS ROG STRIX GAMING RX570 DirectCU II 4GB, Monitor: Asus VG278HE, HDD: WD Caviar Green 2TB, Samsung SpinPoint F3 1TB, SSD: Kingstone HyperX 240GB, PSU: Enermax Revolution X't 630W Gold, NET:Orange FiberNet 300Mb, OS: Win 10 pro

Užívateľov profilový obrázok
Thief
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1300
Dátum registrácie: Pi 14. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: BA-Dubravka
Kontaktovať užívateľa:

Re: Chcem 3D tlač - ako? kto? za koľko? kde? Tipy, triky, taktiky,...

Príspevok od užívateľa Thief » Ne 29. Nov, 2020, 16:00

Takze heatbed som ako tak zrovnal kopou alobalu, uz je doma aj 3Dlack, teda drzi to dobre, az moc dobre - sem tam to musim dat na balkon ochladit.
Ale pouzivam teraz filament creality st-pla a musim povedat, ze je to hrozne. Pravidelne vynechava... Ciary su nerovnomerne. Sem tam pocujem pukanie, ci mlaskanie. Bol vakuovo zabaleny s tou silicou, ale bud je navlhnuty, alebo nekvalitny. Pridal som mu teplotu, ale rozhodne je to podstatne horsie ako bol ten zakladny filament. Skusam pohladat nejake rady a zatial experimentujem.
CPU: I5 3570k, MB: MSI Z77A-G45, RAM: 2x8GB Kingston Fury 1866Mhz, GPU: ASUS ROG STRIX GAMING RX570 DirectCU II 4GB, Monitor: Asus VG278HE, HDD: WD Caviar Green 2TB, Samsung SpinPoint F3 1TB, SSD: Kingstone HyperX 240GB, PSU: Enermax Revolution X't 630W Gold, NET:Orange FiberNet 300Mb, OS: Win 10 pro

Užívateľov profilový obrázok
HaDeS
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 501
Dátum registrácie: Št 07. Apr, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava/#overclocking

Re: Chcem 3D tlač - ako? kto? za koľko? kde? Tipy, triky, taktiky,...

Príspevok od užívateľa HaDeS » Ne 29. Nov, 2020, 16:15

ten skom skusal. Na delte som mal strasne problemy s tym tlacit. Nakoniec pomohlo znizit teploty na vyrobcom udavanych 185-190. Bol som zvyknuty tlacit PLA pri 200-205. Cierne pri 210 aby malo matny povrch. Po znizeni teploty to bolo dostatocne. Nie perfektne ale dalo sa.
edit: creality som skusal, lebo som hladal gold a silver. oba mi farbou nesadli. gold = kremzska horcica, silver = skareda siva. to je uz farbou minimalne silver lepsia low costovy Gamebird.
Workstation: dual E5-2698V4 GTX 2xTitan,
Slave 1-9:i7 5820k@4.2-4.45GHz
Slave 10-18:Ryzen 1700@3.7-3.9GHz,

Napísať odpoveď

Návrat na "Debata o všetkom"