Strana 25 z 34

Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)

Napísané: Št 22. Aug, 2019, 07:56
od používateľa Diablo1st
Veľmi dobrý výber. :cool:

Čo nôž na chlieb? ten nepoužívaš?

Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)

Napísané: Št 22. Aug, 2019, 09:25
od používateľa mino_85
Ani nie, chlieb kupujeme vacsinou uz nakrajany, cize na velky noz na pecivo dojde len vynimocne. Ale keby na to doslo, tak sa dokupi lacnejsi, bud Silverpoint alebo Victorinox.

Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)

Napísané: Št 22. Aug, 2019, 11:25
od používateľa stanley159
celkom palky :D ani nechcem pocitat tu vyslednu cenu,
ja som v kaufladne nakupil vtej kuponovej akcii tie fisler x30cr13 4x noze + brusku + noznice, do 50e :)
vyvazene su super, ostrie drzi, raz za 2 tyzdne par krat prejdem cez brusku

rozdiel medzi nejakym blatom, x30..x50 je len vtom ako dlho vydrzia ostre nie?

Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)

Napísané: Št 22. Aug, 2019, 11:46
od používateľa mino_85
V princípe toto asi najviac, hej.

4 stovky dokopy no, neni to budget, ale bol som v stave, že už nechcem robiť kompromisy a tie kódy ocele mne nič moc nepovedia. V zmysle viem čo je tvrdšie a čo je mäkkšie, ale neviem odhadnúť ten pomer v reále, teda trvácnosť ostria a pod.. Čiže som šiel skôr na istotu na značku čo má dlhodobé renomé. Niekto kto sa vyzná vie možno nakúpiť podobne kvalitnú oceľ lacnejšie, asi hej, ale ja som v tomto noob, čiže... :)

Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)

Napísané: Št 22. Aug, 2019, 12:28
od používateľa Diablo1st
stanley159 napísal: Št 22. Aug, 2019, 11:25 celkom palky :D ani nechcem pocitat tu vyslednu cenu,
ja som v kaufladne nakupil vtej kuponovej akcii tie fisler x30cr13 4x noze + brusku + noznice, do 50e :)
vyvazene su super, ostrie drzi, raz za 2 tyzdne par krat prejdem cez brusku

rozdiel medzi nejakym blatom, x30..x50 je len vtom ako dlho vydrzia ostre nie?
Presne tak. Prakticky dokážeš nabrúsiť aj obyčajný plech na žiletkové ostrie, ale dvakrát s ním zarežeš a je po ostrí, lebo sa celé ostrie ohne lebo je moc mäkké.
Wusthof má HRC 57-58°, obyčajné Tescoma majú cca. HRC 49°. Mám také doma a keď ich nabrúsim tak režu ako besné. Len akonáhle ich použijem napr. na mäso, môže ich prechádzať ocielkou každých 5 minút.
Za najlepšie nože sa všeobecne považujú japonské, ktoré majú HRC 62-64°. Tie sa vľak lúbia lámať napr. pri vykosťovaní a sú aj o čosi drahšie.

Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)

Napísané: Št 22. Aug, 2019, 12:35
od používateľa loleqboleq
Ja musím povedať, že keď najbližšie príde na kúpu, tak ja to cítim na Kyocera keramiku, už dávnejšie som pozeral ich web, no a tie z čiernej keramiky sú naozaj, že sekz on d bíč.

Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)

Napísané: Št 22. Aug, 2019, 13:17
od používateľa mino_85
Ja sa nejak s keramikou neviem stotožniť. Hlavne sa bojím, že to niekde trochu vzpriečim a zlomím ho. Ale asi ja psychologický blok čo neviem odfiltrovať, že tradične nôž má byť zo železa.

Hej, japonské sú ešte tvrdšie, ale tým pádom aj krehšie a náchylnejšie na štiepenie. A vraj aj náročnejšie na údržbu /brúsenie/, keď na to dôjde. Tiež podľa tvaru čepele sa s tým treba naučiť aj rezať, je tam trochu iná technika /aj keď sú zrejme hybridy s európskejším tvarom čepele a japonskou oceľou/. No a cena je ešte niekde inde oproti Wusthof, to už nepripadalo do úvahy.

Wusthof mi prišli také ideál, mimo japoncov asi najtvrdšia oceľ, plus klasický tvar na ktorý som zvyknutý a sú dosť masívne na to aby som si dovolil aj hrubšiu robotu, nebojíš sa trafiť kosť pri porcovaní a pod.. Na toto mi príde, že origo japonské nie sú veľmi stavané, predsa len ten dizajn je evolúciou aj spôsobu varenia a používaných surovín, čo je v japonsku poväčšine rybacina, nie európska "mäsiarina".

Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)

Napísané: Pi 23. Aug, 2019, 11:04
od používateľa loleqboleq
Ja som ochotný to postúpiť, nejako fakt nemám chuť sa babrať s brúsením, včera som ešte pozeral
https://www.youtube.com/watch?v=BFhCbiw84eY
a fakt je to babračka a tie kvázi brúsky sa mi neľúbia, mám tú Wusthofácku pre EU aj JP nože a nepríde mi extra dobrá.

Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)

Napísané: Pi 23. Aug, 2019, 12:02
od používateľa Diablo1st
Švagor mal keramické nože (či to bola Kyocera neviem) a veľmi si pochvaľoval, pokiaľ mu jeden nepadol na zem a druhý privalil tanierom :laugh: Preto som napísal mal :D

Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)

Napísané: Ut 26. Nov, 2019, 23:41
od používateľa wito
caute, vedel by mi tu niekto z vas poradit? zhanam do kuchyne daky pekny damaskovy noz, ja pouzivam tojiro shirogami atd. od tohto vyrobcu, len mladej vadi, ze nemoze snimi krajat vsetko tak ju chcem prekvapit. rozpocet nemam daky bohvie co, nepotrebuje 1000x lisovany ale nico normalne v cene

Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)

Napísané: St 27. Nov, 2019, 12:14
od používateľa Diablo1st
Aký máš budget? Aké nože drahá používa?

Moja žena najčastejšie berie klasický 12-14cm nôž, ale dobre sa jej robí aj s 16cm kuchárskym.

Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)

Napísané: St 27. Nov, 2019, 13:03
od používateľa wingo
Moja má na výber všetky druhy, pravidelne brúsim aby boli ostré, ale používa na všetko len https://www.gastrozone.sk/nuz-na-rajcat ... rinox.html :D

Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)

Napísané: St 27. Nov, 2019, 15:20
od používateľa wito
vklude priplatim ale rad by som sa drzal okolo 100 a pacia sa mi aj netradicne tvary, co som kukal tak nieco v tomto style:
https://cutt.ly/teMYCFV
https://cutt.ly/GeMYVVh
https://cutt.ly/HeMYNjh
a nieco zeleninove v tomto style
https://cutt.ly/MeMYNM9

akurat ze z aliho nemam 3x istotu ze je to naozaj damaskus :D

Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)

Napísané: St 27. Nov, 2019, 16:04
od používateľa Diablo1st
No wito, osobne by som sa vykaslal na celý Damaskus v tejto cene. Podľa mňa dajaký Wusthof alebo Zwilling spravý rovnakú službu a nemusíš sa oň toľko báť.
Skús popozerať ponuku v tomto eshope. Možno ťa niečo zaujme.

Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)

Napísané: St 27. Nov, 2019, 18:18
od používateľa SKiLEX
pripadne tomu panovi z nuze nuz rovno napis, vyzna sa v tom znamenite :)