Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...
Používateľov profilový obrázok
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12915
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
Bydlisko: Košice

Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)

Príspevok od používateľa loleqboleq »

Mhm, myslel som, že sú tak tvrdé, že jednoducho bežným používaním ich nie je možné otupiť.
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: LG 48" C11 OLED Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
Používateľov profilový obrázok
zedolsi
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1528
Dátum registrácie: St 25. Jún, 2014, 13:24
Bydlisko: PE+-

Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)

Príspevok od používateľa zedolsi »

ako vydržia dosť dlho ale pomaly sa tupia aj tie, ono hlavná nevýhoda je ta krehkosť v podstate z každého som mal už odlomené, ja malom z ostria, veľký som mal zlomený v špičke a druhý veľký (čierny) mi pukol keď som ho dával do stojanu na nože (tie tyčinky v drevenom hranole)

posielal som ich potom poštou opraviť a nabrúsiť ale už neboli tak ostré ako keď boli nové, vtedy holili a to fakt dosť dlho :)
NTB MacBook Pro 13" Retina 2015 i5 2.7GHz, RAM 8GB, Iris 6100, SSD 256GB PHONE iPhone 13 PRO - 256GB Watch Series 7 (45mm)
Používateľov profilový obrázok
wingo
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 5768
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36
Bydlisko: Podbrezová

Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)

Príspevok od používateľa wingo »

Hej mal som tiež keramické a postupne sa tupili aj keď neporovnateľne pomalšie ako oceľové, tak rok bol fakt ostrý a druhý rok bol dosť ostrý, a to bol nejaký lacný z Kauflandu. Inak čepele sa mi nelámali, ale na jednom sa mi zlomila rúčka a druhý som zničil keď som sa ho pokúsil nabrúsiť a moc som zatlačil :)
Spoiler: ukázať
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/

PC1:
Ryzen 5 7600X, Noctua NH-D14+Arctic P14 PWM PST, Gigabyte B650M Gaming X AX, 32GB DDR5 Kingston Fury Renegade RGB @ 6000/28/37/37/30, Gigabyte AORUS RX 6800XT Master 16GB, SSD Kingston Fury Renegade 1TB, Adata XPG Core Reactor 650W, BeQuiet Pure Base 500DX + 3x Arctic P14 PWM PST, LG 42OLEDC21, Gamdias Hermes P3 Brown, Logitech G400, Hifiman HE-4XX + Topping NX4DSD

PC2:
Ryzen 5 5600X, ASUS TUF Gaming B550M-PLUS WiFi, 32GB DDR4 Kingston Predator@3600/16/19/21/36, Sapphire Pulse RX6600 8GB, Toshiba XG3 1TB M.2 NVMe, Seasonic Platinum SS-660XP2, Riotoro Morpheus, ASUS VG279Q, Marvo K605, Rapture ASPIS, Superlux HD-330 + Brainwavz Sheepskin earpads, Edifier WN820NB
Dunar
TV & Audio expert
TV & Audio expert
Príspevky: 3969
Dátum registrácie: Ne 06. Sep, 2015, 12:17

Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)

Príspevok od používateľa Dunar »

Keramicke su fajn na nejake makke veci. Inak sa ti to bude stiepit. Nedajboze ti spadne.

Moj velky Haoye drzi vyborne, maly Sunnecko menej. Ale je aj asi trochu castejsie pouzivany, tak to moze byt tym. Zatial som nenasiel parameter v ktorom by bol Wusthof a japonske nejako zasadne lepsie. Takze sa da tvrdit ze je to naozaj velmi dobra kupa.
esdxx
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 453
Dátum registrácie: So 25. Júl, 2009, 14:43
Bydlisko: Bratislava

Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)

Príspevok od používateľa esdxx »

Teraz som si vsimol tuto ponuku za body v Slovnafte:

https://slovnaft.sk/sk/cerpacie-stanice ... -slovnafte

Poznate niekto tuto znacku, stoji to za nieco?
Používateľov profilový obrázok
Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Príspevky: 3246
Dátum registrácie: Po 29. Aug, 2005, 20:00
Bydlisko: MY

Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)

Príspevok od používateľa Diablo1st »

Chlapi, brúsite niekto nože na kameni? Aký postup sa Vám osvedčil najlepšie?
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.

FVE: 6,05 kWp + 13kWh batérie
Používateľov profilový obrázok
zedolsi
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1528
Dátum registrácie: St 25. Jún, 2014, 13:24
Bydlisko: PE+-

Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)

Príspevok od používateľa zedolsi »

dobre nechať napiť kameň, postupne brúsiť z hrubého na jemný (ja používam podla zničenia ostria 600, 1000, 3000) a potom na koži prebehnúť najprv s pastou potom čisto len na koži..
NTB MacBook Pro 13" Retina 2015 i5 2.7GHz, RAM 8GB, Iris 6100, SSD 256GB PHONE iPhone 13 PRO - 256GB Watch Series 7 (45mm)
Používateľov profilový obrázok
Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Príspevky: 3246
Dátum registrácie: Po 29. Aug, 2005, 20:00
Bydlisko: MY

Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)

Príspevok od používateľa Diablo1st »

Toto mi je všetko známe, skôr ma zaujíma postup brúsenia nožov. T.z. proti ostriu, hore dole, len ťahanie atď.

Ja som si kúpil Suehiro Cerax 1000 a snažil som sa nabrúsiť staršie nože od Tescoma. Je to ťažšie než som si myslel. Použil som tento postup, ale som spokojný tak na 50%. Akosi sa mi nedarí držať pekný uhol po celej dĺžke noža. Špičku sa mi podarilo nabrúsiť super, ale koniec je na tom už horšie. Je ďaleko ostrejší ako pred tým, ale akosi to nie je podľa mojich predstáv.
Preto sa snažím zohnať "múdrosti" od skúsenejších ;)
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.

FVE: 6,05 kWp + 13kWh batérie
Používateľov profilový obrázok
zedolsi
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1528
Dátum registrácie: St 25. Jún, 2014, 13:24
Bydlisko: PE+-

Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)

Príspevok od používateľa zedolsi »

no nie som nejaký majster brúsič ale brúsim tak že začnem pri rúčke noža a pomaly točím nôž že kameň opúšťa v podstate špička, neviem ako by som to presnejšie vysvetlil proste na jeden ťah prejdem cele ostrie na kameňoch proti ostriu a na koži samozrejme v smere ostria :)

udržanie uhla chce možno tréning alebo sa dajú kúpiť aj také pomôcky na to, neviem či uhol udržím presne ale tak nože dlžia ostrie a holia, podstate brúsim len cca 1mm čepele alebo ako by som to popísal
NTB MacBook Pro 13" Retina 2015 i5 2.7GHz, RAM 8GB, Iris 6100, SSD 256GB PHONE iPhone 13 PRO - 256GB Watch Series 7 (45mm)
Dunar
TV & Audio expert
TV & Audio expert
Príspevky: 3969
Dátum registrácie: Ne 06. Sep, 2015, 12:17

Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)

Príspevok od používateľa Dunar »

Diablo1st napísal: So 02. Jún, 2018, 11:23 Toto mi je všetko známe, skôr ma zaujíma postup brúsenia nožov. T.z. proti ostriu, hore dole, len ťahanie atď.

Ja som si kúpil Suehiro Cerax 1000 a snažil som sa nabrúsiť staršie nože od Tescoma. Je to ťažšie než som si myslel. Použil som tento postup, ale som spokojný tak na 50%. Akosi sa mi nedarí držať pekný uhol po celej dĺžke noža. Špičku sa mi podarilo nabrúsiť super, ale koniec je na tom už horšie. Je ďaleko ostrejší ako pred tým, ale akosi to nie je podľa mojich predstáv.
Preto sa snažím zohnať "múdrosti" od skúsenejších ;)
Ten spôsob brusenia z toho videa je divny. To si neviem predstaviť žeby som tak udržal uhol. Tam netreba vydumovať žiadne obluky a podobne nezmysly. Stači jednoduchy pohyb hore-dole. Si očekuj na YT japončikov. napr. https://www.youtube.com/watch?v=t39rhQs6Hqc&t=124s alebo tu maš aj podrobne vysvetlenie: https://www.youtube.com/watch?v=SIw5ChGOADE
A hlavne by to chcelo ešte nejaky jemnejši kameň, 6000-8000. V tom vidim najväčši problem.
Ja mam rôzne ale po skusenostiach použivam už len 1000 na take to hrubšie zbrusenie a potom 6000 na vyhladenie. A je to žiletka.
Používateľov profilový obrázok
Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Príspevky: 3246
Dátum registrácie: Po 29. Aug, 2005, 20:00
Bydlisko: MY

Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)

Príspevok od používateľa Diablo1st »

Čo som pozeral rôzne videá, tak tá 6000 je na "mäkké" nemecké nože zbytočné, vraj to moc dlho nevydrží. Aj na stránka Suehiro je písané, že to nie je potrebné. Ale do budúcna nevylučujem prikúpenie druhého kameňa, ale najprv si musím zlepšiť techniku.
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.

FVE: 6,05 kWp + 13kWh batérie
Dunar
TV & Audio expert
TV & Audio expert
Príspevky: 3969
Dátum registrácie: Ne 06. Sep, 2015, 12:17

Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)

Príspevok od používateľa Dunar »

Brusim tym aj makke noze. A ten rozdiel tam je jasny. To ze makky noz nedrzi ostrie dlho je samozrejme, tam to nezalezi na tom cim to brusis.
Používateľov profilový obrázok
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12915
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
Bydlisko: Košice

Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)

Príspevok od používateľa loleqboleq »

A čo sa týka kameňov, aký by si odporučil? Ja som už zúfalý, tá Wusthof univ. brúska mi príde, že nerobí takmer nič (novinky to už permenentne nedokáže rezať, stále to začne trhať) a ocieľka o to menej...

Viem, že z tých budgetových si aj ten chalan (Burrfection ak sa mi dobre marí) pochvaľoval King kameň
https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R ... =0&_sop=15 .
či je v tej cene nejaké iné odporúčanie?
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: LG 48" C11 OLED Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
Používateľov profilový obrázok
Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Príspevky: 3246
Dátum registrácie: Po 29. Aug, 2005, 20:00
Bydlisko: MY

Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)

Príspevok od používateľa Diablo1st »

Týpek ešte odporúčal kameň od Sharp Pebble. Ale mal tam len 400/1000, vyššie tuším nie.

Na nete si celkom chvália Shuehiro Cerax 1000/6000 je ale troška drahší, okolo 40€.
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.

FVE: 6,05 kWp + 13kWh batérie
Dunar
TV & Audio expert
TV & Audio expert
Príspevky: 3969
Dátum registrácie: Ne 06. Sep, 2015, 12:17

Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)

Príspevok od používateľa Dunar »

Ja pouzivam japonske Shapton. A kupil som na skusku aj normalne lacne z ali. Nejak nevidim rozdiel. Shaptony su akurat tvrdsie, tie su ale aj obecne medzi " znackovymi" jedny z najtvrdsich.

Návrat na "Debata o všetkom"