smart home skusenosti

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...
Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4154
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

smart home skusenosti

Príspevok od užívateľa molnart » Št 05. Okt, 2017, 08:46

Ahojte,

mate niekto skusenost s realnymi smart home systemami. Nemyslim tie sracky od telekomu, ZSE a xiaomi, ale nieco priamo zabudovane do rozvodov baraku, s funciami ako:
1) regulovanie osvetlenia (zapnutie, vypnutie, intenzita svetla)
2) ovladanie zaluzii podla pohybu slnka a zamracenosti
3) ovladanie zastrciek
4) moznost tvorby makier (napr. ak zapnem telku automaticky sa zatiahnu zaluzie)
5) komunikacia so zariadenami nativnymi protokolmi (teda ze telku cez smarthome nevypnem vypnutim zastrcky ale normalne posle signal to telky ktory ho prepne do standby modu)
6) meranie spotreby real time na jednotlivych okruhoch
7) ovladanie cez nastenne tlacitka a cez webovy interface, pripadne prikazovy riadok (ovladanie cez tablet a telefon urcite nestaci)
8) pravidelne bezpecnostne aktualizacie systemu, tak aby bolo zabezpecene ze to bude fungovat aj o 20 rokov, nieze konci podpora a doma nezapnem ani svetlo

Je nieco take realne? Mate niekto predstavu o cenach? Co som sa bavil s firmami na conecu tak mi hovorili cenu za komplet 10 tis. EUR, ale nevedeli mi predvedcivo vysvetlit body 7 a 8
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
lacika
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4339
Dátum registrácie: Pi 11. Jan, 2008, 14:00
Bydlisko: KE

Re: smart home skusenosti

Príspevok od užívateľa lacika » Št 05. Okt, 2017, 09:26

kamarat si tam dal Loxone
4, 5, 6, neviem
7 - nastenne vypinace funguju, ale ci to ide aj cez UDP, tak to netusim.
PC1: Intel Pentium G3258 @4.4GHz, Gelid tranquillo rev.2, ASRock Z87-Extreme4, 12GB RAM, Asus GTX 560Ti DC 1gd5 @950/2150MHz, Patriot Blast 240GB + 1TB HDD WD Blue, XFX TS 430, Zalman Z1, Asus Xonar U1 + Samson SR 850 RR one moon, LG IPS235P
Other: Lenovo MOTO G5 3GB

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7005
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: smart home skusenosti

Príspevok od užívateľa shiro » Št 05. Okt, 2017, 09:45

kamosov otec robi zapajacky Nikobus systemu, kde su taketo haluze.

Robili jeden dom, kde cez tento system cez vypinac na stene prislusnymi makrami (dvojklik, trojklik, co-ja-viem-aky-klik :-) ) vytiahnes zaluzky, zapnes svetlo, a podobne veci. Su aj vypinace s LCD ukazujuce napr. spotrebu elektriny v dome, teplotu, atd.

Bol tam aj rozvod multiroom radia, ovladatelny po domacej wifi cez appku.

Ten system co on robi sa programuje na mieste, cez notebook a seriove rozhranie, takze bezpecnost dost vysoka. Je to modulovy system, vsetky jednotky boli v rozvadzaci v plech. skrini navesane na listach, podobne ako el. istice.

Ak maju aj nejaku novsiu verziu, tak ta mozno ide aj cez net a s tym spojene vymozenosti, no presne netusim.

Bod 5 si nejak neviem predstavit ako by napr. v pripade telky fungoval...HDMI-CEC?
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4594
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: smart home skusenosti

Príspevok od užívateľa Chris » Št 05. Okt, 2017, 09:55

moje ex kolega to mal a potom som sa do toho potopil aj ja a planujem teraz zacat prvu fazu na jesen.

Centrala = Intel NUC/ Rapsberry Pi/BananaPi s FHEM s vysielacom https://www.elv.de/homematic-funkmodul- ... usatz.html

plus na to sa da napojit vselico, zalezi od vysielaca co pripojis na centralu

u mna Stage 1:
https://www.elv.de/homematic-heizkoerpe ... tat-1.html

servo hlavy na radiatory a regulovanie kurenia

Stage 2: su vypinace plus zasuvky


_______________________

Vyhoda homematic-u je , ze to vies tymi medzizasuvkami aj normalny byt/dom dovybavit a vsetko je bezdrotove. Su aj kablove verzie ktore das napevno. Je to zatial najlepsi pomer cena/vykon.

AK spravis centralu ako ja s FHEM ( ak vies po nemecky tak je obrovske forum s roznymi rozsireniami, kde si to vies naskriptovat atd) tak nepotrebujes centralu od homematicu (stoji 200e) ale mas univerzalne, kde vies pripojit vselico....

Samozrejme vyhoda je, ze ak ides predavat byt, mozes vacsinu vymontovat a zobrat so sebou :)
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
yesper
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 2960
Dátum registrácie: Ut 10. Jún, 2008, 20:41
Bydlisko: VT & BA
Kontaktovať užívateľa:

Re: smart home skusenosti

Príspevok od užívateľa yesper » Št 05. Okt, 2017, 10:44

kolega pouziva logitech harmony hub s alexou, ma to celkom zautomatizovane svetla, klima, zaluzie.. vsetko na zaklade casu, senzorov, etc. Ten logitech controller vies naucit IR commandy aj pre zariadenia, ktore nema aktualne v databaze. Rozmyslam, ze to tiez vyskusam

http://www.mader.sk/logitech-harmony-co ... l-incl-hub

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4594
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: smart home skusenosti

Príspevok od užívateľa Chris » Št 05. Okt, 2017, 10:58

a da sa napojit na fhem :D
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
yesper
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 2960
Dátum registrácie: Ut 10. Jún, 2008, 20:41
Bydlisko: VT & BA
Kontaktovať užívateľa:

Re: smart home skusenosti

Príspevok od užívateľa yesper » Št 05. Okt, 2017, 11:04

kukam ze ano, musim si o tom nieco nastudovat :) zatial len spekulujem co vsetko s tym dokazem

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4594
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: smart home skusenosti

Príspevok od užívateľa Chris » Št 05. Okt, 2017, 11:15

spominany kolega to tiez mal a ovladal s tym cez iny modul roomby, ktore nemali wifi....
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4154
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: smart home skusenosti

Príspevok od užívateľa molnart » Št 05. Okt, 2017, 11:24

chapem spravne infrastrukturu, ze v podstate smart domacnost je zjednodusene o tom ze zavediem ku vsetkym nastennym spinacom RJ-45 kabel (predpokladam s PoE, aby som tam uz nemusel tahat elektrinu) a nasledne druhe konce tychto kablov zapojim do riadiacej jednotky ktora je prepojena so spinacou skrinkou ktora potom ovlada napatie na jednotlivych okruhoch? (alebo riadiacia jednotka a spinacia skrinka su v sebe integrovane). a riadiacu jednotku potom do buducna by som mohol menit aj na iny system ?
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
lacika
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4339
Dátum registrácie: Pi 11. Jan, 2008, 14:00
Bydlisko: KE

Re: smart home skusenosti

Príspevok od užívateľa lacika » Št 05. Okt, 2017, 12:20

ten loxone - RJ 45 ide k vypinacu a len spajas kontakty.. On ako dostane impulz tak zopne okruh.
hej.. jednotka je vymenitelna.
PC1: Intel Pentium G3258 @4.4GHz, Gelid tranquillo rev.2, ASRock Z87-Extreme4, 12GB RAM, Asus GTX 560Ti DC 1gd5 @950/2150MHz, Patriot Blast 240GB + 1TB HDD WD Blue, XFX TS 430, Zalman Z1, Asus Xonar U1 + Samson SR 850 RR one moon, LG IPS235P
Other: Lenovo MOTO G5 3GB

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4594
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: smart home skusenosti

Príspevok od užívateľa Chris » Št 05. Okt, 2017, 13:11

molnart: to chces do nejake novostavby alebo ides prerabat komplet byt ?
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4154
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: smart home skusenosti

Príspevok od užívateľa molnart » Št 05. Okt, 2017, 13:17

novostavba. kvoli tomu by som burat nesiel, ale ked uz to ma byt na zelenej luke tak celkom zvazujem ze do toho pojdem. co som sa bavil s firmami na conecu tak indikativne mi spominal cenu za kompletku 10k, co sa mi zda byt dost, ale ked tam rozvody spravit nejakemu elektrikarovi a dokupim jednotku za 2 k (s poriadniu rezervou) tka by to mohlo byt fajn
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
HaDeS
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 405
Dátum registrácie: Št 07. Apr, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava/#overclocking/Topolcany

Re: smart home skusenosti

Príspevok od užívateľa HaDeS » Št 05. Okt, 2017, 14:15

nebavil si sa nahodou o niecom ako je legrandacky smart home (resp obdoba od ABB ci tomu podobne)? lebo tam to moze 10k vypalit uplne bez problemov. Len actory su mrzko drahe a treba ich mrde iba ak na to chces navesat osvetlenia, zasuvky. Nasledne nejake wifi moduly, BT moduly a 10 len tak zahuci. Nasledne nejaky ten krajsi instalacny material (napada ma BTcino) .... to je fakt pomerne drahy spas. Zas na druhej strane je to tazko pop*ci, len ta cena... aspon pre vacsinu z nas...
Workstation: 3930k@4.95GHz GTX 2xTitan,
Slave 1-9:i7 5820k@4.2-4.45GHz
Slave 10-18:Ryzen 1700@3.7-3.9GHz,

Užívateľov profilový obrázok
yesper
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 2960
Dátum registrácie: Ut 10. Jún, 2008, 20:41
Bydlisko: VT & BA
Kontaktovať užívateľa:

Re: smart home skusenosti

Príspevok od užívateľa yesper » St 11. Okt, 2017, 09:32

zaujimave veci ma sonoff, vcera sme v praci rozbehali wall switch s upravenym firmwarom pre komunikaciu s https://home-assistant.io

objednal som aj tuto vecicku dole, planujem to nahodit do rozvodnej skrine na zasuvky. Skoda, ze to nema power monitoring, mozno dalsi model.
https://www.itead.cc/smart-home/sonoff-4ch-pro.html

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4154
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: smart home skusenosti

Príspevok od užívateľa molnart » St 11. Okt, 2017, 09:45

nemate niekto nejaky link s detailnejsim navodom ako vytvorit future-proof zakladnu infratrukturu a ake zariadenia pouzit? na webe co som nasiel je vsetko o amazon alexa, google home apod. co teda ja sa s nejakymi zariadeniami rozpravat urcite nechcem.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Napísať odpoveď

Návrat na "Debata o všetkom"