chcem pracu v IT

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...
Užívateľov profilový obrázok
b8wrdoc
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 69
Dátum registrácie: Po 08. Dec, 2008, 21:37
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

chcem pracu v IT

Príspevok od užívateľa b8wrdoc » Pi 22. Sep, 2017, 12:18

Prosim o radu, info tunak ostrielanych clenov ohladne mojich sanci na zmenu oboru..
Rozhodol som sa zmenit profesiu z polygrafie na IT - siete.
Siete ma vzdy zaujimali, da sa povedat ze posledne 2 roky je to moj konicek ci hobby ktoremu sa snazim venovat vsetok volny cas a teda bavi ma to.
Strednu skolu s maturitou (1996) mam technickeho smeru a 6 semestrov na STU-FEI, cize IT som mal vzdy na blizku no nikdy nie na pro urovni, len ako user, alebo skor poweruser :D Od skoly az doteraz som ale v polygrafii, presnejsie robim na pc v grafickych programoch ako napr. veci od Adobe, elektronicku harkovu montaz a podobne co ma celkom bavilo, no momentalne sa firma viac orientuje na vyrobu a praca mi po 14r. zacala byt nudna - no proste ma to nebavi.
Chcem robit to co ma bavi a tym su siete a veci s tym spojene ako instalacia, administracia, support proste technicke veci - predaj ci marketing nie.
Za tie posledne dva spominane roky som si doma postavil mensi cisco lab v ktorom som stravil veela krasnych hodin. Proste prides z roboty a po veceroch a hlavne weekendoch studium, labovanie do nevidim. Viem, ze zmenit obor nebude easy, hlavne preto ze nemam ziadne realne pracovne skusenosti okrem tych domacich a sem tam nieco porobit znamim a zriedka nieco v robote. A preto, som sa rozhodol potvrdit svoje vedomosti certifikatom ccna r&s co sa mi podarilo vlani v dec. Vtedy som si myslel ze som guru :D ale rychlo som zistil ze som len na zaciatku dlhej cesty a musel som sa rozhodnut akym smerom dalej. Rozhodol som sa pre security a tento rok v july som spravil ccna security. Dalej, zacal som trosku pokukovat po prac. ponukach a teda fu, no skratka nic moc pre zaciatocnika. Zistil som ze asi bude dobre mat neaky ten skill aj ako sysadmin a rozhodol som sa studovat linux.
Lenze jak vedomosti a zrucnosti pribudaju, tie starsie zacinaju sa stracat :( Poznate to, ked s niecim dlhsie nerobime, tak zakonite sa to pomalicky zabuda. Nemyslim tym koncepty a podstaty veci ale detaili. No a preto by som rad uz konecne pretavil svoj konicek do neakej realnej pozicie na prac. trhu.

A tu sa dostavam ku otazkam na Vas, co pracujete v tomto ci podobnom obore.
Ake mam sance ?
Co by ste mi poradili ?
Aky plat si mozem pytat ?
Neviete o neakom mieste pre mna ?

Pracu by som najradsej v BA, ale ak to bude problem, kludne aj zahranicie kde asi tie platy budu dost inde ako na SVK. Ovladam anglicky a madarsky jazyk na urovni co dovoli robit takuto pracu v zmysle precitam dokumentaciu a porozpravam ti o nej. Mozno na zaciatok by som prijal neaku robotu brigadnickeho typu, polovicny uvazok alebo ako zivnostnik neake projekty. Kludne na zaciatok aj zdarma, nech si mozem do cv pridat neake real skusenosti a zamestavatel preveril co viem a co neviem.
Ak ste sa docitali az sem, tak dik za Vas cas a pripadnu odpoved.

Užívateľov profilový obrázok
Jednoduska
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2009
Dátum registrácie: Po 19. Nov, 2012, 15:45
Bydlisko: Kosice, 040 01

Re: chcem pracu v IT

Príspevok od užívateľa Jednoduska » Pi 22. Sep, 2017, 13:01

Ahoj,

Z toho co pises mas viac ako dost skusenosti na hocijaku korporatnu network engineer poziciu.

Dobre si urobil ze si siel za nejakou specifikaciou, general networking vie robit dost ludi no collaboration (moja parketa), security, alebo hocico specificke je uz tahsie zohnat.

Prebehol som si nejake pozicie v nasej firme v ramci BA, hladaju vela networking ludi a na tvojom mieste sa nebojim a idem na pohovor.

nehovorim, ze moj korporatik ze dobra volba kedze vo sfere mensich firiem vies zarobit o dost viac ale ak chces neico co ta nakopne a ziskat realne skusenosti tak by som na tvojom mieste kludne skusil.

Napisem ti do PM konkretne priklady na ktore by som ta bez hanby rovno odporucil interne (a nie, nie koli tym par euram co dostanem pol roku tvojej driny :D ).
Spoiler: ukázať
MB ASUS Z87-PLUS CPU i5 - 4670K GPU ASUS STRIX 970 SSD Intel 330 180GB HDD WD Green 2TB and some other not important stuff...

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3723
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: chcem pracu v IT

Príspevok od užívateľa Chris » Pi 22. Sep, 2017, 13:54

ten cisco lab si si na com postavil ?

ja len ze CCNA advanced R&S som sa naucil za 3-4 dni na Cisco live :D
CCNA security je podla mna zbytocne, lb Firepower je dost srackove, skusal som viacero verzi/fw a na palo alto sa nechyta :)

Užívateľov profilový obrázok
b8wrdoc
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 69
Dátum registrácie: Po 08. Dec, 2008, 21:37
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: chcem pracu v IT

Príspevok od užívateľa b8wrdoc » Pi 22. Sep, 2017, 14:38

@jednoduska
dik za pm, kuknem si to vecer a odpisem

@chris
jak na com ? myslis ake zelezo tam mam ?

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3723
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: chcem pracu v IT

Príspevok od užívateľa Chris » Pi 22. Sep, 2017, 14:45

jj ake zelezo tam mas a co si tam robil ?

Užívateľov profilový obrázok
b8wrdoc
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 69
Dátum registrácie: Po 08. Dec, 2008, 21:37
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: chcem pracu v IT

Príspevok od užívateľa b8wrdoc » Pi 22. Sep, 2017, 15:10

Chris napísal:
Pi 22. Sep, 2017, 14:45
jj ake zelezo tam mas a co si tam robil ?
nateraz tam mam:
2960
3560
3750
3550
2611xm
2621xm
2811 x2
1841
asa5510
asa5520

ku tomu pouzivam par starsich PC a mam aj ppc g5 :D
je mi jasne ze ccna r&s aj sec sa da virtualizovat no ja mam rad ked si mozem sahnut
kazdy jeden geret som rozobral, lebo som to pokupoval po bazosoch ci ebay a pod. a trebalo tam viac ramky, pomenit ventilatory a tak, mam to vsetko aj na fotkach ak by si chcel ci pochyboval..
Este som mal aj 2950 2x , ale tie som predal po ccna r&s , jaj a este mam aj jeden pix515e - ze jaky firewall :D
No a co som s tym robil ? no vsetko co je na blueprinte tych skusok. Jedine firepower nie, lebo na to treba img od 9.2 a najnovsie fw co su este dost drahe na to aby som to mal doma v lab-e. Inak ked to vsetko zapnem, citim sa jak v datacentre :D aj ked mam vacsinu ventilatorov pomenena na silent verzie.
No ale preco sa pytas ?

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6344
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: chcem pracu v IT

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Pi 22. Sep, 2017, 15:14

pretoze chcel vediet s cim konkretne mas skusenosti.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3723
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: chcem pracu v IT

Príspevok od užívateľa Chris » Pi 22. Sep, 2017, 16:21

co vsetko si tam nakonfiguroval a ti realne aj islo ? :)

Užívateľov profilový obrázok
b8wrdoc
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 69
Dátum registrácie: Po 08. Dec, 2008, 21:37
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: chcem pracu v IT

Príspevok od užívateľa b8wrdoc » Pi 22. Sep, 2017, 20:57

Chris napísal:
Pi 22. Sep, 2017, 16:21
co vsetko si tam nakonfiguroval a ti realne aj islo ? :)
tak v prvom rade password recovery cez rommon a upgrade ios - btw toto neide zvirtualizovat
potom veci ako:
stp, vtp, dtp,cdp, ether chanel, port mirroring
rip, ospf, eigrp, hsrp, dhcp, acl, gre
boli peace of cake
Pri spanning-tree som sa mohol pohrat vdaka gig. sfp a pri 3550 este starym gbic modulom.
Pri ether chanel som zas nakrimploval cross over kablami.

Dalej som rozchodil nat/pat, ipv6 s dynamickym smerovanim, ppp, mlppp, private vlans, zbf cez ccp aj cli, ntp, l2l IPsec, router na palicke.
V domacej lan mam q-nap nas ktory fajne sluzi na tftp, ftp, radius, syslog

Co mi moc neide je frame relay, mpf, qos a asi toho bude aj viac.
Potom som este mal problem s jednou topologiou s ktorou som si nevedel poradit az som sa musel obratit na learningnetwork vid. tu
este som neskusal nahodit Tacacs+ server s ACS. Rad by som skusil ISE. Kedze moje fw su rozne, nemohol som failover.
Do fw mam aj ips modul ssm-10 no ten som este nekonfiguroval - krasny kus HW.
Router (mydlova krabicka - zdravim mp3turba :) )co som pouzival som zamenil za asa5520 a doteraz ho pouzivam.
Vdaka tomu mam celkom dobre prejdene remote access ssl vpn cez asdm a tiez anyconnect.
Neviem co este.. jaj wireshark je super. Vela pouzivam port mirorring do dual lan na mb tych starsich pc a sledujem packet flow.
Pripajam sem aj neake foto z tohto labu. Viac tam toho neni lebo sa tam viac do ikea police nezmesti - urcite poznate lackrack :D
Teraz skusam si dostat pod kozu linux a rad by som zacal s pentest-ovanim s kali nech vidim port-security v praxi.
DSC_0778.JPG
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.

Napísať odpoveď

Návrat na "Debata o všetkom"