Snimac vytopenia s Arduinom

Ostatný HW, ktorý nepatrí do iných sekcií­, problémy s týmto HW ich riešenia...
Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 5773
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Snimac vytopenia s Arduinom

Príspevokod užívateľa shiro » Št 11. Máj, 2017, 15:52

Cafte,
rozmyslal som spravit nejaky alarm na vytopenie/unik vody cez Arduino, kde sa pri detekcii vody snimacom posle mail na zvolenu adresu, ze sa voda dostala tam, kde sa dostat nema.
Predstavujem si to nejak, ze arduino, to bude cez wifi pripojene na wifirouter v domacnosti a cez neho do internetu. Ked snimac zdetekuje vodu, posle signal do arduina a to posle mail.
Cele to bude v malej krabicke, napajane bateriami a trcat z toho budu len kontakty snimaca vody. A takychto krabiciek bude v byte zo 2-3.

Je mozne nieco take spravit za nejake rozumne peniaze nejakym normalnym sposobom?

Pretoze potom som nasiel len rozne tie smarthome srandy, kde len centralna stanica stoji 200+eur a snimac vytopenia bol za ludovych 60e (fibaro smarthome a podobne)...no nekup to.
Za take $$ ich mozem okaslat.

O Arduine som doteraz len pocul, v zivote som s tym nerobil. Elektroniku mam ako konicek, aj som ju studoval. Spajkovat viem, kedysi som robil jednoduche veci v delphi a pascale.

1. ake arduino by bolo na toto najvhodnejsie, ked ich je niekolko? Due, Leonardo, Mega, Nano?
2. Nasiel som nejake wifi moduly, spravia to, co potrebujem? (prepojenie arduina na internet cez mikrotik router)
http://www.techfun.sk/produkt/nrf24l01- ... os-udajov/
http://www.techfun.sk/produkt/wifi-modul-esp8266/
a
3. existuje nejake riesenie aby arduino vedelo poslat mail?

Nechcem riesit ziadne mobilne internety cez SIM karty, je s tym kopa roboty, studovanie pausalov u operatorov, kopa chaotu v ich cennikoch...vazne ee. Mail nic nestoji. :-)
Tiez nechcem ziadne kable medzi arduinom a routrom, nemam ich ako riesit. Preto odpada ethernet shield a potrebujem wifi.

Dik za rady a tipy
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, SSD 840evo 120GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair TX650, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2798
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Snimac vytopenia s Arduinom

Príspevokod užívateľa Odar » Št 11. Máj, 2017, 15:57

Pre Arduino existuje velmi vela hotovych projektov. Nevymyslaj, co je vymyslene. Ja som mal v plane spravit si len tak meteostanicu - ako hracku, ale zatial som sa k tomu nedokopal. Pre teba by mohlo sluzit ako inspiracia trebars http://www.instructables.com/id/Basemen ... m-Arduino/ http://www.instructables.com/id/Arduino ... Level-Sen/ pripadne prelez Youtube. Tam je tiez kopec informacii (aj zaklady, ak si este s Arduinom nerobil).

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2670
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Snimac vytopenia s Arduinom

Príspevokod užívateľa molnart » Št 11. Máj, 2017, 16:40

podla mna k tomu arduino ani nepotrebujes, kedze pokial viem ten je iba microcontroller, ale na wifi a pod ho nepripojis, ani z neho mail neposles. podla mna by sa to dalo spravit cez Raspberry PI, kde cez GPIO konektory by si pripojil ten senzor, a moze ti na nom hned bezat aj mailserver ktory to cele odposle kde to patri.

na druhej strane: aky prakticky prinos tym sledujes? si v nejakej zaplavovej oblasti? chces monitorovat lokalitu kde napr. cez tyzden nikto nie je doma? si zmiereny s nezvhladnosotu tohto riesenia?
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: nVidia Geforce GTX970 OC HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 5773
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Snimac vytopenia s Arduinom

Príspevokod užívateľa shiro » Št 11. Máj, 2017, 17:03

Odar ->
Dikes, kuknem. Zatial to vyzera na podareny web s kopou infa.

molnart ->
chcem daco na sledovanie vytopenia, ked praskne radiator, vytecie pracka, atd.
dostanem mail a viem ze treba utekat domov.
mala krabicka capnuta na stene par cm od podlahy, z ktorej trcia krpate plosky snimaca vody, mi nevadi
nasiel som nejake navody na posielanie mailu z arduina, zatial to tiez este cele domyslam podla toho, co je dostupne a ako to funguje.
Ci staci len nejaky snimac co po wifi posle signal do "centralnej jednotky - stacilo by jedno arduino, alebo musi mat kazdy snimac svoje vlastne arduino.
V istom bode to proste musi byt vzdy bezdratove, lebo nemam ako natiahnut kabel napr. z kupelne k routru cez byt.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, SSD 840evo 120GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair TX650, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 5773
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Snimac vytopenia s Arduinom

Príspevokod užívateľa shiro » Pi 12. Máj, 2017, 10:22

Alebo co este vravite spravit to cez Raspberry Pi Zero W ? Stoji par eur.
To by bola kompletka, akurat k tomu spravit este snimac na vodu, inac by bolo vsetko v rPi...mailserver, atd.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, SSD 840evo 120GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair TX650, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2670
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Snimac vytopenia s Arduinom

Príspevokod užívateľa molnart » Pi 12. Máj, 2017, 10:44

ved presne to som ti pisal. akurat ked hovoris ze s arduinom by si potreboval len jedno zariadenie na x snimacov, neviem ci to plati aj pri RPi a ci tam nebudes potrebovat na kazdy snimac zvlast.

akurat mam stale pochybnosti o uzitocnosti celeho. vytecie pracka? bezne peries ked nejsi doma? my sice niekedy ano (max 1x za mesiac), ale vzdy je to nastavene tak aby to dopralo +/- vtedy ked prideme domov. takze ak by to zacalo aj tiect a posle mail tak uz som aj tak na ceste a nejaky mail mi nepomoze aby som dosiel domov rychlejsie.
s radiatorom, ten moze prasknut roznymi sposobmi. u nas raz davno praskol, striekal cez celu obyvacku do kuchyne ale pod radiatorom bolo uplne sucho. proste ked das aj do kazdej izby s radiatorom 4 snimace stale mas velku sancu ze to nezachytia.
imho by to cele davalo zmysel to nejakej pivnicie kde sa ti moze dvihnut spodna voda, ale zatiect od dazda.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: nVidia Geforce GTX970 OC HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 5773
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Snimac vytopenia s Arduinom

Príspevokod užívateľa shiro » Pi 12. Máj, 2017, 11:15

U toho rPi Zero W by ani nevadilo, keby bolo na kazdom snimaci jeho vlastne rPi...toto stoji do 10e, je to lacne.
Pozeram ako to vlastne spravit, ake su dostupne moznosti, aby to bolo co najjednoduchsie a najlacnejsie. Zatial vedie to rPi zero W, ktore ma v sebe vsetko, akurat na to zavesim snimac vody.

To s tou prackou bolo ako priklad. Pre pokoj v dusi :-) Vzdy je lepsie v pripade nejakej potopy vediet o nej v priebehu minuty a byt v priebehu 15min doma, ako prist po 8h z prace a najst komplet mokry byt. Neperieme a neumyvackujeme ked niesme doma. Moze prdnut napr. ventil kde je hadica, trubka v jadre, moze zacat tiect od suseda stupackou...kamosa takto vytopil sused cez den, ked bol v praci. Je to myslene samozrejme na vodu ktora bude na zemi. Nejake striekanie cez pol izby ako popisujes nezachyti asi nic :-) Preto to chcem riesit podla moznosti co najviac jednoducho a lacno.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, SSD 840evo 120GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair TX650, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2670
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Snimac vytopenia s Arduinom

Príspevokod užívateľa molnart » So 13. Máj, 2017, 01:00

mna sused vytopil ked som bol doma. na zemi boli asi tri kvapky, ale v stavanej skrini vsetky saty boli nasiaknute vodou... ako to budes napajat? budes kazde tri dni zbierat powebanky a nabijat ich?
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: nVidia Geforce GTX970 OC HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 5773
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Snimac vytopenia s Arduinom

Príspevokod užívateľa shiro » So 13. Máj, 2017, 09:09

to kde mas tu vstavanu skrinu ze sa do nej zhora dostala voda? To muselo nejak sparami cez panely...
napajat to chcem AA baterkami. to este musim zistit aky to ma odber, nepojde to na plny vykon a ani stale. 90% casu to bude v sleepe, zobudi sa to raz za 15-30min, ocekuje na 1-2s snimac a zase sa uspi. a cez wifi to data vysle len v pripade ze snimac daco zachyti. cize aj wifi modul bude off. to by mohlo vydrzat.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, SSD 840evo 120GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair TX650, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2798
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Snimac vytopenia s Arduinom

Príspevokod užívateľa Odar » So 13. Máj, 2017, 10:14

molnart --> Brzdi chlape. Namiesto vynasania predcasnych sudov odporucam pozriet si verejne dostupne projekty, kde sa bezne u meteostanic, ktore su bastlene pomocou Arduina vyuziva napajanie bateriami. Jedna centralna masina sluzi na zber dat a dalsi klienti maju na sebe iba navesene cidla a odosielaju data "serveru". Vacsinou je potom za tym este jedno Raspberry, ktore sluzi na zobrazenie dat (webserver), pripadnu komunikaciu so svetom (email, SMS). Isto to nie je o vymienani power bank kazde 3 dni, to prehanas.

Je to proste hracicka na dlhe vecery.

Užívateľov profilový obrázok
lepermessiah
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1315
Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41
Bydlisko: ZV / BJ

Re: Snimac vytopenia s Arduinom

Príspevokod užívateľa lepermessiah » So 13. Máj, 2017, 11:28

Ak sa na arduine povypinaju vsetky nepotrebne veci, vie to byt dost usporne, na nete najdes plno navodov (a tiez v datasheete) co treba vypnut v registroch aby to bolo co najefektivnejsie. netreba ani cele arduino kupovat, staci ti cip, krystal a par odporov, ak to pripojis napr. na 3.7V nabijatelnu bateriu - minimalna spotreba, na ktorej ti jeden snimac moze kludne bezat aj rok
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 - 4590
MB: ASUS H97M-Plus
RAM: 2x8GB Crucial Ballistix Elite 1866 CL9 1.5V @ 1600 CL9 CR1
HDD: Intel 520 SSD 180GB, WD RED 2TB R.1, WD MyBook3 Studio 1.5TB
GPU: GB 7950 3GB OC
Sound: ASUS Xonar Essence ST
PSU: Seasonic X-660
CASE: BitFenix Phenom M
WATER: XSPC EX240 + 2xNoctuaP12, HWLabs Nemesis GTX140 + NoctuaA14PWM, EK Acetal + EN CPU & GPU, ACool VPP655 + EK-D5 X-RES 140
LCD: Dell UltraSharp U2913WM + blink(1) + ambiledHD
Peripherals: Gigaworks T20 r.1, Superlux HD-662B, CM Quickfire TK, SS Rival, MS LifeCam Studio
+ laptop: Lenovo X220 + 1TB Samsung 840 Evo SSD + 1.5TB Hitachi HDD + Win10 Insider

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 5773
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Snimac vytopenia s Arduinom

Príspevokod užívateľa shiro » Po 15. Máj, 2017, 10:52

Zase na navrh vlastneho pcb nemam moznosti...
Sak arduino je vlastne len mikrokontroler a tie su usporne. Nieje to ako rPi, kde je ARM cip, ktory zerie ovela viac.

Ohladom toho e-mailu cez arduino som nasiel kod na poslatie e-mailu cez smtp2go:
http://playground.arduino.cc/Code/Email

...bude to normalne pouzitelne?
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, SSD 840evo 120GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair TX650, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 5773
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Snimac vytopenia s Arduinom

Príspevokod užívateľa shiro » Po 15. Máj, 2017, 11:42

A dnes som objavil dokonca toto....postavene cisto iba na esp8266 wifi module, nepotrebuje to ani arduino
http://benlo.com/esp8266/esp8266WaterAlarm.html
...akonahle to spoji kontakty (tj. voda je tam, kde byt nema), tak to pusti napajanie do esp8266, ten cez wifi a cez online sluzbu IFTTT posle notifikacku ako sit o clovek nastavi (SMS, mail..)

takze zatial asi najlepsi kandidat. Alebo su tam nejake haciky?
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, SSD 840evo 120GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair TX650, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
lepermessiah
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1315
Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41
Bydlisko: ZV / BJ

Re: Snimac vytopenia s Arduinom

Príspevokod užívateľa lepermessiah » Po 15. Máj, 2017, 12:17

IFTTT je viac ako vhodny, jednoduchsie riesenie ako si nasiel asi ani nebude.

inak nejde ani tak o vlastne PCB, ved ono staci si kupit tie predvrtane a pospajat to kablikmi/cinom z opacnej strany, ale ked zacnes skumat kolko sa da usetrit ked to osekas na nutne minimum, tak to stoji za rozmyslanie (ale to skor v pripade ze naozaj chces tych snimacov zo 10 a nechces chodit kazdy mesiac a menit baterky, ale aj napatie baterii vies cez IFTTT riesit)
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 - 4590
MB: ASUS H97M-Plus
RAM: 2x8GB Crucial Ballistix Elite 1866 CL9 1.5V @ 1600 CL9 CR1
HDD: Intel 520 SSD 180GB, WD RED 2TB R.1, WD MyBook3 Studio 1.5TB
GPU: GB 7950 3GB OC
Sound: ASUS Xonar Essence ST
PSU: Seasonic X-660
CASE: BitFenix Phenom M
WATER: XSPC EX240 + 2xNoctuaP12, HWLabs Nemesis GTX140 + NoctuaA14PWM, EK Acetal + EN CPU & GPU, ACool VPP655 + EK-D5 X-RES 140
LCD: Dell UltraSharp U2913WM + blink(1) + ambiledHD
Peripherals: Gigaworks T20 r.1, Superlux HD-662B, CM Quickfire TK, SS Rival, MS LifeCam Studio
+ laptop: Lenovo X220 + 1TB Samsung 840 Evo SSD + 1.5TB Hitachi HDD + Win10 Insider

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 5773
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Snimac vytopenia s Arduinom

Príspevokod užívateľa shiro » Po 15. Máj, 2017, 13:48

esp8266 vraj berie 300mA max. Ale aj tak, kym voda neskratne kabliky, co idu z tej Pololu dosky, tak je to cele vypnute
Ked sa nic nestane pocas roka, tak tie baterky tam bude skorej nutne menit aby nezostarli, nez aby sa nevybili :-)

Wifi modul, akonahle sa zapne, tak bez rozmyslania sa hned connectuje na wifi a cez IFTTT posiela notifikaciu. Chalan tam na to spravil kod, co sa do neho nahra.

Vyskusam to spravit a dam vediet potom :-)
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, SSD 840evo 120GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair TX650, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB


Návrat na "Hardware všeobecne"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný