Domáci NAS

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...

Re: Domáci NAS

Poslaťod Chris v Štv 09. Jan, 2014, 16:29

tomaash píše:Ved takto funguje aj Storage spaces vo Windows 8. Virtualizovany storage :-)


to je sice pravda, ale extendovanie tychto poolov mi islo s nejakym errorom a podobne problemy mali ludia aj na nete, cize nevim ci by som to pouzil a spoliahal sa na to.
Spoiler: ukázať
Server:
CPU: i5- 2500K CPU Cooler: Corrator DSMB: Asus P8H61 RAM: 8GB DDR3 CL9 SSD SSD 128GB RAID controller: Dell H310 + Perc 6/i HDD: 4x1TB PSU: Corsair CX400W


Winners never quit and quitters never Win !
Obrázok užívateľa
Chris
Používateľ
Používateľ
 
Príspevky: 2017
Registrovaný: Pia 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava


Reklama

Re: Domáci NAS

Poslaťod mp3turbo v Pia 10. Jan, 2014, 00:14

>> Takisto stale tu pises, ale nikdy si tu nedal realny vysledok co mas, preco nedas nejake screeny ?

lebo nie som fanda takychto ATTO veci a mam paranoiu spustat na ostrych systemoch AKYKOLVEK zbytocny kod zvlast ked su v nich akekolvek klikyhaky ktorym nerozumiem. V komercnom prostredi si to nedovolim, v domacom prostredi to nemam moc zapotreby. Ano, som posero. Najvacsi problem mam ze nemam ako nasypat data aby som ich zapisoval na tento system, nemam dostatocne rychly zdroj.

Skusim spravit read test ale o tom sme sa teraz nebavili, samozrejme. Skusim pospekulovat ako spravit write test. Mozem z toho pola na to pole, isteze, ale tam 300MB/s read a sucasne 300MB/s write nedosiahnem, to je jasne vsetkym. Disky mam nejako plne, ich fragmentaciu netusim.





>> Takisto ak si pozres tvoje prispevky pol roka dozadu, aky typ raidu si ospevoval ?
>> stale HW, ze SW sa moze stratit. Ani vtedy si nedal vysledky? Pamatas na Dell H310 ?

samozrejme, ked sa ale bavime o trojdiskovom rieseni domov... ale kludne podme doporucit HW raid aj na tri disky. Ano, aj SW funguje ! Ideme teraz vytahovat 16- alebo 24diskove radice na X79 doskach pretoze sibnute consumerske x77 srandy maju len 16 liniek na procesor, kdezto x79 ma 40 a teda dokaze zatazit viacere x8 sloty naraz plnou rychlostou ? Ideme sa bavit o tom ze sprosta pci-e 2.0 zbernica je pretazena par SSDckami hned sfleku a ze "zivotne nutne" treba pci-e 3.0 ktora na 8x v reali hodi 6.4GB/s prenosovu rychlost z diskov ? Naco sa tu budeme ohanat poloprofi rieseniami v sestmiestnej cenovke ? Momentalne sa snazime pomoct s nejakym jednoduchym raidom v malom, tak ako maxman napisal "Tu sa ale teraz bavíme o SOHO segmente. Čiže žiadne super-hyper-mega veci z enterprise riešení. Čo by ste teda radili pre domáci NAS s 3 diskami? ". Jasne ze som fanda HW radicov, ty si napisal ze si videl 45 tisic serverov a ani jeden so SW raidom, takze zjavne nielen ja fandim HW rieseniam. Na tom nevidim nic zle. Jasne ze sa mi paci H310, lebo je to najlacnejsi 8diskovy RAID co mozes zohnat, alebo nie je ? Neda sa vsak upriet, ze SW riesenia su tiez fenomenalne.

Backblaze. Maju kvanta petabajtov dat, vsetko vyhradne na SW raidoch a podradnych radicoch so Silicon Imaging cipmi, doma skladane "pody", urcite si tie artikle videl. By som sa posral strachom keby som to mal robit ja presne tymto sposobom ale vidis, krasne im to chodi. Bavime sa o desiatkach tisic harddiskov. Ja by som zrejme isiel do ZFS v tejto škále.

Bohuzial ine ako software neviem odporucit, za danych okolnosti. Mam povedat ze LSI 9300-8i SQL je fajn ponuka ? Za tie prachy urcite je. Takisto Adaptec 71605, v prevedeni podla potrieb (hba, raid, cache, sifrovanie...) a uz sme na tisic eur len za radic. Je to podstatne v tomto pripade ? Nie je ani trochu.

Ked maxman povedal "požadujem, aby som na tomto NAS vedel aj sťahovať z netu (download station). Nie len linky na priamo cez napr. wget, ale aj z úložných serverov ako uložto s captcha a pod. (asi nutnosť mať nejaký prehliadač v OS)." s dorazom na slovicko POZADUJEM, tak sme skoncili s freenas a nas4free a polovickou takychto rieseni sfleku, presne ako odpisal Mr.Augustin.

Za tychto okolnosti zrejme vieme doporucit Win2012 R2, aspon SW Raid5, mozno Storage Spaces ktore vsak nemaju pre zamyslany pocet diskov prilis valny vyznam, externy disk alebo dva k tomu ako forma zalohy raz za tyzden...
mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
 
Príspevky: 1695
Registrovaný: Str 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Bratislava, Petrzalka

Re: Domáci NAS

Poslaťod mp3turbo v Pia 10. Jan, 2014, 02:09

jasne, to by som nebol ja aby som sa nenechal ukecat. Takze tu su dve videa ukazujuce pracu Storage Spaces na Win2012, bez R2, uz spominany G2020 procesor, 8GB RAM, 4x 3TB WD RED, Raid5, vyuzitelna kapacita 9TB, volna kapacita 2.2TB cize tie disky su VELMI PLNE co ich HRUBO SPOMALUJE pretoze zapisuju a pracuju na vnutornych malych stopach. Napriek tomu dosahujem cez 250MB/s a miestami cez 280MB/s realneho zapisu na raid5ke !! Kedze highest usage time ukazovatel je 99 az 100%, znamena to ze disky idu na plne pecky a nedokazu viac, na zaciatku medii by isli cez 400MB/s ZAPIS RAID5 a to myslim uplne vazne lebo som to proste skusal. Akurat nemam video.

Ako sme si povedali a ako vsetky testy ukazuju, 3TB WD RED dokaze na zaciatku media takmer 150MB/s (okolo 141MB/s az 149MB/s, sajty uvadzaju rozlicne vysledky ale koresponduje to s mojimi) az radovo 60MB/s na konci media. Ja mam styri disky takze TEORETICKY bez overheadu RAIDu najlepsie vysledky mozu byt 4x take ako cisla ktore som prave uviedol, cize od 600MB/s az do radovo 300MB/s.

Takto to vyzera v praxi :

http://youtu.be/hNyH17KKfvU
vsetky podstatne ukazovatele su tam. Z mojho SSDcka v notebooku citam a cez siet zapisujem na desktop kde je SW RAID5 plnu rychlost gigabit ethernetu teda okolo 120MB/s. Task Manager ukazuje okolo 970Mbit/s siet, joj sprosty realtek, v Device Managerovi vidno ze su tam Storage Spaces, ziadny HW radic, 4x fyzicke WD RED disky plus bootovaci chrchel nejaky 2.5" hajzel, SW pole zapisuje okolo 170 az 190MB/s uplne pravidelne. Preco to pada aj na cisla okolo 40MB/s az 60MB/s ? Nie preto ze by nevladalo, ale preto lebo Windows : ked diskovy subsystem nie je pretazeny, fesak zvolni tempo a proste takto pracuje, nemam moznost to ovplyvnit, proste je to tak a mozete si to doma overit na akomkolvek - vidite ale ze dlhodobo dosahujem cisla ktore su niekde uplne inde ako tu boli prezentovane Chrisom v ATTO testoch .

A moje cisla proste su realne, ten suborovy system jednoducho tak pracuje a to co vidite su fyzicke zapisy na disky. Tu nie je priestor na ziadnu diskusiu, bodka. Disky zapisuju v SW RAID5 semtam az okolo 200MB/s. V tomto prvom videu NEDOKAZEM diskovy subsystem nakrmit datami, preto su vysledky slabsie ako v druhom videu co nasleduje - len som chcel ukazat ako to chodi po sieti.

Dalsie video :
http://youtu.be/NxZI-zfwYEc
prerusil vsetko co som robil, vypol notebook, preflakal SSD do tohoto desktopu a tentokrat testujeme lokalne. Najprv prekopirovanim do NUL preverime ze velky subor nebol v cache (00:05 az 00:11) a musel sa fyzicky citat z SSDcka, Resource monitor krasne ukazoval ze fajlik sa fyzicky cita. Nasledne "copy to nul" je uz ten subor z RAMky z cache, takze Resource Monitor ukazuje cistu nulu (=ziadne fyzicke prenosy z diskov/ssd) ale zato efektivna prenosova rychlost skacka namiesto povodnych 250MB/s ku 700MB/s az 1000MB/s, samozrejme ze 6Gbit rozhranie tolko nedokaze. Naschval to spravim niekolkokrat za sebou aby si windows "uvedomil" ze ten subor je velmi potrebny a aby sme sa presvedcili ze je furt v cache (MRU/LRU mechanizmus, nech si vyberie). Od 00:43 tento subor co mam v cache nakopirujem TRIKRAT na SW RAID5 pole, teda sa bavime o 3x 2.2GB zapisov plus este navrch jedna stvrtina z tohoto mnozstva co su paritne informacie ktore sa musia vyratat (mam 4 disky) a na obrazku nie su ukazane. Fyzicky disky zapisuju az okolo 300MB/s [!!!!!!] co ukazuje Resource Monitor, bezne vsak 180 az 250MB/s, zataz sunkoveho procesora niekde okolo 15% cize hovno, prenos po sieti ziadny lebo su tam nuly.

V Resource Monitore krasne vidno aj ako sa meni prenosova rychlost (Disk I/O) a ako sa meni Highest Active Time. Podla toho Active Time mozete pekne posudit, ci disky zapisuju v tej najhorsej lokacii (na konci, s malou prenosovou rychlostou povedzme okolo 130MB/s ale Active Time 100%), pripadne ci si suborovy system najde nejaku dieru v suborovom systeme (fragmentacia!) v strede disku, vtedy je prenosova rychlost 280MB/s a Active Time tych istych 100%. Zmena fyzickej pozicie na disku je dovod pre toto spravanie, takto to chodi s mechanickymi diskami.


Nejake otazky k vykonu storage spaces / SW RAID5 na posratych styroch konzumnych diskoch, co sa ani nevrtia 7200rpm ? Co sa vykonu tyka tak tieto WD RED disky su SRACKY, hlavne na konci media je to hanba. Keby som tam mal enterprise-grade SAS disky 15000rpm, kazdy z nich by robil az 250MB/s, takze styri by robili 1000MB/s, pri RAID5 by realna rychlost zapisu bola okolo 800MB/s. Ano, SW RAID5 vo Windowse aj Freenase mam vyskusane aj s takymito diskami. Nie, video nemam. Hadam mi uz verite. Nemam dovod odrbavat, co mi z toho narastie pipik alebo vyplata ?! Ja uz davno nemam 15 rokov...

Preco to Chrisovi zapisuje 30MB/s na daleko jednoduchsom RAID1 ktory by mal dosahovat podstatne vacsiu rychlost ? No pretoze ATTO a pretoze virtualka. Nemame najmensiu potuchu ako konkretne ten software vytvara zapisy na disk. Serem na cely ATTO, toto je realita.


Takze preto sa da veselo pouzit SW Raid do domacnosti. Aj storage spaces. Ked mas doma gigabit, spravne vyladenu zostavu (ach ano pomastim si brusko sikovny som !!) nemas sancu vytazit po sieti na maximum. Vsetko ma svoje vyhody aj nevyhody, SW raid aj HW raid, aj Dell H310 nie je zrovna len sama vyhoda. Adaptec 72405 ? Nadsenie bolo, som ale lahko presvedceny ze z 8885ky respektive viacerych kusov naraz a 12Gbit HGST diskov si naseriem do gatí inštantne. Planujem pokorit 10GB/s cize 80Gbit/s realny prenos dat z diskoveho subsystemu na pár SSDckach zraidovanych dohromady na dvoch radicoch 8885 (testy na webe dokonca prekracuju 12GB/s) a planujem z toho vytrieskat cez 16GB/s cize 128Gbit/s pri troch radicoch. Video samozrejme bude. Ach ano, popri tychto hrackach pre dospelych je LSI/Dell H310 len taky odpad... preto vychladlo moje nadsenie, vyssi vykon ako SW RAID nema tak naco platit, zivot ide dalej.

Zdoraznujem ze Storage Spaces v 2012R2 ma ESTE VYSSI VYKON, ja pouzivam prvu verziu win2012. Nemam R2.
mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
 
Príspevky: 1695
Registrovaný: Str 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Bratislava, Petrzalka

Re: Domáci NAS

Poslaťod Chris v Pia 10. Jan, 2014, 17:05

kedze som to robil na rychlo a vyuzil len benchmarkove programy ako crystalmark a atto.
Kebyze to testuje ako ty, tak sa dostanem k podobnym cislam. Ale realne si nebudem data kopirovat na to iste miesto aby sa mi na cachovalo do RAM (Tusim ATTO aj crystaldisk to tiez cachuju do RAM a tak kopiruju)

Takisto to ti ide 120MB/s na Gbit sieti cez Realtek sietovice ? teda na 93% utilizacie siete ? to je na mikrotiku ci priama linka ?

____________________________________________________

Anyway best pre chalana bude:

1. Drahsia alternativa (ak chce mat licenciu a vsetko) akykolvek Windows + DriveBender.

2. Lacnejsia napr. Ubuntu a Greyhole

Ak chce:
- stahovat z www stranok
- extendoovat storage bez presunu dat a pri zachovani redundancie
- rozna redundacie pre rozne skupiny dat
- nejde az tak o vykon

PS: sice 2k12 R2 som neskusal, ale ak fixli v storage pool, ze vie v poho extendovat pole s paritou , tak best bude asi to.
Spoiler: ukázať
Server:
CPU: i5- 2500K CPU Cooler: Corrator DSMB: Asus P8H61 RAM: 8GB DDR3 CL9 SSD SSD 128GB RAID controller: Dell H310 + Perc 6/i HDD: 4x1TB PSU: Corsair CX400W


Winners never quit and quitters never Win !
Obrázok užívateľa
Chris
Používateľ
Používateľ
 
Príspevky: 2017
Registrovaný: Pia 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava

Re: Domáci NAS

Poslaťod mp3turbo v Pia 10. Jan, 2014, 17:10

hej, okolo tych 960Mbit/s v desktope je Realtek tusim 9111 alebo 9169, teraz neviem presne, v notebooku mam intel 82579, cez nejaky sunkovy metalicky switch, Mikrotik tam nie je ale bude kvoli inym veciam. Intely proti sebe drzia 991Mbit/s betonfest, toto poskakuje ako splasena koza ale na domace pouzitie to nevadi.

Switche ale vseobecne nemaju problem s priepustnostou pokial nezatazujes vsetky porty naraz.

Nemam priamu skusenost, ale som hrubo presvedceny ze Storage Spaces vedelo extendovat paritne polia odjakziva. Myslim ze to bolo prezentovane ako jedna z hlavnych vyhod oproti povodnym stripe-poliam cez Disk Management Windowsu 2008/2003. Podstatne ale je, ze sme si dostatocne zjavne ukazali ze Windows 2012 a/alebo Storage spaces nema najmensi problem prekracovat rychlosti 30MB/s a podobne hrozostrasne cisla co tu boli prezentovane.

Pri tychto parametroch, teda minimalnej zatazi CPU a volnej ceste na zbernici a na diskoch, nie je jediny technicky dovod preco by RAID5 nemala aj napriek vypoctovej zlozitosti dosahovat rovnake [!!!!] vysledky ako RAID1. Tie disky proste uderia 400MB/s kombinovane, procesor tolko vyrata, pci-e zbernica tolko prenesie, disky su priondene kazdy na svoj vlastny SATA konektor ktory je sice jednym spolocnym ale zato pci-e x1 pripojenim obeseny na zbernicu cize toto pripojenie vytlaci 1000MB/s... tam proste nie je ziadne uzke hrdlo. OKREM DISKOV a vysledok to jednoznacne ukazuje.

Kto dosahujete male cisla pri zapise na RAID5, chybu rozhodne hladajte lebo ju tam niekde mate.
mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
 
Príspevky: 1695
Registrovaný: Str 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Bratislava, Petrzalka

Re: Domáci NAS

Poslaťod mp3turbo v Pia 10. Jan, 2014, 17:48

este jeden rypavy : nie je ziadny dovod preco by Linux/FreeBsd mali dosahovat vyssi vykon ako Windows. Vsetci si myslia a tvrdia ze linux lepsie a rychlejsie robi s diskami.

Tuto :
http://www.tomshardware.com/reviews/ssd ... ,3480.html
chlapec hovori ze musi pouzit CentOS (linux) lebo Windows nedokaze taku priepustnost. To je absolutna kravina, co hovorim ja takze je to tak a betonovo nepriestrelne Aby sme sa rozumeli, Christian na strane 5 dosiahol maximalne 4800MB/s a na strane 7 ukazuje 23547MB/s pri cache/RAM operaciach. Smejem sa hlasno, pretoze tu :

http://www.thessdreview.com/our-reviews ... ds-flat/2/

je ten spominany posraty Windows na inej, HORSEJ HW zostave, ktora ukazuje 24950MB/s pri cache/RAM operaciach plus tu:

http://www.thessdreview.com/our-reviews ... on-iops/6/

je 12000MB/s pri write operaciach zase na tom hnusnom Windowse plus tu : http://www.thessdreview.com/our-reviews ... -review/5/ je jeden jediny pci-flash ktory takmer dorovna vykon 24 SSD u Toma [!!!!!!]. Pozor na to. V tomto pripade je limitom rychlosti nie Windows a ani pci-e zbernica, ale Micron samotny !!! To tvrdim ja lebo viem, mal som ho v ruke a viac ako hentam prezentovane cisla proste neda. Facebook bezi na FusionIO (spominaju sa aj v ich vyrocnej sprave kedze robia viac ako 10% obratu, podla americkych zakonov musia ; obrazky su na mechanickych diskoch, vsetko ostatne na pci-e flash), my zase lietame na Micronoch. Su to velmi porovnatelne technologie.


Dalej tu : http://www.thessdreview.com/our-reviews ... ndwidth/6/
je 12200MB/s aaaaaa nuda, v porovnani s Tomovym linuxom a slabym 4800MB/s... a tito chlapci mali volakde aj test Adaptecu 71605, ktory spravil 6600MB/s samotny a ked spriahli dva 71605 radice (cez Windows software !!) tak isli 13000MB/s len to teraz narychlo neviem najst. V tomto pripade je limit vykonu priepustnost pci-e 3.0 zbernice samotnej, radice su pripojene v 8x zostave, takze maju maximalnu TEORETICKU priepustnost 8GB/s (pci-e 2.0 ma pri 8x maximum 4GB/s). Kedze mame 8/10 signalizaciu, bavime sa o maximalnej moznej praktickej priepustnosti 6600MB/s pri pci-e 3.0 8x zbernici a na chlp presne takato priepustnost aj bola dosiahnuta.

U Toma bol problem v priepustnosti sposobeny tym sibnutym expanderom, ktory narazil na svoje limity. Keby nebolo toho, je absolutne jednoznacne ze s 24x Intel Enterprise-grade SSD dokaze Tom kompletne vysaturovat pci-e zbernicu, teda by dosiahol rovnakych radovo 6600MB/s ako tu prezentovane Windows testy.

Case closed, Windows nie je problem ani v najmensom. Hladajte uzke hrdlo volakde inde :) Windows dokaze s prstom v riti, tam chyba nie je. Nechce sa mi pustat ten ATTO test, ale nevidim dovod preco by pri velkych blokoch nemal ukazat az okolo 300MB/s rovnako ako ukazuje ten zabudovany bazmeg co som nafilmoval.

Srandy kopec s tym Windowsom.
mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
 
Príspevky: 1695
Registrovaný: Str 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Bratislava, Petrzalka

Re: Domáci NAS

Poslaťod MaxMan v Sob 11. Jan, 2014, 17:24

faugusztin píše:Najblizsie je teda pre teba OpenMediaVault, co je Debian - s tym, ze si doinstalujes a rozbehas klasicky desktop, VNC server, doinstalujes Javu a JDownloader.
Co sa tyka RAID-u je to ale otazne, prakticky pre rozsirenie velkosti RAID-u budes musiet asi zistit ako sa to robi v Linuxe cez mdadm, GUI riesenie na to asi nie je.



OpenMediaVault sa mi celkom pozdáva. Dokonca dokáže online rozširovať RAID pole.
Vieš mi ale poradiť, ako doinčtalujem do OMV desktop? Snažím sa, ale nejde. Idem podľa nejakých postupov na nete, ale nič... Dokonca som našiel, že jeden maník nainštaloval najkôr Debian a do neho OMV, ale mne sa OMV nedarí nainštalovať... :(

V Linuxe zvládam základy a toto je asi nad moje sily momentálne, tak ak vie niekto poradiť, budem mu vďačný.
NEW PC: 1st - CPU: AMD Athlon II X2 250+ | MB: K9AG Neo2-Digital | RAM: 4x1GB GoodRAM | GPU: ATI Sapphire Radeon HD3850 256MB | HDD: 640GB + 1TB WD Green | DVD: LG H58N | SOUND: Audigy 2 Value | REPRO: Creative Inspire P5800 | MONITOR: 22" Samsung 226BW | PSU: 450W| PRINTER: Canon LBP-3010
2nd - DreamBOX 800 HD + 1TB eSATA
3rd - CPU: AMD Sempron 64 3400+ AM2 | MB: K9MM-V | RAM: 512MB+256MB GoodRAM | GPU: ATI Sapphire Radeon 9200SE 128MB | HDD: 160GB WD | DVD: LG 4163B | SkyStar 2 ... a ďalšie tu neuvedené PC
Obrázok užívateľa
MaxMan
Redaktor
Redaktor
 
Príspevky: 1366
Registrovaný: Pon 18. Okt, 2004, 14:00
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Re: Domáci NAS

Poslaťod faugusztin v Sob 11. Jan, 2014, 18:13

http://linuxpluse.wordpress.com/random-stuffs/

LXDE Desktop + VNC For Remote Server Access – Debian
apt-get update & apt-get upgrade

Now installing few LXDE Core files and TightVNC Server

apt-get install xorg lxde-core tightvncserver

Run TightVNC Server to create its config file

tightvncserver :1

Now Kill TightVNC process

tightvncserver -kill :1

Run this command to add few extra line in xstartup files

echo “lxterminal & /usr/bin/lxsession -s LXDE &” >> ~/.vnc/xstartup

Now to run TightVNC Server just run

tightvncserver :1
After you run this it might ask you to give a password. Enter the new password here. If it didn’t ask any password use your user login password.

For Mac client : option key + k will give you option to connect to server, For Windows client, download TightVNC Java Viewer (here)

[server ip]:5901
Now it should ask you password. Enter the password that you have give while running TightVNC


Ako spustat ten server automaticky pri starte ? Napriklad tak, ze pridas prikaz tightvncserver :1 do suboru /etc/rc.local. Pripadne si nainstaluj XFCE alebo iny desktop co bezi dobre cez VNC.

Je to klasicky debian, teda sa kludne mozes pozriet na debianovske navody.

Potom pre Java a JDownloader pouzijes napriklad navod http://linuxpluse.wordpress.com/2013/06 ... ediavault/ .
faugusztin
Moderátor
Moderátor
 
Príspevky: 14078
Registrovaný: Uto 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: Domáci NAS

Poslaťod F242 v Pon 13. Jan, 2014, 18:17

MaxMan píše:Nejak sa tu rozmohla vojna RAIDov...

Tu sa ale teraz bavíme o SOHO segmente. Čiže žiadne super-hyper-mega veci z enterprise riešení.

Pomaly sa prestávam v tom orientovať. Preto mám opäť otázky:

Čo by ste teda radili pre domáci NAS s 3 diskami? Do budúcna ich chcem rozširovať po 1ks (nie po poliach - na to nie sú €) bez nutnosti kopírovania údajov inde a následne nové RAID pole s diskami + 1 nový. Ďalej požadujem aspoň akú takú ochranu pred poruchou aspoň 1 disku (čiže asi RAID5). Ak poznáte iné riešenie, sem s ním.

Ďalej som narazil na problém: požadujem, aby som na tomto NAS vedel aj sťahovať z netu (download station). Nie len linky na priamo cez napr. wget, ale aj z úložných serverov ako uložto s captcha a pod. (asi nutnosť mať nejaký prehliadač v OS).

Doteraz som otestoval FreeNAS a Nas4Free:

FreeNAS vie UFS a ZFS. ZFS je pre mňa nepoužiteľný, nakoľko nevie pridať ďalši disk do poľa online bez straty údajov v poli. UFS zase vie len RAID 0,1 a 3. RAID 0 a 1 pre mňa nie je. RAID 3 sa mi zdá tiež nepoužiteľný v porovnaní s RAID 5. Čiže FreeNAS asi odpadá - opravte ma ak sa mýlim v predchádzajúcich tvrdeniach.

Nas4Free: vie aj RAID 5, ale ešte testujem, či dokáže pridať nový disk bez straty údajov v existujúcom poli.

- oba riešenia ale nevedia /nenašiel som, že by vedeli/ sťahovať - nemajú browser

Skúste teda poradiť aký OS využiť?


Zase ta odkazem na moj link:
viewtopic.php?f=13&t=91387

Unraid OS - vie pridat jeden disk a tak dalej rozsirit pole. Stahovat by to malo vediet (aj ked ja to nepozivam - nechem vystavovat NASko internetu)
tu su plugins http://lime-technology.com/wiki/index.p ... D5_Plugins
tu link na download http://lime-technology.com/download/.

Skus ak chces...
PC: i5-3570K@4.6 GHz + Phanteks PH-TC14PE on GIGABYTE Z77-D3H - Gigabyte 280X 1100/6000@ARCTIC Accelero Xtreme III - SSD Intel 530 128GB - Seasonic X Series 650 - Fractal Design R3 + NOCTUA NF-S12B - HP ZR2440w.
NAS: unRaid server 16TB (extension in progress)
Obrázok užívateľa
F242
Používateľ
Používateľ
 
Príspevky: 1207
Registrovaný: Uto 22. Aug, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava, Nivy

Re: Domáci NAS

Poslaťod MaxMan v Pon 13. Jan, 2014, 20:01

F242: určite unRAID vyskúšam a uvidím či bude použiteľný pre moje potreby. Ten limit 3 diskov pri free verzii zamrzí - hlavne pri budúcom rozširovaní, ale to je hudba budúcnosti.

Zatiaľ sa mi pozdáva OMV + doinštalovanie desktopu. Zatiaľ to testujem na virtuálke.
NEW PC: 1st - CPU: AMD Athlon II X2 250+ | MB: K9AG Neo2-Digital | RAM: 4x1GB GoodRAM | GPU: ATI Sapphire Radeon HD3850 256MB | HDD: 640GB + 1TB WD Green | DVD: LG H58N | SOUND: Audigy 2 Value | REPRO: Creative Inspire P5800 | MONITOR: 22" Samsung 226BW | PSU: 450W| PRINTER: Canon LBP-3010
2nd - DreamBOX 800 HD + 1TB eSATA
3rd - CPU: AMD Sempron 64 3400+ AM2 | MB: K9MM-V | RAM: 512MB+256MB GoodRAM | GPU: ATI Sapphire Radeon 9200SE 128MB | HDD: 160GB WD | DVD: LG 4163B | SkyStar 2 ... a ďalšie tu neuvedené PC
Obrázok užívateľa
MaxMan
Redaktor
Redaktor
 
Príspevky: 1366
Registrovaný: Pon 18. Okt, 2004, 14:00
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Re: Domáci NAS

Poslaťod mp3turbo v Uto 14. Jan, 2014, 09:06

ja len pridam komment : ZFS samozrejme vie pridavat disky do pola, zfs skaluje daleko lepsie ako ti akykolvek hardware dovoli. Cely prieser so ZFS je jeho vysoka komplikovanost spocivajuca v technickej dokonalosti a vyšperkovanosti.

Aka je konkretna implementacia vo FreeBSD neviem, ale ZFSku treba vcelku slusne rozumiet aby clovek nespravil kravinu. Bud sa mu vyhni co je daleko jednoduchsie alebo nastuduj vsetky linky na "zfs for dummies" teme na hardforum.com co je daleko zlozitejsie, avsak da ti znalosti. Pre domace pouzitie a/alebo pre tri disky je to zbytocne. ZFS sa citi dobre pri osemsto diskoch co su vacsinou dva racky...
mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
 
Príspevky: 1695
Registrovaný: Str 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Bratislava, Petrzalka

Re: Domáci NAS

Poslaťod MaxMan v Uto 14. Jan, 2014, 09:36

Nad ZFS už neuvažujem - jeho zložitosť. Rozširovanie u ZFS som si naštudoval a výsledok je, že môžem pridávať násobky diskov čo mám. Čiže u mňa s pôvodnými 3 diskami by som musel pridať ďalšie 3. Prípadne vymeniť všetky 3 disky za väčšie.

Takže zatiaľ testujem rôzne OS s RAID5 a uvidím, čo mi bude najviac vyhovovať.
NEW PC: 1st - CPU: AMD Athlon II X2 250+ | MB: K9AG Neo2-Digital | RAM: 4x1GB GoodRAM | GPU: ATI Sapphire Radeon HD3850 256MB | HDD: 640GB + 1TB WD Green | DVD: LG H58N | SOUND: Audigy 2 Value | REPRO: Creative Inspire P5800 | MONITOR: 22" Samsung 226BW | PSU: 450W| PRINTER: Canon LBP-3010
2nd - DreamBOX 800 HD + 1TB eSATA
3rd - CPU: AMD Sempron 64 3400+ AM2 | MB: K9MM-V | RAM: 512MB+256MB GoodRAM | GPU: ATI Sapphire Radeon 9200SE 128MB | HDD: 160GB WD | DVD: LG 4163B | SkyStar 2 ... a ďalšie tu neuvedené PC
Obrázok užívateľa
MaxMan
Redaktor
Redaktor
 
Príspevky: 1366
Registrovaný: Pon 18. Okt, 2004, 14:00
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Re: Domáci NAS

Poslaťod Chris v Uto 14. Jan, 2014, 09:54

hod potom nejake benchmarky z crystalmarku a ATTO :)
Spoiler: ukázať
Server:
CPU: i5- 2500K CPU Cooler: Corrator DSMB: Asus P8H61 RAM: 8GB DDR3 CL9 SSD SSD 128GB RAID controller: Dell H310 + Perc 6/i HDD: 4x1TB PSU: Corsair CX400W


Winners never quit and quitters never Win !
Obrázok užívateľa
Chris
Používateľ
Používateľ
 
Príspevky: 2017
Registrovaný: Pia 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava

Re: Domáci NAS

Poslaťod mp3turbo v Uto 14. Jan, 2014, 11:46

:)



Max : kolko diskov by si musel pridat zavisi na usporiadani co vyhmatas, nie je nutne pridavat tri. No nechajme ZFS tak, fakt domov to nemas zapotreby za kazdu cenu. Tri disky v raid5, jeden externy disk na zalohu a odniest mimo baraku (vykradnutie, vyhoretie, vytopenie) a za tie prachy nieco lepsie tazko zozenies. ZFS je enterprise-grade vec a ako taka si proste nieco pyta a vyzaduje, napriklad aj RAM.
mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
 
Príspevky: 1695
Registrovaný: Str 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Bratislava, Petrzalka

Re: Domáci NAS

Poslaťod MaxMan v Uto 14. Jan, 2014, 13:33

mp3turbo: pravdu máš, nechajme ZFS pre iných.

Môj skromný názor k pamäti: keďže nepoužijem ZFS, tak potom mi je aj zbytočných 8GB RAM. Na desktope mám 4GB a robím iné psie kusy a šlape všetko. Pri NASku by malo stačiť aj tie 4GB (z môjho pohľadu). U OMV je minimum 1GB a iné OS píšu 2GB. So 4 GB som s rezervou. Alebo sa mýlim a 8GB bude nejako využitých s nejakým prínosom?
NEW PC: 1st - CPU: AMD Athlon II X2 250+ | MB: K9AG Neo2-Digital | RAM: 4x1GB GoodRAM | GPU: ATI Sapphire Radeon HD3850 256MB | HDD: 640GB + 1TB WD Green | DVD: LG H58N | SOUND: Audigy 2 Value | REPRO: Creative Inspire P5800 | MONITOR: 22" Samsung 226BW | PSU: 450W| PRINTER: Canon LBP-3010
2nd - DreamBOX 800 HD + 1TB eSATA
3rd - CPU: AMD Sempron 64 3400+ AM2 | MB: K9MM-V | RAM: 512MB+256MB GoodRAM | GPU: ATI Sapphire Radeon 9200SE 128MB | HDD: 160GB WD | DVD: LG 4163B | SkyStar 2 ... a ďalšie tu neuvedené PC
Obrázok užívateľa
MaxMan
Redaktor
Redaktor
 
Príspevky: 1366
Registrovaný: Pon 18. Okt, 2004, 14:00
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

PredchádzajúciĎalší

Späť na Nákupná poradňa

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Bing [Bot], MaxPayne, pala, pipo137 a 2 hostia