z IDE na AHCI

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
Užívateľov profilový obrázok
bremis
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 390
Dátum registrácie: Ut 23. Mar, 2010, 16:34
Bydlisko: Martin
Kontaktovať užívateľa:

z IDE na AHCI

Príspevokod užívateľa bremis » Pi 17. Feb, 2017, 07:37

Ahojte, po spustení magicianu som sa nemilo dozvedel že mám síce SSd ale zapojený v IDE a nie v AHCI. Prosím Vás o radu ako dosiahnuť prepnutie na AHCI,hlavne kôli výkonu + Rapid mode,ktorý by som chcel vyskúšať. Ďakujem.
CPU: AMD FX 8300 3,3GHz@4,6GHz, Noctua nh u12p, MB: GIGABYTE 970A-UD3, RAM: KINGSTON HyperX 2x4GB DDR3 1333 CL9, GPU: GIGABYTE R928XOC-3GD DDR5,PSU: Seasonic X-750 80Plus Gold, HDD:Samsung SSD 850 EVO 250GB,Samsung SSD 840 EVO 250GB,WD20EFRX 2TB 64MB,Zalman HDD Heatpipe ZM-2HC2,SCYTHE HDD Ita Kaze, CRT:24"Dell U2412M ,Keyboard: Logitech G15, Mouse: Logitech G5,CASE: CHIEFTEC BRAVO BX-01B-B-B-OP Black Steel ATX Mid Tower Computer Case,AKASA AK-PAX-2,OS:WIN7 64bit

paranoid.asian
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 979
Dátum registrácie: Št 26. Feb, 2009, 16:37
Bydlisko: Pezinok

Re: z IDE na AHCI

Príspevokod užívateľa paranoid.asian » Pi 17. Feb, 2017, 08:18

na nete najdes vela sposobov ako to spravit
ale aj tak nakoniec skoncis pri reinstall os
je to naistejsie riesenie aj tak.
tak preco si neusetrit cas a energiu a nespravit to hned.
(v biose nastavis radic na ahci pred reinstalom samozrejme)
Spoiler: ukázať
mb: asus P8Z68-V PRO/GEN3 | cpu : intel i5-2500k @ 4500 mhz / 1.34 V + cryorig R1 Ultimate | ram : kingston 2x4GB DDR3 1333mhz | gpu : sapphire r290 tri-x @ default | psu : collerMaster 600W | case : fractal design Define xl @ intake : 1x fractal 140 mm + 1x noctua NF-A14 flx / 1x noctua NF-A14 flx | monitor : samsung syncmaster 2443 bw

Užívateľov profilový obrázok
lietadlo69
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 599
Dátum registrácie: St 05. Okt, 2011, 18:28
Bydlisko: Stará Turá

Re: z IDE na AHCI

Príspevokod užívateľa lietadlo69 » Pi 17. Feb, 2017, 12:14

Jj, tiez sa mi to stalo. Reinstal to vyriesil.
cpu:Intel i5 6600K@4,5Ghz/1,30V+noctua NH-U14S mb: asus Z170 pro gaming ram:kingston 2x8GB ddr4 3000 MHz psu: Fortron Aurum 500W gpu:Gainward Gtx 1070 Phoenix@1720(boost 2013)/9200Mhz case: corsair graphite 600T+ silverstone penetrator 12cm, 2 x noctua nf-p12 U.L.N.A ssd: Intel 600P M2 256GB/crucial m4 128gb keyboard: Func KB460(red switch) mouse: Razer Death Adder Left hand edition monitor: Dell s2716dg sound:grado SR60

Užívateľov profilový obrázok
BiFino
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 655
Dátum registrácie: So 19. Jan, 2013, 18:24
Bydlisko: Bratislava

Re: z IDE na AHCI

Príspevokod užívateľa BiFino » Pi 17. Feb, 2017, 14:28

Reinstal je samozrejme najistejšia forma, ale predtým by som skúsil najprv zmeniť hodnoty v registroch, reštartovať, nastaviť v biose AHCI a vyskúšať.

Tu máš presne popis čo zmeniť v registroch podľa typu windowsu: http://winaero.com/blog/switch-from-ide ... windows-8/
Spoiler: ukázať
CPU: i5 4690K OC 4700 MHz + noctua nh-d14
MB: MSI Z97 gaming 3
RAM: Crucial Ballistix Tactical 1600 MHz 8-8-8-24 2x 4GB
VGA: MSI GTX 970 GAMING 4G
HDD: Samsung PRO 840 256 GB + 1 TB + 2x 3 TB raid0 + Scythe Himuro
PSU: SF golden king 550W
Case: FRACTAL Define R4 Black Pearl + 5x 140 fan
Monitor: ASUS ROG Swift PG278Q
Myš: Mionix Naos 7000
Podložka: Steelseries DEX

peterf28
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 15
Dátum registrácie: St 15. Feb, 2017, 14:50

Re: z IDE na AHCI

Príspevokod užívateľa peterf28 » Pi 17. Feb, 2017, 15:14

reinstall netreba . uz som to robil viackrat tak ako pise Bifino, zmenis jednu vec v registroch, rebootnes, zmenis v bios z ide na ahci, a mal by si sa dostat do windowsu . jeden jediny krat som mal problem, a to ked windows nevedel najst tie ahci ovladace pre intel radic . preto skus este pred zmenou v registroch, si nainstalovat poslednu verziu ovladacov pre svoju dosku / radic , a specialne pozri ci nemaju na stiahnutie aj drivery pre ahci .

Užívateľov profilový obrázok
Heatman
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 629
Dátum registrácie: Št 23. Nov, 2006, 02:00
Bydlisko: Humenné okolie

Re: z IDE na AHCI

Príspevokod užívateľa Heatman » Po 20. Feb, 2017, 19:34

Este jednoduchsie je ak mas ma doske pridavny radic, v biose ho aktivujes, bootnes do windowsu aby sa nainstalovali ovladce a vypnes comp.
Po vypnuti prepojis disk na druhy radic, potom pojdes do biosu zmenis prvy radic na AHCI, bootnes do winu nainstaluju sa drivery a zase vypnes comp a prepojis disk spet na prvy radic.
Spoiler: ukázať
PC-01:
CPU: Xeon X5460 @3.8 Ghz + Scythe NINJA 2
MB: ASUS P5Q-PRO + Xigmatek Porter CN881
RAM: Corsair XMS2 2x2048 DDR2 + Corsair XMS2 2x1024 DDR2
VGA: MSI R7790-1GD5/OC + AC S1 + be quiet! Silent Wings2 120
SSD + HDD: Crucial M500 120GB + (WD10JCFX Red + Scythe QD 2.5)
DVDRW: NEC 3500 AG
PSU: Super Flower - Golden Silent SF-500P14FG
Case: CoolerMaster HAF 912 Plus + Ich bin leise bigpack + FANs 2x in 2x out: be quiet! Silent Wings USC 120
FAN control: Scythe Kaze Q
Monitor: Dell U3011
Keyboard: Corsair K95 RGB MX Brown NA-layout
Mouse: Trust Laser Gamer Mouse Elite GM-4800

Audio: Audio-gd NFB-11 --> JBL LSR4326P
                                                                    --> Beyerdynamic DT880 Edition 600Ω + Antlion ModMic 4.0

PC-02:
CPU: P4 HT 3.0 Ghz@ 3.75Ghz + Scythe Mugen
MB: MSI 875P Neo-LSR (MS-6758)
RAM: V-Data 2x1024 DDR
VGA: Leadtek WinFast A7600GT + custom cooler
HDD: 2x Maxtor 6V160E0 Raid 0
DVDRW: ASUS 1608P3S
PSU: Frontier 350W (customized)
Case: Cooltek CT-K II (customized)
FAN control: Home made

Monitor: NEC MultiSync EX231W
Keyboard: Logitech G11

NB-01:
Dell Latitude E6330
CPU: Core i5-3320m
RAM: 2x4096 DDR3
SSD + HDD: Crucial M500 240GB + (WD3200BEKT Black + optical bay caddy)

BubakB
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 143
Dátum registrácie: Po 03. Apr, 2006, 02:00
Bydlisko: Nitra

Re: z IDE na AHCI

Príspevokod užívateľa BubakB » Po 20. Feb, 2017, 22:00

Hej, je možný presne taký postup ako spomínal Heatman. V starých systémoch (ako Win XP) a doskách s prvými C2D sa to používalo napr. v prípade, keď si chcel aktivovať po čase RAID režim atď.

Inak zaujímavá sranda sa mi stala nedávno na jednom z NTB. Dell Latitude D630 (tiež starý), má južný most ICH8M, išiel dokonca nainštalovať vtedajší Intel Rapid Store ovládač vo ver. 9.6. Ale nefungoval nejak úžasne (zasekával sa), najlepšie teda mahci. Ale to hlavné. Raz, som menil nejaký komponent na doske (NTB celý rozobratý na dokovačke, bez klávesnice a displeja), resetol mi BIOS do východiskového nastavenia (z AHCI na IDE) a ani som si to skoro nevšimol. Normálne nainštaloval Intel IDE ovládač v Win7 64bit a šlo sa ďalej. Aj tak funguje nejak hybridným spôsobom teraz, SSD v hlavnom porte SATA je AHCI a prídavný D-Bay pre mechaniku atď. (išiel pripojiť aj na dokovačku cez USB napr... ) s rámom na HDD/SSD ide v Intel IDE.

Takže som bol prekvapený, že to nič nerobilo. Proste, ďalšia "urbárna" legenda, ktorú šírilo pár voľných skvelých šíriteľov.


Návrat na "Pevné disky, SSD, úložný priestor a mechaniky"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný